Accesul în cimitire este restricționat

0
1283

În urma mai multor întrebări și solicitări primite de la ieșeni privind accesul în cimitirele din Municipiul Iași în timpul stării de urgență generate de pandemia COVID-19, conducerea Primăriei Municipiului Iași dorește să aducă o serie de precizări necesare pentru corecta informare a opiniei publice.

Accesul în cimitirele administrate de SC Servicii Publice SA este restricționat ca urmare a prevederilor articolului 1 din Ordonanța Militară nr. 3 din 24 martie 2020 a Ministerului Afacerilor Internearticol prin care „se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței / gospodăriei” și se stabilesc și unele excepții, oferind și modelul de declarație pe proprie răspundere necesară în aceste situații. Printre cele nouă excepții nu se numără și deplasarea în cimitire, în scopuri religioase sau pentru întreținerea mormintelor.

În urma unor întrebări similare, și Grupul de Comunicare Strategică a prezentat duminică, 12 aprilie, răspunsuri oficiale la o serie de întrebări referitoare la situații punctuale privind respectarea măsurilor de distanțare socială, dar și pentru a veni în întâmpinarea situațiilor legate de sărbătorile pascale în contextul dificil din acest an. Astfel, la întrebarea: „Pot merge la cimitir în această perioadă pentru efectuarea ritualurilor creștine?”, Grupul de Comunicare Strategică răspunde: „Aceste situații sunt reglementate prin ordonanțe militare care permit doar slujbele de înmormântare / cununie / botez desfășurate cu un număr redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență”.

Conducerea Primăriei Municipiului îi asigură pe ieșeni că înțelege importanța ritualurilor și tradițiilor religioase, mai ales în timpul Sărbătorilor de Paști și în această perioadă complicată și din punct de vedere psiho-social. În același timp, conducerea municipalității face apel la ieșeni să respecte prevederile legale și indicațiile autorităților, întrucât aceste restricții temporare nu fac altceva decât să scurteze timpul în care întreaga comunitate va reveni la normalitate.

 

 


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here