De râsul… . Primarul Iaşului amendat pentru o afirmaţie CORECTĂ şi la obiect

0
742

COMUNICAT: „Având în vedere recenta decizie a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) prin care Primarul Municipiului Iași a fost amendat pentru anumite afirmații scoase din context,  Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași este abilitat să transmită următorul punct de vedere:

În primul rând, mi se pare extrem de ciudat că o astfel de sancțiune vine la peste patru luni de la difuzarea interviului în cadrul căreia au apărut declarațiile considerate discriminatorii. Oare faptul că am intrat într-un an electoral are vreo legătură cu decizia CNCD? Nu acuz, doar întreb.

În al doilea rând, permiteţi-mi să redau încă o dată împrejurările în care au fost exprimate acele declarații ce făceau parte dintr-o analiza a nivelului calitativ tot mai scăzut al nivelului de educație din România și a procentului nepermis de mare de analfabetism funcțional, confirmat la nivel internațional, inclusiv de testele PISA.

Mai exact, în cadrul interviului, am folosit o formulare mai plastică prin care am încercat să trag un semnal de alarmă referitor la deteriorarea educaţiei în România, comparând această descreştere calitativă cu eforturile pe care o serie de state le fac pentru a-şi spori gradul de civilizaţie şi cultură prin preocuparea serioasă faţă de sistemul de învăţământ, în condiţiile în care, cu foarte mulţi ani în urmă, se aflau la un nivel educațional aproape inexistent.

Practic, am vrut să subliniez faptul că este păcat ca un învăţământ de calibrul celui românesc, care a format numeroase personalităţi academice ce au schimbat lumea prin roadele cercetării lor, să rămână în urmă şi să piardă competiţia cu alte ţări aflate în plin progres educaţional cum este, de exemplu, statul Congo.

Niciodată nu am făcut şi nu voi face deosebire între oameni din punct de vedere al rasei, religiei sau apartenenţei etnice. Dimpotrivă, dezaprob ferm orice formă de discriminare, poziţionându-mă întotdeauna de partea toleranţei şi respectului uman pe care ni-l datorăm unul altuia.

În al treilea rând, voi contesta această sancțiune pe care o consider nefundamentată. În cazul în care decizia va rămâne definitivă voi plăti amenda din propriile venituri și-mi doresc ca această sumă să reprezinte o contribuție financiară la îmbunătățirea sistemului educație din România!, a declarat primarul Mihai Chirica”.

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here