FOTO: 24 ianuarie 2020. Război politic la Iaşi şi în zi de sărbătoare

0
893

Unirea Principatelor Române a fost  marcată astăzi la Iaşi prin mai multe evenimente la care au participat președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, Paul Stănescu, Robert Cazanciuc, Titus Corlătean, Victor Ponta, ambasadorul SUA- Adrian Zuckerman, ministrul Costel Alexe insotit de membrii marcanti ai PNL, primarul Mihai Chirica si presedintele CJ Iasi-Maricel Popa, Varujan Vosganian si multi membri ai PSD, ALDE si alte formatiuni politice.

Peste 5000 de persoane au asistat la concertul de muzica populara si mai apoi la discursurile oficialitatilor si depunerile de coroane.

Președintele Iohannis și premierul Orban au avut un program comun,  au susținut discursuri, au depus coroane de flori la Monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și jerbe la mormântul acestuia de la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”.

Președintele Klaus Iohannis s-a aflat între aplauze și huduieli la Iași, la evenimentele dedicate împlinirii a 161 de la Unirea Principatelor Române.

”PSD vrea să blocheze toate reformele din Parlament” a spus Klaus Iohannis, afirmație urmată de huiduileli. Cei aflați în apropierea președintelui au început să aplaude, pentru a acoperi huiduielile. Membrii PSD aflati pe scenă au coborât in mulțime in semn de revoltă față de discursul presedintelui.

Și mai vehement, președintele a continuat: ”De aceea, avem nevoie de alegeri anticipate. Acesta nu este un moft, ci o dorință stringentă a societății pentru ca România să se schimbe în bine”. Dar huiduielile au continuat să se audă.

”Românii vor vota din nou în acest an. Sunt convins că alegerile lor vor demonstra încă o dată și încă o dată că nu mai acceptă persoane superficiale și slab pregătite în funcții publice” a afirmat Klaus Iohannis.

Robert Cazanciuc i-a dat replica lui Klaus Iohannis: ”Anul acesta trebuie să ne aplecăm asupra lecției pe care ne-o oferă istoria. Referendumurile, consultările, alegerile sunt ale cetățenilor, nu ale politicienilor. Anul acesta, ne rămâne să organizăm alegeri care să servească interesul cetățenilor, nu al politicienilor care vor să obțină cât mai multe lucruri în divanul românesc. Făcea un apel dl președinte Iohannis la Parlamentul României să nu blocheze proiectele depuse de Guvern. De trei luni, senatorii și deputații caută proiectele depuse de Guvern. Îl invit pe dl Iohannis să căutăm împreună aceste proiecte, dar va fi dezamăgit, pentru că nu este niciunul. Pentru că soarele ne încălzește pe noi aici azi, sper să coboare și la Palatul Victoria, să ne lumineze”.

Si premierul Ludovic Orban a fost huiduit

Orban a avut parte de huiduieli la Iași, înainte de a-și începe discursul. „Nu mă faceți să cred că printre noi mai sunt alegători ai lui Vogoride”, a reacționat Orban.

„Obiectivul nostru este de a pune bazele unor investiții serioase în Moldova. Vreau să vă reamintesc că primul contract de finanțare din fonduri europene a unui spital regional din România a fost semnat pentru construcția Spitalului Regional din Iași”, a spus premierul, fiind aplaudat  de mulțime.

“Legat de autostradă, nu noi suntem cei care au inventat un PPP şi au tras de timp ani de zile. Marţi, în şedinţa de Guvern, vom adopta OUG prin care vom încheia Parteneriatul Public Privat şi vom muta la ministerul Transporturilor obligaţia de a genstiona acest proiect. De asemenea vă spun că circulă pe piaţă o mulţime de fake news-uri. Obiectivul nostru este ca autostrada Unirii să fie finanţată pe fonduri europene, în exerciţiul financiar 2021-2027.”, a declarat Ludovic Orban la Iaşi, după ce mulţimea l-a huiduit.

Mesaj pentru românii din Republica Moldova

“Avem un instrument prin care putem determina alocarea investiţiilor, şi vom asigura un ajutor de stat mai mare pentru cei care vor investi în Moldova, ca să ne asigurăm că vor alege această locaţie. Dezvoltarea Moldovei este importantă pentru fiecare dintre dvs, dar şi pentru fraţii noştri de peste Prut. Dezvoltarea trebuie să traverseze Carpaţii, dar şi Prutul. Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri, să nu uităm că avem o responsabilitate pentru a asigura drumul Basarabiei spre Europa, drum care în mod obligatoriu trece prin România”, a mai spus Ludovic Orban.

“Închei cu un îndemn. Să nu vă mai lăsaţi înşelaţi de fake news, să vă îndreptaţi doar către acei oameni care pot fi serioşi şi să ducă la îndeplinire marile proiecte ale României”, a mai declarat premierul.

