Posibila cauză a infectării copiilor din centrele rezidenţiale: nepăsarea angajaţilor DGASPC

0
702

Grupul de Informare Strategică a facut cunoscut ca 43 de ieşeni au fost declarati ca fiind infectaţi COVID 19, dintre acestia 39 sunt copii de la două centre rezidenţiale ale DGASPC Iasi. Este vorba despre Centrul rezidenţial „Sfântul Nicolae“ din Paşcani şi cele trei module de tip familial de la Verşeni. Totul se pare ar fi pornit de la angajaţii depistaţi pozitiv, 11 la Paşcani şi 5 la Verşeni. Din datele de până acum la anchetele epidemiologice, reprezentanţii DSP au ajuns la concluzia că de răspândirea virusului se fac vinovaţi unii angajaţi care fie nu au respectat măsurile sanitare şi de protecţie, fie au declarat în fals că nu au simptome specifice bolii. În plus, la centrele respective nu ar exista toate materialele sanitare de protecţie necesare.

După o analiză a situaţiei între reprezentanţii Prefecturii, ai DGASPC Iasi, dar  şi ai DSP Iasi, s-a decis demararea unei anchete interne.

„Consiliul Judeţean Iaşi, în subordinea căruia se află DGASPC Iaşi, va face demersurile necesare pentru a asigura de îndată materiale de protecţie suplimentare care nu se află în stocul deja existent al DGASPC Iaşi. Suplimentar faţă de măsurile punctuale stabilite anterior s-a decis ca DGASPC să realizeze o anchetă administrativă internă privind modul în care măsurile de protecţie şi siguranţă sanitară stabilite au fost respectate în cadrul centrelor sus-menţionate, inclusiv asupra verificării veridicităţii declaraţiilor pe propria răspundere date zilnic de personalul centrelor în zilele premergătoare identificării ca pozitivi la testarea pentru COVID-19, existând indicii, în urma anchetelor epidemiologice demarate, asupra existenţei simptomelor specifice anterior testării realizate conform programării din cadrul metodologiei de supraveghere COVID-19. La nivelul tuturor centrelor aflate în subordinea DGASPC Iaşi vor fi reevaluate instrucţiunile de lucru cu beneficiarii astfel încât să se preîntâmpine apariţia de situaţii similare“, au transmis reprezentanţii Instituţiei Prefectului Iaşi.

Tot în ultima întâlnire de ieri de la Prefectură, s-a decis ca cei 21 de minori asimptomatici depistaţi pozitiv de la Centrul rezidenţial Sfântul Nicolae Paşcani să fie carantinaţi în cadrul instituţiei. De asemenea, DSP Iaşi urmează să facă instruirea specifică personalului, iar Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” să asigure personalul medical în vederea supravegherii permanente a pacienţilor carantinaţi.

De retinut că beneficiarii de la Centrul rezidenţial “Sfântul Nicolae” sunt copii cu vârste între 3 şi 18 ani, cu nevoi speciale, cu dizabilitaţi, încadraţi sau nu în grad de handicap. Dacă cei 21 de copii depistaţi pozitiv vor fi monitorizaţi la centru, cei 11 angajaţi vor fi internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva”. De asemenea şi cei 5 angajaţi de la modulele familale de la Verşeni, precum şi cei 18 beneficiari depistaţi vor fi internaţi în spital, aceştia prezentând forme uşoare ale bolii.

„Vom primi 16 copii de la Paşcani. Avem locuri pentru că am externat 28 în urmă cu două zile şi ieri, încă 11, dintre care 4 s-au încadrat în prevederile ultimului ordin al ministrului Sănătăţii. Terapia Intensivă funcţionează în schimb la cote maxime“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Restul personalului infectat, dar şi o parte din beneficiarii centrelor vor fi internaţi la Spitalul CFR Iasi.

De ce s-a juns in aceasta  situatie in conditiile in care DGASPC Iasi  a declarat  de cate ori a avut ocazia ca se preocupa permanent de monitorizarea si respectarea masurilor impuse? Cineva  a ascuns pana acum datele acestei situatii si ar fi cazul sa aflam cine nu si-a facut treaba pentru care este platit.

 

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here