Au început lucrările de modernizare a infrastructurii de tramvai Iași – Dancu

0
957

Astăzi, 24 iulie, au început lucrările de construire aferente proiectului cu finanțare europeană „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu”. Contractul de lucrări de construire a fost semnat de primarul Mihai Chirica la data de 9 iulie 2020.

Primăria Municipiului Iași a organizat încă din luna iunie a anului 2019 licitația de lucrări aferente acestui proiect, însă semnarea contractului a devenit posibilă după ce, pe 25 iunie, la București, primarul Mihai Chirica și ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, au semnat și contractul de finanțare europeană.

„Este un moment istoric pentru Municipiul Iași deoarece cu acest tronson finalizăm modernizarea întregii rețele de linii de tramvai din tot orașul și vom fi primul oraș din țară care va avea toată infrastructura de tramvai nouă, rezolvăm o problemă de peste trei decenii a localității Dancu, achiziționăm încă patru tramvaie noi, iar modernizarea este făcută cu finanțare nerambursabilă, deci fără presiune pe umerii ieșenilor. Mulțumesc ieşenilor, în special locuitorilor din Tătărași și Dancu, pentru răbdare și încredere și le promit că voi face tot posibilul ca lucrările să se termine cât mai repede posibil!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Prezent la deschiderea oficială a șantierului, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a vorbit despre importanța modernizării și extinderii transportului public, în special a celui nepoluant, în întreaga Zonă Metropolitană, precum și despre planurile ministerului și ale Guvernului de sprijinire a achiziționării de către autoritățile locale a mijloacelor de transport ecologic (tramvaie, autobuze electrice și troleibuze).

Lucrările de modernizare vor fi executate în cel mult 28 de luni de catre asocierea SC Mari Vila Com SRL București – SC Conest SA Iași în cadrul unui contract în valoare de 45.013.688,49 lei, fără TVA (53.566.289,30 lei, cu TVA).

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu” face parte din lista proiectelor municipalității finanțate prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”. Valoarea totală a acestuia este de 104.022.631,88 lei, inclusiv TVA (aproximativ 21,66 milioane de euro), iar durata de implementare de 36 de luni (din care 28 de luni este durata maximă de execuție a lucrărilor).

În cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu” vor fi făcute următoarele lucrări / achiziții:
1. Realizarea elementelor componente necesare funcționării căii de rulare tramvai Iași – Dancu pe tronsonul cuprins între intersecția străzilor Vasile Lupu și Aurel Vlaicu și limita intravilanului Municipiului Iași (în lungime de 2.460 metri cale dublă): infrastructură, suprastructură, rețea fir contact și modernizarea elementelor de siguranță a circulației tramvaielor (semnalistică verticală și orizontală, modernizarea trecerilor de pietoni, crearea de facilități pentru persoanele cu dizabilități)
2. Reabilitarea podului Ciurchi II pe o suprafață de 275 de metri pătrați
3. Construirea a opt stații de transport public pentru tramvaie
4. Reabilitarea trotuarelor pe lungimea liniei de tramvai cu o suprafață de aproximativ 9.350 metri pătrați
5. Reabilitarea zonelor verzi pe o suprafață de 1.775 de metri pătrați
6. Achiziționarea a patru tramvaie.

Cele patru tramvaie prevăzute în acest proiect fac parte dintr-un lot de 16 tramvaie pentru care Primăria Municipiului Iași a semnat, pe 11 noiembrie 2019, contractul de furnizare cu compania turcească Bozankaya Otomotiv Mak. Iml. Ith. Ve Ihr. A.Ş. Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie este de 140.964.270 lei, fără TVA (167.747.481,3 lei, cu TVA), adică circa 35.241.000 euro, respectiv 2.202.566 euro pentru fiecare tramvai.

Licitația pentru achiziția celor 16 tramvaie a fost împărțită în trei loturi, corespunzătoare a trei proiecte cu finanțare europeană care privesc și lucrări de modernizare a liniilor de tramvai, refacere a carosabilului și trotuarelor și construirea de stații. pe mai multe tronsoane: intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului, Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii, bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora și Iași – Dancu.

