Orice tăiere sau furt de arbori din pădurile României va deveni infracţiune indiferent de valoarea prejudiciului produs

0
985

In ultima perioadă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe a sustinut tot mai des  că în ultimii 3 ani, anumite grupuri de interese şi-au plasat oameni în fruntea ministerului pentru a-i ajuta să fure din pădurile României.
Costel Alexe a anunţat că ȋn prezent se lucrează la măsuri concrete care vor duce la stoparea tăierilor ilegale de arbori. Sistemul informatic prin care va fi urmărită dinamica masei lemnoase exploatate este aproape finalizat urmând a intra ȋn testare ȋncepând cu luna martie. Vor fi monitorizate pădurile prin supraveghere satelitară, cu capacitate de detecţie a celor mai mici modificări ȋn coronamentul pădurilor. Traseul arborilor extraşi din pădure va fi monitorizat prin dispozitive GPS obligatorii amplasate pe camioanele de transport. Transporturile de material lemnos vor fi monitorizate prin camere de supraveghere amplasate pe drumurile publice, iar serviciul de urgenţă 112 va avea un dispecerat specializat pentru avertizările posibilelor infracţiuni forestiere.

”Singura metodă pe care au aplicat-o în mod intenţionat cei care au condus Guvernul şi ministerul, anterior, a fost amânarea la nesfârşit a implementării unor soluţii care ar putea stopa, cu adevărat, tăierile ilegale din România. Mă refer la SUMAL (Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase) şi la toate celelalte aplicaţii care ar fi trebuit să fie implementate cu prioritate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Aceste sisteme trebuiau introduse de mult, dar grupuri de interese au reuşit să ȋşi plaseze în fruntea ministerului oameni care să le servească scopul de a putea tăia, de a putea fura nestingheriţi din pădurile României. Aceste practici s-au oprit odată cu venirea mea la Minister, iar printre multele priorităţi de mediu pe care le are România, eu am plasat pădurile pe locul 1 ȋntre obiectivele mele.
Vineri mă voi deplasa la Bruxelles unde voi avea întâlnire tete-a-tete cu comisarul de mediu şi evident îi voi spune tot ceea ce facem, ce am început în aceste trei luni de când conducem ministerul şi cum voi reuşi să limitez ȋn prima fază şi să stopez definitiv tăierile ilegale din România, odată ce vom avea toate instrumentele de supraveghe funcţionale şi toate pârghiile de intervenţie, obţinute prin modificări legislative, la ȋndemână” a precizat Costel Alexe.

Printre măsurile urgente anunţate se numară testarea si punerea in funcţiune a sistemului de urmărire a traseului fiecărui arbore care este exploatat din pădurile României si modificări substanţiale pentru Codul Silvic.

“Transportul materialelor lemnoase fără documente specifice va deveni infracţiune, la fel cum orice tăiere sau furt de arbori din pădurile României va deveni infracţiune indiferent de valoarea prejudiciului produs. Avem nevoie de legi draconice pentru a descuraja fenomenul”, a mai declarat Costel Alexe.

Lăudabile si imperios necesare propunerile ministrului Costel Alexe, dar hai mai repede până nu se fură tot!

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here