Cinci ani cu executare pentru fostul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita

0
629

Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, 5 august, să îl condamne la cinci ani de închisoare pe fostul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita.

Avocatul său, Ionel Nechita,  a declarat: “Daca în dosarele penale s-ar pronunta soluţii doar pe baza probelor administrate, lăsând deoparte presiunile extrajudiciare, sistemul judiciar îşi va recăpăta încrederea iar noi, ca naţie vom ajunge departe. Atâta vreme cât judecătorii asculta doar vocea celor însetaţi de sânge şi orbiţi de ură, vom rămâne ancoraţi în Evul Mediu, punând semnul egal între Justiţie şi Inchiziţie. Dacă soluţiile de condamnare, ca şi în speţa de faţă, vor fi apreciate ca legale şi temeinice, atunci va dispare din procedură penală judecată pe dreptul comun şi vor rămâne doar acordul de recunoaştere a vinovaţiei şi procedura abreviată, iar noi, avocaţii vom fi niste marionete într-un sistem confuz”.

În acelaşi dosar, oamenii de afaceri Tiberiu Urdăreanu şi Gabriel Mardarasevici au fost condamnaţi la câte opt luni de închisoare cu suspendare. Aceştia au recunoscut faptele.

Sentinţa a fost dată după mai multe amânări şi este definitivă. În primă instanţă, Gheorghe Nichita fusese condamnat de Tribunalul Iaşi la 4 ani de închisoare cu executare.

Este vorba de un dosar în care Nichita a fost acuzat că a pretins mită de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului UTI. Urdăreanu a fost şi el condamnat, cu suspendare, în acest dosar ce a fost instrumentat de DNA.

Potrivit rechizitoriului, în cadrul proiectului de management inteligent al traficului rutier de la Iaşi, Nichita ar fi cerut mită un procent de 10% din valoarea contractului. Înainte de a primi efectiv banii, 3,6 milioane de lei din presupusa mită ar fi ajuns într-un cont în care ar fi fost depozitată special pentru Nichita, au precizat anchetatorii. Pe lângă depozitul amintit, şi alte servicii sau bunuri pe care Nichita le-ar fi primit. Astfel, anchetatorii notează că Nichita a primit echipamente electronice de 20.000 de lei, dar şi plata în 2014, a unor cazări în Hong Kong şi Beijing (China), în valoare totală de 28.000 de lei.  De asemenea, Nichita ar fi primit şi reducere de 30-40% din preţurile de cazare de la Hotel Marriot din Bucureşti, a căror valoare a fost calculată la 15.100 de lei. Mai mulţi inculpaţi din acest dosar, inclusiv mituitorul Tiberiu Urdăreanu, si-au recunoscut faptele.

Citeste mai mult: adev.ro/qelhui

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here