Prezență bună la simularea județeană pentru elevi

0
287

În intervalul 21-23 ianuarie 2020, elevii din clasele terminale, atât din ciclul gimnazial, cât și din cel liceal, au fost puși în situația de a-și testa cunoștințele și deprinderile acumulate până acum, în vederea susținerii, la potențialul lor maxim, a examenelor naționale din anul școlar în curs, respectiv Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Această primă simulare a fost organizată și s-a desfășurat la nivel județean, Iașul fiind unul dintre puținele județe care, de o lungă perioadă de timp, realizează, prin aceste evaluări, o radiografie de etapă menită să transmită elevilor, părinților și cadrelor didactice, din timp, nivelul și stadiul pregătirii tinerilor, în vederea susținerii unora dintre cele mai importante examene. Simularea județeană va fi urmată, pentru ambele categorii de elevi, de cea națională, prevăzută la finalul lunii martie, cu trei luni înainte de examenele reale. Sunt astfel urmărite familiarizarea elevilor cu exigențele examenului, dar și conștientizarea acestora privind pregătirea temeinică și importanța accesării unui traseu profesional de succes.

Simularea s-a desfășurat în condiții identice cu cele ale examenelor reale, elevii obișnuindu-se, astfel, cu supravegherea prin intermediul camerelor audio-video, cu încadrarea în timpul propus, cu redactarea subiectului pe coli standard, cu documentele și instrumentele de lucru necesare. Testarea are în egală măsură și rolul de a asigura o pregătire psihologică tuturor candidaților, pentru a-și gestiona cât mai bine emoțiile, încât, la finalul anului școlar, rezultatele să fie cele dorite atât de viitorii absolvenți, cât și de familiile acestora sau de profesorii care au contribuit la pregătirea și îndrumarea lor.

Subiectele au respectat structura propusă de Ministerul Educației pentru acest an școlar, au avut un nivel mediu de dificultate și au fost elaborate de comisii de lucru constituite la nivel județean.

Probele au început în fiecare zi la ora 9.00. Ziua de 23 ianuarie a fost destinată doar elevilor de clasa a XII-a, care și-au verificat astfel nivelul actual de pregătire pentru proba la alegere a profilului și specializării parcurse.

În toate unitățile de învățământ, în aceste zile de testare, programul pentru elevii care nu sunt încadrați în clasele terminale s-a desfășurat în mod normal.

Prezența elevilor în prima zi a simulărilor a fost una foarte bună, depășind 95% la nivelul întregului județ, la clasa a VIII-a, iar condițiile meteo nu au împiedicat deplasarea elevilor și cadrelor didactice către unitățile de învățământ.

Pentru Evaluarea Națională, din cei 7 680 elevi de clasa a VIII-a au fost prezenți și au susținut proba scrisă la Limba și literatura română un număr de 7 316 elevi. Din motive diverse au absentat un număr de 364 de elevi, cei mai mulți fiind din mediul rural ieșean (270 elevi).

La examenul de bacalaureat în prima zi prezența a fost foarte bună, de 96,60%, din 5319 elevi fiind prezenți 5 138.

În ziua a doua a examenului de simulare, prezența la clasa a VIII-a a fost de 94,88%, iar la clasa a XII-a de 95,28%. Elevii de clasa a VIII-a au susținut testare la Matematică, iar cei de clasa a XII-a au susținut testare la Matematică sau la Istorie, în funcție de profilul clasei.

Joi, prezența elevilor de clasa a XII-a la simularea probei Ed) a fost de 92,84%.

„Evaluarea lucrărilor va fi realizată după toate rigorile examenelor naționale, iar elevii vor afla rezultatele la începutul lunii februarie. Fiecare unitate școlară își va analiza rezultatele și își va stabili propriul program de activităţi remediale, menit să asigure o pregătire cât mai bună tuturor elevilor care vor susține, la finalul anului școlar, fie Evaluarea Națională fie examenul de Bacalaureat. Inspectoratul Școlar Județean Iași a coordonat aceste testări în toate unitățile de învățământ și va monitoriza pregătirea susținută a elevilor pentru examenele naționale din anul școlar în curs”, a precizat  Prof. Dr. Mihaela Lesenciuc, Inspector scolar si Vicepresedinte al Comisiei de organizare a Evaluarii Nationale.

 

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here