Foto: Fără pelerini din alte localități. Credincioșii care vor veni la Cuvioasa Parascheva vor fi legitimați

0
1577

Persoanelor din alte localităti nu li se va permite accesul spre racla Sfintei Cuvioase Parascheva

Dupa cum s-a anuntat inca de aseara, membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare, tren, microbuze.

„Acest lucru este extrem de necesar pentru că riscul major nu e numai participarea la faţa locului, riscul major e pe durata transportului. Dacă se stă în autocar sau maşină ore, e suficient să fie singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi care au călătorit în mijlocul respectiv infectaţi acasă. Sper că populaţia ne înţelege această decizie, sărbătorile se fac, dar cu participanţi vor fi numai cei care au domiciliu sau reşedinţă în localitatea unde se desfăşoară activitatea respectivă”, a declarat secretarul de stat MAI, Raed Arafat.

„Am luat act de decizia autorităților. În esența ei, sărbătoarea nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioși care vor putea participa, în speță cei din Iași. Îi îndemnăm pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iași să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei. De exemplu, pot citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu nădejdea că Dumnezeu le va asculta cererile cele bune și le va aduce mângâiere. Cu siguranță pentru acești pelerini va veni și clipa când vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște.”, a declarat luni seara pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Astăzi, Marius Danga, directorul cancelariei Prefecturii județului Iași, a anunțat faptul că toate persoanele care sunt din alte județe ale României nu vor putea ajunge la racla Sfintei Cuvioase Parascheva din Iași. Toți pelerinii care se vor așeza la coadă vor fi legitimați de autorități. De asemenea, s-a solicitat Mitropoliei un document prin care să se stipuleze dacă racla va fi sau nu scoasă, dar și dacă va avea loc o deplasare în întreaga Moldovă pentru a se evita deplasarea cetățenilor la catedrală.

Astăzi, 6 octombrie 2020, autoritățile au organizat filtre la intrările din județ și municipiu pentru a depista dacă cetățenii vin la pelerinaj. Astfel, forțele de ordine nu au cadru legal pentru a impiedica pelerinii să vină la moaște.

„Am avut la ora 10:00 o şedinţă informală, de cooperare între structurile implicate în derularea evenimentelor. S-au abordat câte mai multe dintre implicaţiile pe care le au deciziile luate aseară asupra a ceea ce stabilisem deja, CLSU a anulat ceea ce se întâmplă de obicei. Astăzi am constatat că mare parte din ceea ce am stabilit rămâne în picioare. Vom suplimenta cu realizarea unor filtre la intrarea în judeţ şi municipiu. Vom solicita acordul celor care sunt implicaţi în gestionarea serviciilor de transport. Am solicitat organizatorilor acestui eveniment un document în care să veden cum văd organizatorii derularea acestor evenimente: dacă racla va fi sau nu va mai fi scoasă, deplasare prin întreaga Moldova ca să nu mai vină lumea aici.

Vom vedea ce decizii se vor lua pana la ora 16.00. Asigurăm că la evenimentul religios nu participa pelerini şi persoane din alte localităţi în afară municipiului Iaşi. Există reglementări în care forţele de ordine ştiu cum se fac aceste filtre. Evident că ne vom asigura că pentru toată lumea este clar că cei care nu sunt din oraş nu pot ajunge la evenimentul religios de la Catedrala. Pentru a ajunge la rând va avea loc o legitimare. Astăzi, 6 octombrie, au libertatea să vină din alte judeţe. Nu avem cadru legal de a împiedica astăzi, ci doar impiedirea grupurilor mai mari de 6 persoane şi păstrarea distanţării sociale de 1.5 m”, a transmis Marius Danga, director cancelarie Prefectura  Iași.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here