IN MEMORIAM: Povestea lui Florin Halagian, unul dintre cei mai valoroşi tehnicieni ai fotbalului românesc

0
214

Regretatul tehnician, născut 7 martie 1939, slăbise mult în ultimii ani de viață. A început să activeze ca antrenor la vârsta de 31 de ani, fiind fidel mai bine de un deceniu echipei FC Argeş, cu care a reuşit să obţină două titluri de campioană a României, în sezoanele 1971-1972 şi 1978-1979 ale Diviziei A. Era o perioadă când Steaua și Dinamo monopolizaseră trofeele în fotbalul românesc, dar Argeșul lui Dobrin și Halagian a spart acest duo cu influență.

Tot cu Halagian pe bancă, Dinamo Bucureşti a cucerit titlul de campioană în sezonul 1991-1992. La aceste trofee, antrenorul a fost actor pe iarbă, însă Florin Halagian mai are un alt mare merit.

El şi-a adus un aport semnificativ în construirea echipei de aur a Stelei, care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986. A antrenat această formație cu câțiva ani înainte și, la indicațiile sale, Valentin și Ilie Ceaușescu aduceau jucători la clubul roș-albaștrilor.

Ca fotbalist, Halagian nu a fost atât de sclipitor precum a fost ca tehnician. Chiar și așa, el a jucat pe postul de mijlocaş la închidere, dar şi coordonator, la echipe precum: Dinamo Bucureşti, Progresul Combinatul Poligrafic Casa Scânteii, Dinamo Obor, Dinamo Piteşti, Petrolul Ploieşti, FC Baia Mare, Sportul Studenţesc, Vagonul Arad.

Ca antrenor a bifat de-a lungul vremii 15 formaţii, pe banca acestora acumulând 878 de meciuri, locul 1 detaşat în clasamentul all-time. Pe poziţia secundă se află Ilie Oană, cu 572 de partide.

Supranumit “Armeanul”, tot de la Halagian au rămas celebrele sintagme “Ai, n-ai mingea, tragi la poartă!” sau “Focul la ei!”. De asemenea, devenise celebru și pentru că nu se despărțea de șapca sa norocoasă cu Chicago Bulls.

S-a retras din antrenorat în 2010, ultima oară activând la CS Mioveni. A fost lector la Şcoala Naţională de Antrenori, fiind considerat unul dintre cei mai valoroşi tehnicieni ai fotbalului românesc.

Florin Halagian a decedat în 12 august 2019, la vârsta de 80 de ani, fiind înmormântat la Cimitirul armenesc din București.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here