Expoziție de azalee și camelii la Grădina Botanică Iași

0
1126

Grădina Botanică „Anastasie Fătu”  Iași va invită în perioada 8 februarie – 8 martie 2020, să vizitați Expoziția de plante exotice, eveniment care prilejuiește prezentarea unor colecții reprezentative din cadrul Complexului de sere. Și la această ediție, numeroasele exemplare de azalee și camelii sunt expuse în amenajări peisagistice inspirate din grădinile asiatice.

Aceste colecții cu o valoare horticolă remarcabilă, caracterizate prin condiții de cultură speciale sunt accesibile publicului vizitator doar o perioada limitată de timp, mai precis în lunile februarie-martie, atunci când înfloresc majoritatea speciilor și soiurilor. Un element specific, cu mare valoare decorativă și simbolică, apreciat în spațiul asiatic este piatră, folosită pentru reprezentările apei, dar și a munților. Estetică acestor spații este completată și de specii decorative prin frunze precum Araucaria bidwillii – „arborele maimuțelor”, Aucuba japonica – „laur japonez”, Fatsia japonicaNandina domestică – „bambusul cerului” și Pittosporum tobira.

În cadrul acestei ediții, o parte din ferigile cultivate în serele Grădinii Botanice înnobilează grădinile asiatice amenajate cu azalee și camelii, fiind însoțite de informații inedite referitoare la importantă științifică și utilitară a următoarelor specii: Adiantum capillus-veneris – „părul Maicii Domnului”, Asplenium bulbiferum – „ferigă mamei”, Asplenium nidus – „ferigă cuib”, Asplenium viviparumCyrtomium falcatum – „ferigă sfinților”, Nephrolepis biserrataNephrolepis exaltată – „ferigă sabie”, Phlebodium aureum – „ferigă aurie”, Platycerium bifurcatum – „ferigă coarne de cerb”, Pteridium aquilinum – „tolul lupului”, Pteris cretica – „ferigă panglică”, Selaginella martensii.

Compartimentele amenajate în spațiul expozițional oferă vizitatorilor posibilitatea de a cunoaște și alte plante din diferite regiuni biogeografice: mediteraneene (dafinul, mirtul, rodia, măslinul, arbustul de căpșuni, palmierul pitic), tropicale umede (orhidee, acalife, begonii, peperomii, crotoni, dracene, bromelii, heliconii, fitonii, mango) sau tropicale aride (cactuși, euforbii, agave, aloe).

Cu acest prilej va fi inaugurată o expoziție permanentă cu specii și hibrizi de plante carnivore, originare din Europa, America de Nord, Asia tropicală, Australia, din arhipelagul Indonezian și din Madagascar. În dioramele amenajate cu mușchi de turbă și ferigi sunt prezentate numeroase exemplare tericole și epifite de plante carnivore cunoscute sau mai puțîn cunoscute: „rouă cerului”, „foaie grasă”, „plantă urcior”, „cupa maimuței”, „capcană Zeiței Venus” sau „capcană de oțel”. Dioramele cu plante carnivore au fost realizate în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2019-0333, intitulat: Diversificarea resurselor de germoplasmă colectate din medii de viață extreme pentru educație ecologică în Grădina Botanică din Iași.

De asemenea, un element de noutate al acestei ediții este reprezentat de pereții vegetali sau grădinile verticale. Această abordare reprezintă o modalitate modernă de utilizare a plantelor ornamentale în spațiile de locuit sau de birou sub formă unor panouri modulare vegetale.

Compozițiile prezentate în cadrul expoziției sunt aranjate după modele inspirate de ferestrele japoneze, care se disting prin unicitate, personalitate, elegantă și stil. Aceste aranjamente vegetale sunt realizate din mii de exemplare, obținute din specii perene gazonante originare din Asia, America de Sud sau Africa și cultivate în Complexul de sere: Callisia repensChlorophytum comosum ‘Variegatum’– „plantă păianjen”, Fittonia argyroneura ‘Albivenis’ – „plantă mozaic”, Hemigraphis alternată – „iederă roșie”, Hemigraphis repanda – „limba dragonului”, Hoffmania discolor – „plantă de tafta”, Pellionia repens – „plantă curcubeu”, Pilea depressa – „lacrimi de copil”, Pilea microphyllaPilea spruceana ‘Silver tree’ – „aripi de înger”, Saxifragă stoloniferă – „barbă lui Aaron”.

În această perioada vor fi expuse lucrări de artă vizuală sub genericul Inima, eveniment ajuns la a IX-a ediție. Tema expoziției este Bucurie-exuberanța, iar pe simeze, alături de lucrările Ionelei Mihuleac vor fi expuse lucrările a două artiste din Irlanda, respectiv Iran și a 40 de artiști din Iași sau din alte orașe din țară.

Vernisajul va avea loc sâmbata, 8 februarie, ora 11.00, în compartimentele noi din Complexul de sere. În cadrul evenimentului, Alexandra Ciornei și Octavian Onici vor susține un moment muzical.

Expoziția va fi deschisă zilnic, între orele 9.00-16.00, pâna duminică, 8 martie 2020.
Prețul unui bilet este de 10 lei, iar pentru grupurile organizate de 5 lei. Fotografiatul este liber.

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here