In Iași nu mai sunt locuri în spitalele suport COVID

0
399

Explozia de cazuri de infectare cu noul coronavirus a dus la completarea locurilor din  3 spitale din Iași. Inca de ieri nu mai este niciun loc liber la Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecțioase si nici în saloanele pentru pacienți confirmați ai spitalului, iar instituțiile suport – CFR și Pneumoftiziologie – nu mai au  locuri disponibile.

Astfel la Iași s-au înregistrat 40 de noi cazuri de COVID-19 – față de 16, anunțate vineri. Conducerile spitalelor COVID și suport-COVID din Iași au comunicat că nu mai au paturi pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2 și au făcut apel la populație să respecte regulile sanitare pentru a evita îmbolnăvirea si necesitatea internarii.

La Terapie Intensivă mai sunt locuri disponibile doar în Spitalul de Neurochirurgie, care are 16 paturi ce pot fi folosite pentru pacienții infectați cu SARS-COV-2 aflați în stare gravă. Pentru pacienții confirmați nu mai există saloane disponibile. Conform planului alb realizat de Ministerul Sănătății, după ce se completeaza locurile din spitalele desemnate unități COVID și suport-COVID, se trece către Spitalele Județene.

In cazul Iașiului, ar fi de un real ajutor Spitalul Sf. Spiridon, care are o structură pavilionară, astfel că circuitele pot fi făcute separat, fără a suspenda activitatea unității de urgențe sau a altor structuri importante. Pentru început, la Sf. Spiridon vor fi dedicate 2 sectii bolnavilor COVID.

“Ne vom duce către Spitalul Sf. Spiridon fiindcă toate locurile pe care le aveam disponibile până în momentul de față sunt epuizate. Sunt 40 de cazuri noi, azi, în Iași și eu cred că explicația ține de faptul că a început să se întoarcă lumea din concediu și să îi infecteze pe cei de acasă” a declarat managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, Carmen Dorobăt.

Aceasta a explicat că persoanele internate în ultima perioadă sunt din segmentul de vârstă 30-50 de ani și vin majoritar din zona urbană.

La Iași este identificat un singur focar, despre care s-a declarat că este ținut sub control, acesta fiind la Compania de Transport Public (CTP). Acolo, 24 de angajați au ieșit pozitivi la testarea pentru noul coronavirus.

De asemenea, primarul Mihai Chirica a declarat că a solicitat în comisiile județene pregătirea tuturor spitalelor din Iași pentru a prelua o parte din pacienții infectați cu COVID-19, dacă este cazul.

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here