Când nu vrei logodnă cu de-a sila: Elena Motaș a fost demisă din poziţia de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor

0
794

Președinta Asociației Partida Romilor ”Pro Europa” Iași, Elena Motaș, a fost demisă din cauză că filiala nu a fost de acord cu un protocol semnat de la centru cu PSD. In locul sau a fost numit un deputat, Daniel Vasile.

In Comunicatul transmis de Partida Romilor “Pro Europa” Iasi se face referire la aceasta controversata demitere a Elenei Motas si se vede clar ca se vrea tinerea la distanta a acesteia, probabil pana dupa alegeri.

“Liderii filialelor locale ale Asociației Partida Romilor ”Pro Europa” Iași am aflat cu indignare că am fost „logodiți”,  în mare secret. Concret, credem că reprezentanți de la centru au încheiat un protocol care nu reprezintă interesele comunităților de romi din Iași, alături de PSD, care în disperare a conștientizat că romii încep să devină rebeli și nu mai vor să voteze trandafirii. Refuzul membrilor din Iași de a semna un protocol a determinat conducerea centrală să emită o decizie de demitere a doamnei președinte Elena Motas.

Controversat este faptul că aflăm de pe site-ul oficial astăzi că președintele nostru este demis. Comunicatul apare în urma publicării adresei, transmisă de către organizația noastră către PSD Iași, pe pagina oficială de facebook a sucursalei județene Iași. Constatăm că data demiterii președintelui nostru este retroactivă față de data publicării, neexistând o informare prealabilă sau o comunicare în acest sens.

Suntem intrigați și nemultumiți să aflăm că s-ar fi încheiat un protocol ale cărui prevederi nu le cunoaștem, și faptul că acesta este semnat de deputatul romilor în Parlament, domnul avocat Daniel Vasile, adică de cei din București.

Presupunem că un protocol încheiat cu un partid aflat în cădere liberă, care nu a fost niciodată preocupat de problematica romilor, are altă miză politică decât ”siguranța unui trai mai bun” pentru romii din Iași. Lipsa de preocupare pentru comunitățile de romi este recunoscută în plan local, nu de puține ori organizația noastră a semnalat în media și rețelele de socializare izolarea și discriminarea comunităților, segregarea din educație constatata si de CNCD, inclusiv de președintele Nicolae Păun. La o simplă căutare în strategia Consiliului Județean Iași nu apare cuvântul romi.

Ne exprimăm dezacordul față de oricare persoană înscrisă pe listele PSD la alegeri care vrea să se erijeze în reprezentant al organizației noastre.

Nu vom susține nicio acțiune electorală stabilită de decidenții de la București.

Reprezentăm romii din Iași, un centru cultural și universitar, iar  în ultima perioadă am încercat să demonstram că putem fi parteneri serioși pentru orice instituție drept pentru care organizația PSD Iași a fost informată.

Din adresa pe care am înaintat-o către PSD Iași, reise clar faptul că acest ipotetic protocol este contestat și neasumat de nici un membru din Consiliul Director al asociației noastre.  Poate că el nici nu există deoarece ștampila județului nu a fost înstrăinată și nici organizația PSD Iași nu a făcut public acest lucru.

Elena Motaș, liderul local afirmă că nu știe și nu a văzut acest protocol, deși în mod normal/legal  ar fi trebuit înregistrat la nivel de județ”.

De asemenea, la data de 05.08.2020, președintele Asociației Partida Romilor “Pro Europa”, Nicolae Păun a dispus prin decizia nr 10/05.08.2020 demiterea Elenei Motas, din poziția de președinta a Sucursalei județene Iași. astfel a fost mandatat  prim-vicepreședintele organizației la nivel national și totodată reprezentantul romilor în Parlamentul României, deputatul Daniel Vasile să preia funcția de președinte interimar al Sucursalei județene Iași pentru următoarea perioadă.

“Asigurăm toate structurile locale ale APRPE de la nivelul județului IAȘI de toată disponibilitatea, experiența și suportul nostru și al noului președinte interimar, fapt ce necesită o imediată reconstrucție și actualizare a tuturor sucursalelor locale” se arata in comunicatul de la centru.

La randul sau, Elena Motas a venit cu expicatii privind situatia penibila in mijlocul careia se afla:

“Referitor la demiterea mea din funcția de președinte al sucursalei județene Iasi fac următoarele precizări:
Nu am primit nicio notificare scrisă in acest sens și încă dețin ștampila organizatiei. Sunt membru in Consiliul Director Național, forul care trebuie sa analizeze și sa valideze aceasta demitere in baza Statutului și Regulamentului organizație. Conform acelorași documente voi contesta decizia dacă motivele invocate nu reflecta abateri grave de la scopul și obiectivele asociației sau încălcări ale Statutului. Calitatea mea de membru nu- mi poate fi retrasa decât in aceleași condiții, la cerere mea expresa sau dacă voi deceda (Doamne ferește! ). Pana atunci rog toți colegii sa se mobilizeze și sa se pregătească pentru a depune in timp util dosarele de candidatura. Pana la clarificarea situației create, rămân consecventa principiilor organizatiei, îmi mențin încrederea încă, in experiența și buna credință a președintelui Păun și va asigur de tot suportul meu in vederea funcționarii sucursalei Iasi.
Rog pe domnul deputat Daniel Vasile sa nu distrugă munca noastră prin deplasările in comunități sub pretextul reorganizării și sa nu tergiverseze depunerea listelor”.

Vom reveni.

 

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here