Un nou şef la Direcţia Silvică Iaşi

0
1793

Începând de ieri, Direcţia Silvică Iaşi are un nou director, în persoana inginerului Gabriel Doncean. Acesta este absolvent al Facultăţii de Silvicultură a Universităţii „Stefan cel Mare”, Suceava, promoţia 1997, iar în ultimii ani a lucrat ca şef Ocol Silvic Podu Iloaiei, fiind unul dintre cei mai respectaţi specialişti, în domeniul silviculturii, din judeţ. De remarcat că vechiul director, Corneliu Parascan, a fost demis şi instalat, provizoriu, în funcţia de şef Ocol Silvic Podu Iloaiei, unde a mai lucrat înainte de a fi avansat la conducerea Direcţiei Silvice, în anul 2007.

Gabriel Doncean susţine că îşi doreşte ca pe viitor să vină în sprijinul personalului silvic ce îşi desfăşoară activitatea în judeţul Iaşi. Chiar dacă fenomenul defrişărilor ilegale nu este atât de pronunţat în această zonă, acoperită într-o proporţie mică de pădure, autorităţile îşi doresc să îl menţină sub control.

Faţă de personalul silvic trebuie să avem tot respectul şi să le acordăm tot sprijinul pentru că ei trăiesc şi desfăşoară activitatea în nişte condiţii privilegiate şi mai izolate faţă de comunităţi. Încercăm acum, odată cu modificările la statutul personalului silvic, să includem anumite prevederi în contractul colectiv de muncă. Practic, vor fi prevăzute nişte creşteri salariale de 1,5 din salariul minim pe economie, acordarea unor condiţii de izolare şi de risc, undeva, la 15-25% din salariul de bază. Se are în vedere, totodată, dotarea personalului din teren cu armament de serviciu, cu echipament de protecţie şi uniforme”, ne-a declarat Gabriel Doncean, directorul Direcţiei Silvice Iaşi.

La nivelul judeţului Iaşi, în anul 2019 a fost înregistrat un volum de peste 1.000 de cubi de metri material lemnos tăiat ilegal. „Încerc şi vreau ca personalul silvic să primească cel mai mare sprijin din partea autorităţilor locale, din partea celorlalte instituţii cu care avem colaborări şi mă refer la Jandarmerie, Poliţie, Pompieri. Mai există şi personalul tehnico-ingineresc angajat, ce trebuie să vină în sprijinul acestor oameni, care sunt printre primii implicaţi în intervenţia în cazul acestor tăieri ilegale”, a spus Gabriel Doncean.

În prezent, Direcţia Silvică Iaşi are 420 de angajaţi, începând de la muncitori până la ingineri şi tehnicieni silvici.

Judeţul Iaşi are o suprafaţă de 97.000 de hectare păduri, însă, ca urmare a procesului de retrocedare, din total a mai rămas în proprietatea statului aproximativ 60.000 de hectare, împărţită pe opt Ocoale Silvice. „Am avut campania de plantări de toamnă, oprită datorită temperaturilor scăzute, în cadrul căreia s-au realizat lucrări de completări în regenerări artificiale pe 47 de hectare, dintr-un total de 70 de hectare, urmând ca 17 hectare să le finalizăm la începutul primăverii. Din suprafaţa totală de împădurire integrală, de aproape 80 de hectare, au mai rămas pentru perioada de primăvară 47 de hectare. La nivel de Direcţie, noi mergem foarte mult pe regenerarea pe cale naturală. Trecerea de la o generaţie de arbori bătrâni la regenerare prin puieţi naturali, care, pentru noi, este şi mai economică, dar şi mai eficientă, pentru că prin procesul acesta de transplantare a puieţilor ei suferă, pe când cel care se instalează de la început duce o viaţă mai bună”, susţine directorul Gabriel Doncean.

Ca şi plan managerial, noul director îşi propune să îi protejeze atât pe angajaţi, cât şi pădurea. „Dorim ca pe viitor să valorificăm şi celelalte produse ale pădurii, precum fructele de pădure sau ciupercile, în aşa fel încât să ne asigurăm şi veniturile pentru a menţine toate cheltuielile pe care le avem în activitatea desfăşurată. Vreau să fiu aproape de angajaţi, să ducem o politică faţă de cetăţeni în ceea ce priveşte promovarea rolului pe care îl are pădurea în societate şi în viaţa noastră de zi cu zi”, a mai spus Gabriel Doncean, noul director al Direcţiei Silvice Iaşi.

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here