Si primarul Iasului, Mihai Chirica s-a adresat celor prezenti in Piata Unirii: “În primul rând, vreau să vă mulțumesc că vă aflați într-un număr atât de mare în această piață simbol a națiunii române! 24 ianuarie este ziua în care s-a născut România, iar Iașul este orașul binecuvântat în care s-a zămislit ideea unui stat modern!

De asemenea, vreau să mulțumesc autorităților statului român, Președintelui Klaus Iohannis, Primului Ministru Ludovic Orban, precum și ambasadorilor Statelor Unite ale Americii și Republicii Moldova – români și ei, că participă alături de noi la această sărbătoare.

Vreau să-l felicit pe domnul Klaus Iohannis pentru că a câștigat un nou mandat de Președinte al României și să-i urez succes. Așa cum v-am promis, în mine veți avea întotdeauna un partener!

Este, cred, pentru prima oară când Președintele statului, împreună cu Primul Ministru se află alături de noi să sărbătorim Unirea Principatelor Române și toți suntem de acord că România s-a născut la Iași. De la reformatorul Cuza-Vodă la Ferdinand Întregitorul, Iașul a arătat tuturor că România și românii merită orice sacrificiu”

Primarul Chirica le-a cerut guvernantilor prezenti sa se implice mai mult, indicanu-le concret problemele Moldovei.

“Demarați marile reforme administrative:
• regionalizarea și descentralizarea – prin care comunitățile să-și gestioneze resursele eficient;
• reformați sistemul electoral – prin care românii să se prezinte într-un număr cât mai mare la urne și să-și voteze reprezentanții;
• alocați 6% din PIB Educației – pentru că impostura și analfabetismul funcțional duc la falimentul unei națiuni!
• nu uitați: Iașul și Moldova au nevoie de investiții strategice, de autostradă, de Spital Regional, de șosele ocolitoare!
Numai așa vom putea opri exodul românilor în lume! Numai așa diaspora se va întoarce acasă! Luați exemplul lui Cuza-Vodă care s-a sacrificat pentru ca România să nu rămână o țară înapoiată! Înconjurați-vă de oameni capabili, Domnule Președinte, obligați guvernanții să-și respecte promisiunile electorale și oferiți românilor speranță și viziune. Și, mai ales, nu uitați de Moldova! Să ne slujim Patria cu curaj și demnitate”, a spus primarul Chirica.

Întrebat despre incidentul cu fluierăturile, șeful statului a declarat că „fiecare român are dreptul la opinia lui”. „Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie, care se manifestă şi într-o zi aşa frumoasă cum este astăzi. Nu ne-am supărat absolut deloc. Fiecare român are dreptul la opinia lui şi cred că în ansamblu lucrurile merg şi aici, pentru Iaşi, din ce în ce mai bine”, a afirmat Iohannis.

La final, alături de militarii, pompierii şi jandarmii ieşeni, au defilat militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, ai Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă” din Vatra Dornei, cei ai Batalionului 53 Comando „Smaranda Brăescu” din Bacău, elevi ai Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, precum şi un detaşament al Asociaţiei Tradiţii Militare.

UPDATE: Unirea Principatelor Române din 1859  a fost  marcată de Consiliul Județean Iași printr-un eveniment la Palatul Culturii, denumit ”24 ianuarie, Vrerea Nației Române”. Au  participat oaspeți din țară, dar și din Republica Moldova și Ucraina. Evenimentul a fost prezentat de actorul Adrian Paduraru si a avut momente  dedicate special acestei zile cu însemnătate istorică pentru România, susținute de Ansamblul Artistic Profesionist ”Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași, de Filarmonica Moldova, Opera Națională Română Iași precum și de invitați din Republica Moldova și Ucraina.

In sala au fost prezenti alaturi de Maricel Popa si Romeo Olteanu, fostul prsedinte al CJ Iasi, Lucian Flaiser, Lacramioara Vernica, Victorel Lupu, Robert Cazanciuc, Titus Corlatean, Paul Stanescu, Vasile Citea, dr. Tudor Ciuhodaru, Varujan Vosganian, membri marcanti ai PSD si ALDE, directori ai institutiilor din subordinea CJ Iasi.

De asemenea, primii trei cetățeni de onoare ai județului au primit distincțiile prin care le-au fost apreciate activitatea, râvna și dăruirea în activitățile prin care au promovat numele și imaginea Iașului.

“A fost o onoare pentru mine să le mulțumesc, în numele comunității, pentru activitatea desfășurată de-a lungul timpului Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Excelenței Sale Petru Gherghel, Episcop Emerit al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și domnului Lucian Flaișer, fost Președinte al Consiliului Județean, a declarat Maricel Popa, presedintele CJ Iasi.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here