Cea mai mare investiție cu fonduri europene la Iaşi

0
860

Conducerea ApaVital Iasi a organizat astazi o conferinta de presa in cadrul careia a anuntat ca a obtinut o finantare europeana in valoare de 507,3 milioane euro pentru a racorda la reteaua de apa tot judetul Iasi si  pentru a extinde considerabil reteaua de canalizare

”Este vorba de peste 1.500 de kilometri de retele de apa si canalizare, aductiuni, magistrale, retele de distributie. Sunt peste 141 de localitati in 47 de unitati administrativ – teritoriale. Reteaua de apa va fi extinsa pentru  inca 200.000 de locuitori care se adauga clientilor pe care ii avem deja astazi, iar la canalizare vor fi inca 81.000 de clienti”, a spus Mihai Dorus, directorul general al ApaVital.

Peste 1.500 de kilometri de retele de apa si canalizare

Mihai Dorus, managerul Apa Vital a precizat ca Uniunea Europeana finanteaza acest proiect pentru judetul Iasi prin programul JASPERS- Programul Operational Infrastructura Mare (POIM)- Axa Prioritara 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în conditii de management eficient al resurselor. Cu peste jumatate de miliard de euro se vor realiza peste 1.500 kilometri de retele de apa si canalizare pentru cel putin 200.000 de locuitori.

„Este o zi deosebita pentru noi pentru ca este o incununare a unei munci de peste 4 ani de zile. Este vorba despre peste 1.500 de kilometri de retele de apa si canalizare, aductiuni, magistrale, retele de distributie. Avem 343 de statii de pompare pentru apa uzata, peste 120 de statii de pompare apa potabila, zeci de rezervoare. Sunt peste 141 de localitati in 47 de unitati administrativ – teritoriale. Reteaua de apa va fi extinsa pentru  inca 200.000 de locuitori care se adauga clientilor pe care ii avem deja astazi, iar la canalizare vor fi inca 81.000 de clienti”, a explicat Mihai Dorus.

Proiectul este cofinantat atat de Apa Vital. care va contribui cu 6 la suta, cat si de Guvernul Romaniei.

„Vom construi 10-11 axe in judet care vor aduce apa. Proiectul are o valoare 507,3 milioane euro cu TVA, investitii directe inseamna 428 milioane euro. Deja ne-am imprumutat  cu 25 milioane euro de la Banca Europeana, partea de cofinantare 6 la suta. Circa 25 milioane euro merg in Pascani si comunele limitrofe”, a mai spus Mihai Dorus. Acesta a adaugat ca se vor pastra si dezvolta resursele traditionale de apa Timisesti, Prut, dar si resurse locale precum Verseni si Motca .

De asemenea, Alexandru Salceanu, presedintele Consiliului de Administratie ApaVital a punctat faptul ca aceasta este cea mai mare investitie care va fi realizata in judetul Iasi.

”Vorbim de peste 500 milioane euro. Cea mai mare investitie din fonduri private in Regiunea Nord-Est este un pic peste 100 milioane euro. Este vorba despre bani care se vor investi in judet, dar care nu vor rodi in 24 de ore, dar in felul acesta nivelul de dezvoltare al judetului Iasi va fi ridicat si vom fi tot mai atractivi pentru viitoarele dezvoltari”, a spus prof. Alexandru Salceanu, presedintele Consiliului de Administratie.

Patru mari proiecte cu finantare europeana

Prezent la conferinta, Ioan Toma, fostul manager al ApaVital a precizat ca acesta este cel de-al patrulea proiect mare de investitii cu finantare externa derulat de Apa Vital in 25 de ani.

„Primul a fost implementat prin BERD de 15 milioane de dolari, ApaVital a contribuit atunci cu 50 la suta, adica cu 7,5 milioane, al doilea proiect a fost ISPA de 52 de milioane euro in care contributia ApaVital a fost de 13,3 milioane euro, al treilea proiect a fost POS Mediu de 136 milioane euro in care Apa Vital a contribuit cu 21 milioane euro, iar acum avem 500 milioane euro in care contribuim cu 6 la suta”, a spus Ioan Toma.

„Este necesara cresterea tarifelor”

Conducerea ApaVital a mai anuntat cu aceasta ocazie ca este necesara o crestere a tarifelor de apa si canalizare percepute populatiei si agentilor economici pentru a acoperi cheltuielile de exploatare pentru aceste investitii care se realizeaza din fonduri europene.

”In tot acest proiect este vorba despre o politica tarifara. Politica tarifara prevede sa acoperim cheltuielile de exploatare si sa reusim sa amortizam toate investitiile pe care le realizam cu aceste fonduri europene. Vom mai aduce 500 milioane, toate aceste bunuri trebuiesc reparate intretinute. Costurile acestor intretineri se vor regasi in tarif, va urma in urmatorii 3-4 ani o crestere usoara de tarif”, a adaugat directorul Mihai Dorus.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here