Poza fetiței a circulat pe internet în ultima perioadă. Ce merită niște putori de părinți care își bat joc de copii și de cei care vor să-i ajute? Pușcărie!

0
3065

În ultimele zile, a circulat pe  rețelele de socializare  fotografii cu  un copil care a înduioșat sute de oameni, fiecare dorind să afle detalii și să ajute. Copilul din poze este  din comuna Plugari, judetul Iași și  face parte dintr-o familie defavorizată. Este într-adevăr un caz social de care știe și se preocupa administrația locală, însă nici primarul și nici asistenta socială nu pot să se transforme în slujnicele familiei, să le facă menajul sau să le spele rufele. Mai pe direct, părinții sunt niste leneși, că să nu zic de-a dreptul împuțiți. Prioritar pentru ei e berea, nu traiul bun și educația copiilor. Mama e o puturoasă care preferă să se tină de păhăruț, nu să spele rufe. Pai de ce să spele dacă vin ajutoare în permanenta de la oamenii care cred că dau o mană de ajutor. În realitate, “doamna mamă”  dă hainele la purtat o dată, după care, ghici, ce face? Le bagă pe foc. Pai să mai ajuți specii de astea de putori care după ce fac copii în neștire, îi chinuie, invocând puterile divine să aibă grije de ei. E bună alocatia pentru 6 copii, abia o asteaptă si ce bucuroasă ar fi dacă s-ar dubla, că ar avea ce da pe gât, zilnic.

În susținerea caracterizării de mai sus, primarul comunei Plugari, Paul Mursa a dat detalii care nu lasă loc de interpretări:

“Doresc să fac o serie de precizări raportate la acest caz pentru ca opinia publică să aibă o imagine concretă și corectă asupra acestei familii și asupra acestui caz social. Copilul suprins în fotografiile postate pe Facebook face parte dintr-o familie din comuna Plugari cu mai mulți copii, familie care nu are o situație familiară deloc strălucită. Prin prisma funcției pe care o dețin, cea de primar, am cunoștință de toate familiile de pe teritoriul comunei ce întâmpină greutăți în a se întreține și, prin intermediul departamentului de asistenta sociala din cadrul Primăriei Comunei Plugari, încercam pe cât posibil și în condițiile legii să îi sprijinim și totodată să îi monitorizam pentru a ne asigura că viață lor este una decenta. Așadar, raportat direct la speța vizată, acestei familii i-a fost acordat sprijin și suport- atât logistic ( haine, alimente, materiale de construcții), cât și material (Primăria a acordat fonduri și le-a achiziționat materiale de construcții pentru că aceasta familie să își poată consolida și renova casa), precum și social – doamna asistentă socială din cadrul Primăriei Comunei Plugari vizitandu-i și monitorizandu-i în permanentă. Însă, conform principiului „dragostea cu de-a sila” nu se poate, desi țoață lumea încearcă să le ofere toate cele necesare și să îi sprijine în vederea unui trai decent și civilizat, să îi îndrume spre calea cea buna …părinții acestor copii preferă să ducă un trai ușor murdar, având o relație strânsă de prietenie cu „paharul” și cu lenea.

În calitatea noastră de autoritate publica și de reprezentanți ai Primăriei nu putem merge la dumnealor acasă să le spălam noi hainele sau să le facem noi curățenie și mâncare pentru copii! Or, Dumnezeu iți dă dar, nu iți pune și în traistă! Când încerci de nenumărate ori, te implici, le duci, te ocupi și primești drept răsplată lene , mizerie(ex: dumnealor înțeleg să poarte hainele odată, iar în loc să le spele –le folosesc că material combustibil, punandu-le pe foc ) , nepăsare și refuz de depășire a condiției, oricât ai insista rezultatul vă fi cel existent deja. Drept dovadă, zilele trecute, deplansandu-mă pentru a nu stiu cata oară la domiciliul familiei, m-am întâlnit cu mama copiilor care căra de zor o sacoșă cu doua sticle de bere și 6 eugenii. Berea pentru dumnealor , eugeniile – prânzul copiilor ! Așa ceva eu, în calitate de primar cât și de om, nu pot încurajă și nici finanța! Niciodată nu voi încurajă lenea și nepăsarea! Nu putem investi în niste oameni la nesfârșit, fară a avea din partea dumnealor nici o minimă recunoștință sau respect, chestiuni care ar trebui să fie reflectate printr-o schimbare de atitudine din partea dumnealor! Aceste lucruri nu se întâmplă și nici nu cred că se vor întâmpla! Copiii, evident, nu au nici o vina pentru că acești părinți adopta aceast mod de organizare a familiei dumnealor!

Am sesizat în acest sens Direcția de Protecție a Copilului Iasi, aceștia au fost monitorizați, urmând a fi luată o decizie în acest caz. Nu încurajăm scoaterea copiilor din mediul lor, așa neprielnic cum este acesta în care se afla la acest moment, însă, daca situația va perpetua, probabil aceasta vă fi ultima variantă și cea mai bună ! Poate astfel, acești copii vor avea o șansă să își depășească condiția actuală și să își ducă viața într-un mediu mai propice și mai bun pentru dezvoltarea lor personală pe viitor.

Pentru toți cei care, cunoscând varianta adevărată a povestii și totuși doresc să ofere un ajutor în mod direct acestor copilași, îi încurajez să mă contacteze personal, eu urmând să îi pun în contact direct cu familia și cu copiii, fară intermediari și fară orice alte intervenții”, a precizat primarul Paul Mursa.

Cu siguranță că acestor 6 copii le vă fi mult mai bine, vor fi bine îngrijiți, hrăniți și educați de asistenții maternali decât de asemenea mizerabili și bețivi de părinți. Ce să învețe copiii de la asemenea nimicuri ce isi spun mamă si tată? Cerșetori pe internet care inseală încrederea celor ce își rup din puținul lor să doneze, iar panaramele astea de părinți bagă pe foc sau cheltuie banii pe pet-uri cu bere. Aceștia nu merita să doarmă pe perna acasă, ci la pușcărie pentru felul cum își băț joc de sufletele și viitorul acestor copii.

Și nu sunt singurii, evident. Sunt pline satele de asemenea putori cu pretenții. Stiu și eu personal câteva, care fac curățenie doar pentru ședințe foto de pus pe Facebook și pe urmă pute în urma lor. Mizerii umane de care Protecția Copilului ar trebui să se ocupe mult mai ferm pentru ca acesti copii sa nu crească traumatizati si sa ajunga niste oropsiti ai sorții ce vor fi respinsi de societate.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here