USAMV Iași a fost vizitată astăzi de Ministrul Agriculturii

0
185

Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu (ICAM) din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Iasi a fost vizitat, astăzi de către Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian OROS, alături de Ministrul Mediului- Costel Alexe, Prefectul județului Iași, Marian Grigoraș și Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica.

Aflat într-o vizită de lucru în județul Iași, ministrul Adrian Oros s-a întâlnit cu reprezentanții conducerii USAMV Iași, ocazie cu care a dorit să vadă cel mai mare proiect desfășurat de Universitate, finanțat aproape în întregime din fonduri europene – ICAM.

În cadrul Institutului ieșean, există o serie de echipamente care nu mai sunt disponibile în România, dar și o construcție complexă de laboratoare, un fitotron cu 11 camere în care plantele au condiții controlate de a se dezvolta, verificându-se calitatea aerului, compoziția sa și temperatura. Prin intermediul ICAM, USAMV Iaşi va veni în sprijinul comunității locale prin experiența și expertiza în domeniul solului, plantelor și aerului prin creșterea și îmbunătățirea calității mediului, prin studii pedologice și de bonitare ale solului necesar pentru fundamentarea proiectelor de sistematizare, studii privind stabilizarea solurilor pentru realizarea unor împăduriri și perdele de protecție în Iași, strategii pe termen lung de îmbunătățire a calității solului, organizarea și dezvoltarea unor împăduriri și perdele de protecție în Iași.

”Un Institut foarte performant care acoperă multe domenii vitale de cercetare în agricultură, dar și în domeniul mediului, mai ales în ceea ce privește cercetarea solului și gestionării apelor, o problematică de actualitate, acum și în viitor pentru agricultura românească. Mă bucur că, aici la USAMV Iași, cercetătorii sunt într-o relație directă cu fermierii și producătorii nu numai din Iași ci din toată regiunea Moldovei, ei asigurând consultanță și contracte de cercetare aplicabile pentru acești producători și agenți din industria alimentară”, a precizat ministrul Adrian OROS.

De asemenea, tot în cadrul vizitei de astăzi, ministrul a avut o întâlnire de lucru și cu o parte din cadrele didactice ale USAMV Iași, prilej cu care s-a discutat problema deficitară a liceelor cu profil agricol. Un alt subiect a fost cooptarea instituțiilor de învățământ superior agricol în elaborarea programului național strategic în ceea ce privește cercetarea, găsirea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor existente în sistemul de irigații din România și în înființarea mini abatoarelor mobile din mediul rural.

 

 

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here