Fostul episcop de Huşi, Corneliu Bârlădeanu a fost arestat la Iași

0
1159

UPDATE: Reacția BOR după ce fostul episcop de Huși a fost reținut pentru act sexual cu un minor.

„Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuțiile și funcția de episcop. Cazul său a fost preluat de autoritățile judiciare care au continuat o lungă și complexă anchetă.

În noul context al reținerii la care s-a procedat astăzi, așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia, după epuizarea tuturor acțiunilor judecătorești și pronunțarea finală a instanței, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia irevocabilă a caterisirii”, arată un comunicat al BOR.

————————————————————————————————–

Fostul episcop de Huși, Cornel Onilă, cunoscut drept Corneliu Bârlădeanu, a fost adus joi la Iași. Acesta a fost citat  de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. Avocatul Liviu Bran susține că fostul episcop, clientul său, a fost reținut pentru 24 de ore pentru agresiune sexuală.

Procurorii l-au citat pe fostul episcop de Huși, Cornel Onilă, zis Bârlădeanu pentru a se prezenta joi după-amiază la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. Acesta a venit joi, în jurul orei 14:00, la sediul Parchetului ieșean, urmând a fi audiat în dosarul deschis în urmă cu câteva luni privind fapta act sexual cu minor. Dosarul a fost redeschis printr-o ordonanță a procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, confirmată apoi de instanță.

Investigația inițială în care procurorii ieșeni au verificat dacă fostul episcop de la Huși ar fi profitat sau nu de funcția lui pentru a face sex cu elevi minori a fost deschis la finele anului 2017, ca urmare a unui denunț, și a fost clasată pe 11 iunie 2019, după ce procurorul de caz a considerat că nu are suficiente probe pentru a-l acuza pe Cornel Onilă. La începutul lunii august 2019, în spațiul public au apărut noi informații care au dus la redeschiderea cazului.

Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcţia de episcop al Huşilor, în vara anului 2017, în urma presiunilor uriaşe. El s-a retras la Mănăstirea Văratec, având statut de episcop-retras.

(Bârlădeanu in vacanta 2019)

Bârlădeanu a fost întronizat în fruntea Episcopiei Huşilor în 2009, pe când avea 43 de de ani, fiind cel mai tânăr episcop al României. De altfel, întreaga sa evoluţie arhierească a fost una fulminantă, ajungând vicar la Episcopia Huşilor la doar jumătate de an de la tunderea la monahism. Instruit în Germania, unde a studiat începând cu anul 1993 la Facultatea de Teologie Protestantă din cadrul Universităţii Marburg – Germania, fostul episcop al Huşilor a activat ca asistent în cadrul aceleiaşi facultăţi, la catedra de Teologie şi Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe. A ajuns la Catedrala Episcopiei Huşilor în noiembrie 1997, când a fost tuns în monahism, ulterior fiind hirotonit ierodiacon, ieromonah, respectiv protosinghel.

În Eparhia Huşilor a activat mai întâi ca profesor de Seminar şi consilier cultural la Centrul Eparhial. În anul 1998 a fost numit de către PS Episcop Ioachim al Huşilor vicar administrativ al Eparhiei, iar în iunie 1999 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat rangul de arhimandrit. La 27 octombrie 1999 a fost ales Arhiereu Vicar al Episcopiei Huşilor, cu titlul de „Bârlădeanul“, fiind hirotonit în această treaptă în data de 21 noiembrie 1999 de către Patriarhul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În luna decembrie 1999 a primit o bursa din partea guvernului german prin intermediul Fundaţiei „Konrad Adenauer“, care i-a oferit posibilitatea de a studia şi a se edifica asupra relaţiilor dintre biserici şi statul german, precum şi implicarea celor două instituţii în viaţa religioasă, socială şi politică. După moartea Episcopului Ioachim, pe 18 iunie 2009, ierarhii Sfântului Sinod l-au ales pe Corneliu Bârlădeanul ca Episcop al Huşilor.

De-a lungul anilor, a fost delegat de Patriarhia Română să participe la numeroase simpozioane, conferinţe şi congrese internaţionale şi a publicat studii şi articole teologice în publicaţiile bisericeşti din România şi Germania.  Pregătirea superioară, dar şi tinereţea erau considerate atuurile Episcopului Corneliu, însă în rândul preoţilor din Vaslui acestea au fost umbrite de acuzaţii de comportament dictatorial. Preoţii care au îndrăznit să îl înfrunte pe Episcopul Huşilor au sfârşit prin a fi caterisiţi, unii dintre ei fiind alungaţi cu jandarmii din bisericile la care slujeau.

În rândul preoţilor din Vaslui se ştia de mai mulţi ani de existenţa filmuleţelor compromiţătoare în care ar apărea episcopul Corneliu, însă nimeni nu a avut curajul să le facă publice sau să le prezinte superiorilor. Mai mult, în zonă s-a vehiculat că preoţii foloseau respectivele materiale compromiţătoare în scop de şantaj, pentru a obţine parohii mai bune sau alte beneficii. La jumătatea lunii iunie, pe fondul unor presiuni şi ameninţări cu divulgarea în presă a imaginilor compromiţătoare, episcopul Corneliu a mers la DNA şi a denunţat trei dintre preoţii care îl şantajau. Prelatul s-a plâns procurorilor că respectivii clerici îi solicitau funcţii şi bani. Decizia de a depune plângere la DNA fără a-şi informa superiorii, a atras critici, Corneliu Bârlădeanu fiind acuzat că a încălcat cutumele bisericeşti. După arestarea la domiciliu a celor trei preoţi acuzaţi de şantaj, la scurt timp în presa tabloidă a fost publicat unul dintre cele opt filmuleţe ridicate de procurorii DNA în urma percheziţiilor. Imaginile înfăţişau doi bărbaţi în sutană în ipostaze intime, unul dintre ei având fizionomia şi vocea asemenea episcopului Corneliu. După vizionarea imaginilor necenzurate, atât reprezentanţii Patriarhiei Române, cât şi cei ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, au concluzionat că episcopul Corneliu Bârlădeanu pare a fi unul dintre protagoniştii filmării. Abia după publicarea materialului video, Mitropolia Moldovei a dispus oprirea de la slujire a episcopului de Huşi.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here