Ultimele măsuri pentru prevenirea gripei sezoniere și infecției cu noul coronavirus

0
476

Dată fiind evoluția situației la nivel național și internațional, primarul Mihai Chirica a convocat luni, 9 martie, la Palatul Roznovanu, o nouă ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență destinată luării unor măsuri de prevenire a gripei sezoniere, virozelor respiratorii și infecției cu noul coronavirus COVID-19 în municipiul Iași. Aceasta este a treia ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență cu această problematică după cele din 24 februarie și 29 ianuarie și vine în continuarea și completarea unor decizii anunțate de municipalitate vineri, 6 martie, precum și după o serie de măsuri restrictive luate de Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase – Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență pe teritoriul României pe 6, 7 și 9 martie.

Măsurile stabilitate în ședința de luni, 9 martie, s-au materializat în Hotărârea nr. 1 a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași, document care a fost transmis către Instituția Prefectului – Județul Iași, Inspectoratului Școlar Județean Iași, Direcția Creșe, Poliția Locală Iași, Servicii Publice Iași SA, Direcția de Asistență Socială Iași, Direcția de Sănătate Publică Iași, precum și celor interesați în vederea ducerii la îndeplinire.

Art.1. (1) În perioada 11.03.2020 – 22.03.2020, pe raza Municipiului Iași se suspendă desfășurarea cursurilor unităților de învățământ și a activității creșelor.
(2) În perioada 11.03.2020 – 22.03.2020, conducerile unităților de învățământ și a creșelor vor lua măsuri de igienizare și dezinfectare a tuturor spațiilor.

Art.2. Începând cu data de 9.03.2020, pe raza Municipiului Iași se interzice desfășurarea tuturor evenimentelor care presupun participarea unui număr major și necontrolat de persoane, inclusiv a celor aprobate până la această dată.

Art.3. Începând cu data de 10.03.2020, toate spațiile de joacă pentru copii de pe raza Municipiului Iași vor fi închise între orele 22.00 și 7.00, iar toate echipamentele și mobilierul urban din acestea vor fi dezinfectate zilnic cu materialele avizate de Ministerul Sănătății. Această măsură va fi dusă la îndeplinire de SC Servicii Publice Iași SA.

Art.4. (1) Direcția de Asistență Socială va monitoriza suplimentar toate persoanele vulnerabile din evidență, le va identifica cu prioritate pe cele cu vârsta peste 65 de ani și le va oferi, la nevoie, servicii de aprovizionare cu alimente, produse de igienă etc.
(2) Direcția de Asistență Socială va achiziționa suplimentar materiale necesare pentru dezinfecție, măști, mănuși de protecție, atât pentru cabinetele medicale școlare și universitare, cât și pentru celelalte imobile în care se desfășoară activități (500 l dezinfectant pentru pardoseli, 500 l dezinfectant pentru mâini, 500 kg de tifon pentru confecționarea de măști).

Art.5. Poliția Locală Iași împreună cu reprezentanții Municipiului Iași vor înștiința în scris unitățile de alimentație publică (restaurante, baruri etc.), mall-uri, supermarketuri, unități care presupun prezența unui număr foarte mare de persoane, de necesitatea de a lua măsuri de igienizare și dezinfecție, precum și aceea de a obține avizul special al Direcției de Sănătate Publică în vederea organizării unor activități cu participare ridicată (concerte, petreceri, nunți, parastase etc.). Formularul aferent este disponibil pe site-ul Direcției de Sănătate Publică.

Art.6. (1) La nivelul municipalității se constituie o structură de permanență alcătuită din reprezentanți ai Primăriei Municipiului Iași, direcțiilor subordonate și societăților comerciale municipale, structură condusă de primarul Mihai Chirica.
(2) Această structură flexibilă coordonează toate măsurile necesare evitării apariției gripei sezoniere și infecției cu noul coronavirus și va fi pregătită să ia măsuri de urgență în eventuale astfel de cazuri.
(3) Din structura de permanență vor face parte, pe lângă reprezentanții Primăriei, direcțiile, societățile și instituțiile cu atribuții directe în această problematică (Direcția de Asistență Socială, Spitalele de Recuperare și „Dr. C. I. Parhon”, Direcția Creșe, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor, Eco Piața SA, Compania de Transport Public SA, Salubris SA, Servicii Publice Iași SA).
(4) Structura municipală va forma un grup de lucru operativ pentru o mai rapidă colaborare cu alte instituții ale statului reprezentate și în Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași și care sunt direct implicate în gestionarea situației, anume Direcția de Sănătate Publică, Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, Inspectoratul Școlar Județean, Instituția Prefectului – Județul Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția Municipiului etc.
(5) Activitățile și atribuțiile în cadrul grupului de lucru sunt precis stabilite și trasate în regim de permanență, fiecare reprezentant având stabilit minim câte un înlocuitor, astfel încât Primăria, societățile comerciale municipale și celelalte instituții să funcționeze la parametri normali indiferent de evoluția situației.

Art. 7. Prezenta Hotărâre va fi comunicată prin grija Centrului de Informații pentru Cetățeni către Instituția Prefectului – Județul Iași, Inspectoratului Școlar Județean Iași, Direcția Creșe, Poliția Locală Iași, Servicii Publice Iași SA, Direcția de Asistență Socială Iași, Direcția de Sănătate Publică Iași, precum și celor interesați în vederea ducerii la îndeplinire.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here