Vicepremierul şi ministrul Fondurilor Europene, prezenţi la Iaşi. Au fost dezbătute importante proiecte de investiţii ce vizează regiunea Moldovei

0
153

Vicepremierul Raluca Turcan şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, au fost prezenţi în cursul zilei de vineri, 7 august 2020. la Iaşi.

La dezbatere au mai participat primarul Mihai Chirica şi deputatul Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Primarul Mihai Chirica a susţinut că prin constituirea primului consiliu consultativ digital se dă un start cât se poate de bun pentru creşterea atractivităţii Iaşiului în domeniul investiţiilor din IT. El a menţionat şi că rolul administraţiei locale este unul de promotor.

“În Iaşi are loc în prezent cea mai mare investiţie din domeniul privat pentru viitoarele locuri de muncă din domeniul IT, fiind vorba de un proiect de 160 de milioane de euro. De asemenea, Iaşiul derulează în acest moment un program de consultanţă cu Banca Europeană de Investiţii, prin JASPERS, pentru a face primul model de oraş digital. Practic, în jurul viitorului Spital Regional de Urgenţă vrem să gândim un cartier care să funcţioneze după principiile unui smart city. Sper ca proiectul să fie realizat până la finele anului 2021”, a declarat primarul Mihai Chirica în timpul dezbaterilor Consiliului Digital al Municipiului Iaşi.

Ministrul Costel Alexe a pus accent pe iniţierea unui amplu program de digitalizare a tuturor localităţilor din Judeţul Iaşi, ca o garanţie a îmbunătăţirii vieţii sociale şi economice.

“Efortul nostru de digitalizare trebuie să continue. Eu, ca liberal, şi, evident, ca membru al Guvernului şi, sper, cu încrederea acordată de ieşeni, şi preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi după data de 27 septembrie, îmi doresc descentralizarea administraţiei publice centrale. Şi pentru asta mi se pare firesc să digitalizăm administraţiile publice locale. Împreună cu echipa Consiliului Judeţean Iaşi vom înfiinţa un centru de inovare digitală în această instituţie publică, pentru a crea punţi între administraţii publice locale şi mediul de afaceri. După 27 septembrie vreau să fim noi primul judeţ din ţară care-şi va înrola toate comunele judeţului pe platforma Ghişeul.ro. Mai am un deziderat, ca preşedinte al Consiliului Judeţean: pas cu pas, statul la coadă trebuie să devină istorie”, a declarat Alexe.

Vicepremierul Raluca Turcan: “În paralel cu gestionarea crizei sanitare, în domeniul digital am reuşit să facem operaţională platforma Ghişeul.ro. De asemenea, am reuşit să conectăm casele de marcat fiscale la serverele ANAF şi să oferim foarte multe servicii publice digitale, de pildă plata alocaţiilor pentru copii, reţetele eliberate de către medicii de familie, relaţia în raport cu farmaciile pentru compensarea medicamentelor, indemnizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

Ea a menţionat faptul că: “Avem deja ordonanţă pentru digitalizarea IMM-urilor în valoare de 150 de milioane de euro. De asemenea, am lansat un program Start-Up Students de 150 de milioane de euro, dar şi un program de educaţie digitală pentru angajaţi şi angajatori, de 30 milioane de euro, respectiv 50 de milioane de euro”, a spus Raluca Turcan.

Ministrul Marcel Boloş a lăudat eforturile locale depuse pentru absorbţia fondurilor europene.

“Portofoliul dumneavoastră de proiecte privind digitalizarea se înscrie în trendul european. Am văzut trei tipuri mari de proiecte: digitalizarea serviciilor publice, digitalizarea educaţiei şi digitalizarea sănătăţii. Propunerea noastră în negocierile cu reprezentanţii Comisiei Europene în ceea ce priveşte acest domeniu se derulează pe aceste trei direcţii, deci fără să ne fi vorbit am ajuns la aceleaşi concluzii. Intuiţia domnului primar Mihai Chirica a fost foarte bună”, a declarat Marcel Boloş.

Ministrul a mai susţinut că pentru digitalizarea serviciilor publice vor fi alocate 900 milioane de euro.

“E un buget impresionant. Deci, doar primarii care nu vor dori nu vor face digitalizare. Pentru digitalizarea educaţiei vor fi alocate 250 de milioane de euro. M-am bucurat să văd că la Iaşi aveţi soluţii şi în acest caz, ceea ce vă înscrie pe trendul cel bun. Continuaţi pe acest drum pentru că este o chestiune de timp până când se va descentraliza inclusiv această problemă. Digitalizarea din domeniul sănătăţii are alocate 350 de milioane de euro. Mă bucur că aveţi interes şi în acest domeniu pentru care Guvernul Orban a conceput inclusiv un Program Operaţional, cu un buget promiţător de 4,2 miliarde euro. Sarcina grea rămâne însă pe umerii unităţilor teritoriale, pentru că ele trebuie să găsească modalităţi de utilizare efectivă a banilor prin proiecte şi aici se naşte valoarea adăugată la nivel local”, a spus Marcel Boloş.

 

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here