Sindicatele din Educație amenință cu înghețarea anului școlar

0
587

UPDATE: Președinte USLIP Iasi, prof. Laviniu Lăcustă – scrisoare deschisă către premierul României, Ludovic Orban

Prof. Laviniu Lăcustă lansează în spaţiul public o scrisoare deschisă către premierul României, Ludovic Orban. În scrisoara deschisă, preşedintele USLIP Iaşi îşi exprima îngrijorarea legată de şomajul tehnic a personalului bugetar:

”Stimate domnule Prim Ministru am luat act cu foarte mare îngrijorare de intențiile anunțate cu privire la trimiterea în șomaj tehnic a personalului bugetar. Nu avem nici un dubiu referitor la faptul că România și toate statele din Uniunea Europeană traversează una dintre cele mai mari crize medicale, economice și sociale de la cel de al doilea Război Mondial și până în prezent.

Știu că dumneavoastră aveți acces la date economice precise, dar sunt câteva aspecte pe care țin să vi le relatez în ceea ce privește angajații din învățământ.

În ultima lună s-a lucrat intens cu elevii pe platforme online. Acest lucru se poate verifica din reacțiile din spațiul public ale părinților, elevilor și profesorilor. Nu a fost ușor! Corpul profesoral a trebuit să își readapteze întreaga strategie de predare și evaluare la noul context.
Trebuie spus că ne-am lovit de dificultăți în special în mediul rural, acolo unde unii copii nu dispun din păcate de mijloacele tehnice necesare, din motive pe care le cunoaștem cu toții.

Continuitatea relației profesori elevi în perioada următoare nu poate fi întreruptă de nicio formă de șomaj tehnic, deoarece această măsură le-ar putea aduce grave prejudicii elevilor noștri care au mai mult ca niciodată nevoie de profesorii lor pentru a reuși încheierea mediilor, recapitularea pentru Bacalaureat și Evaluare și nu în ultimul rând pentru a participa la cele două examene vitale pentru viitorul lor.

În ceea ce privește salariile din învățământ sunt convins că aveți cunoștință de faptul ce ele se situează între 1600 lei și 4000 lei net. De asemenea și celelalte categorii de angajați din învățământ (personal auxiliar, secretari, contabili) au înfruntat zilnic riscurile reprezentate de virusul COVID-19 și au asigurat alături de personalul nedidactic paza și funcționarea administrativă a unităților școlare. În Municipiul Iași există paznici care fac zilnic naveta între 5 km și 10 km pe jos pentru a ajunge la serviciu (în Iași transportul public a fost suspendat în această perioadă).

Dorim să vă mai spunem că în statele Uniunii Europene, așa cum am fost informați de colegii noștri de acolo, nu au fost făcute diminuari de salarii, ci din contra acolo unde angajații au fost obligați în interes de serviciu să iasă din casă s-au acordat bonusuri de periculozitate.

Prin urmare, vă rugăm să analizați cu multă atenție contextul socio-profesional expus și să nu repetați greșeala făcută de către Guvernul Boc în 2010 și care așa cum știm a generat efecte catastrofale economice și sociale”.

—————————————————————————————————

O reacție dură a venit din partea sindicatelor din Educație, după ce prim-ministru Ludovic Orban a anunțat șomaj tehnic în rândul bugetarilor.

”Guvernul va trebui să își asume riscul ca anul școlar să fie înghețat dacă trimite profesorii în șomaj tehnic 15 zile pe lună. Noi vrem să găsim soluții ca să poată încheia anul școlar cu bine, adică elevilor să li se pună note, să se poată da examene naționale. Acum vine acest anunț. Eu mă aștept și nu sunt singurul, ca Executivul să vină cu alte măsuri. Șomajul tehnic în învățământ duce la posibilitatea înghețării anului școlar. Cum să pună profesorii note, trebuie să se dateze și examenele naționale. Cum să fie toate cadrele didactice conectate dacă se intră în șomaj tehnic”, a spus Simion Hăncescu, președintele FSLI.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here