Ministrul Educației și ministrul Mediului în vizită la școli din județ

0
579

UPDATE: Un fost elev al Colegiul Tehnic “Unirea” Pașcani  a fost alături de ministrii Monica Anisie si  Costel Alexe in vizita de la colegiu. Este vorba despre secretarul de stat Lucian Petrica Rusu. Acesta s-a arătat incântat de reîntâlnirea cu foști profesori, dar si de discuțiile privind soluții pentru criza forței de muncă calificată cu care se confruntă mediul de afaceri din România.

“Cred foarte mult în dezvoltarea învățământului profesional în sistem dual. Acest mecanism permite elevilor înscriși la o școală profesională de stat să își formeze cunoștințele practice în mediul real de muncă oferit de companii. Domeniile de care mă ocup în cadrul Guvernului României sunt foarte potrivite pentru a demara proiecte educaționale în acest sens. Companiile din Energie resimt nevoia de personal calificat”- a declarat ministrul secretar de stat,Lucian Rusu.

Directorul Colegiului Tehnic CF Unirea, Daniela Orășanu a făcut o prezentare a proiectelor implementate la nivelul instituției, atât pe partea de modernizarea locației, cât și cele pentru susținerea procesului de educație on-line.

Prezent la discutii, consilierul local Marius Pintilie, care este și membru în Consiliul de Administrație al Colegiului Tehnic CF Unirea Pașcani, s-a declarat mulțumit de solutiile propuse  astăzi.

„Ne propunem să facem cunoscut municipiul. Faptul că astăzi am avut doi miniștri în vizită la Pașcani este o dovadă de respect și apreciere. Dorim să arătăm ce avem și ceea ce ne lipsește”, a subliniat Marius Pintilie, consilier local PNL.

—————————————————————————————–

Astăzi, 13 iulie 2020, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ)Iasi a fost gazda unei întâlniri de lucru la care au participat ministrul Educației, prof. Monica Anisie, ministrul Mediului, Costel Alexe, prefectul județului Iași, Marian Grigoraș, inspectorul scolar general al I.S.J. Iași, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspectori școlari din cadrul instituției.

În contextul acestui eveniment,  inspectorul  general Genoveva Farcaș a realizat o prezentare detaliată a activităților organizate și desfășurate sub coordonarea I.S.J. Iași în unitățile de învățământ din rețeaua școlară a județului, evidențiind atât demersurile educaționale din anul școlar 2019-2020, derulate până la întreruperea cursurilor la data de  12 martie 2020, cât și strategiile proiectate și aplicate pentru gestionarea activităților de învățare on line sau la distanță din etapa care a urmat instaurării stării de urgență.

Pe acest fond, au fost ilustrate proiectele derulate pe parcursul anului școlar care vizează resursa umană din sistem, pregătirea elevilor sau infrastructura educațională, precum și elaborarea ghidurilor pentru proiectarea activităților on line, derularea cursurilor de formare  destinate cadrelor didactice în vederea  utilizării platformelor din mediul virtual de învățare, rezultatele obținute de elevii ieșeni la evaluările naționale sau organizarea activităților din calendarele specifice, incluzând examenele destinate cadrelor didactice, respectiv definitivatul și titularizarea.

La rândul său, ministrul  Educației, prof. Monica Anisie a apreciat efortul cadrelor didactice și al tuturor angajaților din sistem care, prin implicare responsabilă, au făcut posibilă desfășurarea activităților de învățare fie on line, fie la distanță, pe toată perioada întreruperii cursurilor pe fondul crizei epidemiologice. Totodată, s-a evidențiat cu prioritate efortul de organizare și derulare a examenului de Evaluare Națională și a celui de Bacalaureat, în condițiile speciale impuse de starea de alertă.

De asemenea, prof. Monica Anisie, în spiritul dialogului și al deschiderii față de abordarea problemelor reale din sistem, a invitat toți actorii implicați în actul educațional să expună acele aspecte sau disfuncționalități cu care s-au confruntat în ultima perioadă și să propună scenarii care pot conduce la identificarea soluțiilor adecvate pentru rezolvarea lor. În plus, s-a menționat și faptul că programul Teleșcoala, derulat în perioada întreruperii cursurilor, continuă și în etapa următoare fiind destinat atât absolvenților de clasa a XII-a care vor susține examenele din sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, cât și cadrelor didactice pentru care va exista o secțiune special destinată pregătirii în vederea proiectării și desfășurării activităților de învățare în medii on line.

Pe de altă parte,ministrul Mediului, Costel Alexe a insistat asupra aspectelor de infrastructură educațională, subliniind rolul implicării autorităților locale în ceea ce privește atât dotarea școlilor cu resursele materiale necesare desfășurării în bune condiții a procesului educațional, cât și implementarea proiectelor de dezvoltare și modernizare locală.

La finalul întâlnirii de lucru din ISJ Iași, ministrul Educației, prof. Monica Anisie, ministrul Mediului, Costel Alexe și inspectorul general  Genoveva  Farcaș au susținut o conferință de presă comună în care au răspuns jurnaliștilor la întrebări legate de activitățile din domeniul educației care se vor desfășura în perioada următoare, conform calendarelor specifice.

În agenda zilei, au fost cuprinse și deplasări realizate cu scopul vizitării unor școli din județ. Astfel, o echipă a I.S.J. Iași i-a însoțit pe ministrul Educației și pe ministrul Mediului la Școala Profesională de Industrie Alimentară Țibana unde au fost vizitate spațiile de învățare și s-au purtat discuții cu profesorii școlii și cu directorul unității de învățământ legate de identificarea nevoilor copiilor din comunitate care nu dispun de dispozitivele electronice necesare pentru participarea la activitățile de învățare on line. Pe acest fond, ministrul Monica Anisie a donat 100 de tablete elevilor școlii.

„Vizita doamnei ministru și donația tabletelor au fost surprinzătoare și emoționante, pentru că o campanie de suflet, inițiată în mediul online pentru copiii școlii noastre, a rodit atât de frumos! Mulțumesc doamnei ministru pentru susținere!”, a declarat Ioana Diaconu, profesor la Școala Profesională de Industrie Alimentară Țibana.

Traseul de lucru din județul Iași a continuat cu vizitarea Colegiului Tehnic de Căi Ferate “Unirea” Paşcani unde, după vizitarea spațiilor unității de învățământ, au fost căutate, într-un dialog deschis purtat cu profesorii școlii și cu echipa de conducere a acesteia, soluții eficiente pentru adaptarea activităților de învățare din domeniul tehnologic la noile mutații din plan social, astfel încât absolvenții acestor rute de învățare să fie integrați, fără dificultate, pe piața muncii.

În cadrul vizitei din județul Iași, am analizat, alături de colegii din inspectoratul școlar și din cadrul unităților de învățământ pe care le-am vizitat, modalitățile prin care am putea relua cursurile începând cu anul școlar 2020-2021. Am avut în vedere aspecte privind infrastructura școlară, dar și curriculumul și resursele umane, resursele materiale, precum și resursele educaționale. În demersul privind începerea anului școlar, vocea cadrelor didactice este importantă, iar această întâlnire nu face decât să confirme încă o dată că numai împreună putem construi o Românie Educată”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here