Licitația pentru toate cele trei loturi a fost adjudecată de compania turcească după cum urmează:
• Lotul 1, aferent proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” cu o valoare totală de 114,197,308.33 lei (aproximativ 24 de milioane de euro): șapte tramvaie, cu o valoare a achiziției de 61.658.350 lei, fără TVA (73.373.436,5 lei, cu TVA, adică 16.451.443 euro).
• Lotul 2, aferent proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” (3T) cu o valoare totală de 114.359.729,95 lei (aproape 24 milioane de euro): cinci tramvaie, cu o valoare a achiziției de 44.072.920 lei, fără TVA (52.446.774,8 lei, cu TVA, adică 11.018.230 euro).
• Lotul 3, aferent proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu” cu o valoare totală de 104.022.632 lei (circa 22 milioane de euro): patru tramvaie, cu o valoare a achiziției de 35.233.000 lei, fără TVA (41.927.270 lei, cu TVA, adică 8.808.250 euro).

Acest din urmă lot fusese atribuit cu clauză suspensivă, cele patru tramvaie urmând a fi livrate în funcție de semnarea contractului de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu”. Astfel, odată cu semnarea contractului de finanțare europeană, primarul Mihai Chirica a semnat și contractul pentru furnizarea celor patru tramvaie incluse în proiect.

Restricții și modificări în circulația rutieră
Lucrările incluse în proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu” vor fi executate pe strada Aurel Vlaicu în cel mult 28 de luni, pe timp de zi, în intervalul orar 7.00 – 17.30, și presupun o serie de retricții și modificări în circulația rutieră, după cum urmează.

Tronsonul I – Etapa I: km 0+000 – 0+100 intersecție cu strada Vasile Lupu – strada Aurel Vlaicu:
În vederea realizării etapei I a lucrărilor de reabilitare a liniilor de tramvai și de reparații la Podul Ciurchi II peste pârâul Ciric, pe tronsonul menționat se impun următoarele măsuri:
– circulația se va desfășura pe sensul dinspre intersecția cu strada Vasile Lupu, pe strada Ciurchi, către localitatea Dancu și pe strada Aurel Vlaicu – strada Aterizaj (sau strada Aviației) – strada Șapte Oameni – strada Holboca;
– pe direcția Dancu – Iași circulația va fi interzisă traficului rutier.

Tronsonul I – Etapa a II-a: km 0+000 – 0+100 intersecție cu strada Vasile Lupu – strada Aurel Vlaicu:
În vederea realizării etapei a II-a a lucrărilor de reabilitare a liniilor de tramvai și de reparații la Podul Ciurchi II peste pârâul Ciric, pe tronsonul menționat se impun următoarele măsuri:
– circulația pe acest tronson se va desfășura pe sensul dinspre strada Șapte Oameni și strada Holboca, pe strada Aurel Vlaicu, către strada Ciurchi, spre intersecția cu strada Vasile Lupu;
– pe direcția de deplasare dinspre intersecția cu strada Vasile Lupu spre strada Ciurchi circulația va fi interzisă traficului rutier (se va permite doar accesul riveranilor și autoturismelor care aprovizionează cu marfă Piața Doi Băieți și Carrefour Market).

Tronsonul II: km 0+100 – 1+380 strada Aurel Vlaicu – intersecție cu strada Sfântul Ioan:
Pe acest tronson se impun următoarele măsuri:
– circulația rutieră, accesul la societățile comerciale din zonă și accesul riveranilor pe acest tronson se vor desfășura pe direcția de deplasare dinspre strada Vasile Lupu, pe strada Ciurchi, apoi pe strada Aurel Vlaicu către localitatea Dancu.
– circulația dinspre Dancu către strada Aurel Vlaicu va fi interzisă traficului rutier de la intersecția cu strada Sfântul Ioan, aceasta fiind deviată pe strada Sfântul Ioan și bulevardul Chimiei;
– accesul riveranilor și al reprezentanților societăților comerciale din zonă se va face pe străzile adiacente: Șapte Oameni, Aviației și Locotenent Popovici, cu ieșire în strada Aurel Vlaicu.

Modificări în transportul public
Începerea lucrărilor în cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu” aduce schimbări și în circulația mijloacelor de transport public.

Astfel, începând de vineri, 24 iulie, traseul de tramvai 3b este suspendat, iar transportul călătorilor pe itinerariul Dancu – Tătărași Nord va fi făcut cu autobuze asigurate de Compania de Transport Public. De asemenea, din Tătărași Nord vor continua să circule autobuze către Târgu Cucu – Piața Unirii – Gară.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here