Cod roşu de viituri pe râul Prut până vineri la miezul nopţii. Debit maxim la barajul Stânca Costești

0
464

Este cod roşu de inundaţii pe râul Prut. O viitură este anuntata în această seara, după ce ieri trei baraje din Ucraina au cedat. Zeci de oameni au fost evacuați preventiv, iar echipa de pompieri sunt pregătite să intervină.
Ultimele informatii arata ca astăzi, pe râul Prut, la staţia hidrometrică Oroftiana, cota de pericol s-a depăşit cu 112 cm și tendinţa e în creştere. La staţia hidrometrică Rădăuți Prut s-a depășit cu 110 cm cota de inundații, tendinţa fiind, de asemenea, în creştere, iar navala Stânca Costeşti cota de pericol a fost depăşită cu 14 cm. Practic, Prutul crește cu 5 cm/oră. Din cauza precipitaţiilor din ultimele zile căzute pe teritoriul Ucrainei, în prezent se propagă o nouă viitură pe râul Prut care, conform estimărilor efectuate și de hidrologii români și specialiștii Apelor Române și de omologii din Ucraina, va depăși cotele de pericol. Regia Autonomă Apele Române dă asigurări că acumularea Stânca Costești este pregătită să preia vârful de viitură care se va forma pe râul Prut.

In prezent, volumul de apa din baraj este de 716 milioane metri cubi, iar lacul are o capacitate maxima de retentie de 1,4 miliarde metri cubi. Situația este ținută sub control. Pe toată lungimea râului au fost dislocate efective de pompieri care astăzi au evacuat preventiv din calea viiturii peste 90 pe locuitorii din satul Baranca, comuna Hodești, între care și 34 de copii. Aceştea vor locui, fie în casele proprietate, construite după inundaţiile din 2008, într-o zonă de risc, fie la rude. Regia Autonomă Apele Române a mai dispus distribuirea a 20.000 de saci care vor ajunge la localnici pentru protejarea proprietăților din zonele joase ale localităților Oroftiana, Baranca și Rădăuți Prut. Codul roşu pentru râul Prut a fost prelungit până vineri la ora 24:00

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here