Dacă nu e populism, e de bine! Ministrul Costel Alexe vrea confiscarea camioanelor care transportă ilegal lemn

0
1443

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe a prezentat rezultatele filtrelor rutiere din luna aprilie 2020, efectuate în baza Ordonanței Militare nr. 7, prin care au fost vizate și transporturile de material lemnos. Ministrul Alexe s-a declarat nemulțumit că pe cadrul legislativ actual se pot aplica doar sancțiuni financiare celor care au transportă material lemnos fără acte în regulă, subliniind că și-ar fi dorit și confiscarea mijloacelor auto implicate în aceste încălcări ale legii. O asemenea  măsură ar fi necesară pentru a descuraja fenomenul.

”În aprilie 2019 Curtea Constituțională a dispus că este neconstituțională „Confiscarea utilajelor folosite în infracțiunile silvice”, acțiune ce dă câștig de cauză hoților de lemne și cântărește mult în combaterea fenomenului infracțional din domeniul silvic. Sunt decis și le-am transmis colegilor din minister că vreau să găsim o nouă soluție juridică prin care statul să poată indisponibiliza utilajele și mijloacele de transport folosite în transportul și exploatările ilegale de material lemnos.

La începutul acestei săptămâni am primit rezultatele verificărilor pe care inspectorii silvici le-au realizat pe perioada stării de urgență, în ceea ce privește transportul de lemn pe drumurile publice. Din data de 04 aprilie, de când i-am solicitat Ministerului Afacerilor Interne includerea personalului silvic în filtrele de verificare de pe drumuri, inspectorii noștri de la gărzile forestiere și direcțiile silvice se află în prima linie de apărare, lângă polițiști, jandarmi și militari.

Așa cum am bănuit, au existat şi unii care au încercat să profite de pe urma stării de urgență. Volumul total de lemn transportat ilegal ajunge la aproape 1.000 mc. Pentru aceste fapte, inspectorii au aplicat 150 de sancțiuni în valoare de 415.000 lei. Adică vorbim despre 150 de transporturi ilegale de lemn descoperite de inspectori, în perioada analizată.

Lupta mea cu hoții, cu cei care taie ilegal pădurea, nu se oprește!

După ani de zile de sabotaj și nenumărate obstacole, am finalizat dezvoltarea Sistemului De Urmărire a Masei Lemnoase. Suntem în grafic cu operaționalizarea sistemului și după implementarea noului SUMAL, voi putea spune, cu conștiința împăcată, că am lăsat în urma mea la Minister, un instrument atât de puternic, încât nu va mai putea fi ocolit de niciun hoț de lemn din România.

Construim România așa cum ar trebui să fie: Fără Compromisuri! Fără Jumătăți de Măsură!!”, a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here