Uite spitalul, nu e spitalul. Cei care au votat fără a cere detalii, acum cer explicații

0
1166

Spitalul mobil de la Lețcani pentru tratarea pacienților de coronavirus este la un pas de a fi fost doar o idee. Proiectul pentru care Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a scos din bugetul județului peste 13 milioane de euro, pate ca nu poate fi realizat la timp. Platforma de la parcul Transagropolis nu este suficientă pentru noul spital, iar consilierii judeteni care au aprobat finantarea au inceput sa ceara explicatii, de parca nu era si treaba lor sa se informeze asupra detaliilor de executie.

Proiectul anunțat cu surle și trâmbițe de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, nu poate fi realizat corespunzător pe platforma Parcului agroindustrial „Transagropolis” de la Lețcani. Cei de la Consiliul Județean au ajuns să ceară sprijinul afaceriștilor din Iași pentru a putea realiza într-o săptămână o platformă betonată de circa 6.000 metri pătrați pe care va fi așezat spitalul.

Maricel Popa a invocat faptul că structura complexă propusă nu permite amplasarea pe actualul spațiu al parcului. Spitalul ar urma să fie realizat exclusiv din containere, dotat cu sală de operație, rezervor de apă de 20 tone, 103 paturi ATI, 143 paturi pentru recuperare generală de tip HDU/ICU și 10 paturi UPU/Triaj etc. În aceste condiții, unitatea livrată de turcii de la SDI Global LLC A.Ș nu se încadrează pe actualul amplasament.
Culmea, Maricel Popa nu a prevăzut acest lucru și s-a grăbit să convoace plenul CJ de câteva ori pentru a scoate din bugetul județului 14 milioane de euro. Turcii s-au angajat să aducă spitalul în 21 de zile și să-l monteze în alte 7. Cu toate acestea, se pare că nici firma din Turcia nu a adus garanția de bună execuție și nici CJ nu a pregătit terenul de la Lețcani în mod corespunzător.

„Suntem într-o cursă contracronometru. Avem obligația ca în următoarele 7-10 zile să-i asigurăm producătorului spațiul corespunzător pentru amplasarea și punerea în funcțiune a celor peste 100 containere și a echipamentelor medicale integrate. Facem un apel public pentru implicarea comunității de afaceri din Moldova. Realizarea acestei lucrări printr-o procedură administrativă ar putea pune în pericol instalarea în timp util a spitalului”, a spus Alina Popa, directorul Euronest, forul care a derulat licitația.

Și politicienii din Iași s-au arătat contrariați de modul cum au tratat Maricel Popa și Consiliul Județean acest proiect.

„L-am avertizat public pe domnul Maricel Popa că un asemenea proiect trebuie pregătit. E un lucru foarte important, spitalul presupune foarte mulți bani. Este vorba de sănătatea oamenilor, iar oamenii au așteptări foarte mari. Am întrebat încă de la început dacă pentru acest proiect vin mai mulți parteneri, consilii județene din Moldova. Am întrebat dacă există certitudinea, documente de la Statul român că acest proiect va fi decontat din fonduri europene. Din păcate, domnul Popa nu are aceste documente. Nici simpla măsurătoare pentru a fi amplasat acest spital nu este realizată. Ca un pompier plângăcios, el apelează la toată lumea pentru a face măcar asfaltarea suprafeței pe care va fi așezat spitalul. Cel care a câștigat licitația este capabil să furnizeze acest spital? S-a semnat contractul? Mai este necesar acest spital pentru tratarea pacienților cu COVID din Iași și din Moldova? Să răspundă urgent la aceste întrebări”, a spus deputatul ieșean Petru Movilă.

Și consilierii județeni a arată cu  degetul  către Maricel Popa că a gestionat extrem de prost proiectul spitalului mobil de la Lețcani.Ei uita ca aveau obligatia de a cere detalii privind executia proiectului, sa insiste inainte de a vota, asa cum au facut cu alte ocazii cand sa ajuns la balacareala in cadrul sedintei, poate pentru mize mai mici.

„Situatie tragi-comica la Consiliul Judetean. Cu 6 zile inainte de termenul de livrare a spitalului mobil de la Letcani, si-au dat seama ca nu il pot aseza pe pamant, ca au nevoie de fundatii, de piatra compactata pe o suprafata de 6000 mp. Se stia dinainte ca suprafata spitalului va fi pe aproximativ 5600 mp. Nu era greu de bugetat o suma pentru compactarea cu piatra. Asa cum s-a facut procedura accelerata pentru achizitia spitalului, asa se putea pregati din timp si achizitia serviciilor de amenajare a terenului. Daca erau cu capul pe umeri, nu ajungeau in situatia de a cersi sprijinul firmelor de constructii si drumuri pentru a face un gest ‘benevol’. Ce e gratuit va costa mult mai mult. Lipsa de anticipare, lipsa unui proiect de management sanatos au dus la precipitarea lucrurilor si iata ca asistam acum la un episod de panica in administratia judeteana. E cineva surprins?”, se arata mirat de situatie si  consilierul judetean PNL, Romeo Vatră

Da! Sunt multi surprinsi de usurinta aruncarii responsabilitatii in caz de esec. Unde erati cu gandurile cand ati votat partea financiara? Pana acum rasfoiati documentatiile proiectelor pana va luati la cearta si pe urma votati. Acum de ce ati facut altfel? V-a intunecat mintea maretia proiectului?Asumati-va greselile alaturi de Maricel Popa, mosierul de la Consiliul Judetean Iasi.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here