Comunicat: Consiliul Județean al Elevilor Iași cere public seriozitate și responsabilitate din partea organelor competenţe și, de asemenea, propune și soluții

0
607

În ciuda tuturor promisiunilor făcute de Ministerul Educației și Cercetării, din luna martie până în momentul de față, sistemul educațional din toată România este grav afectat de părțile dezavantajoase ale modalității de predare online, care aduc cu sine carențe imense în parcursul învățării a sute de mii de elevi.

Întrucât se preconizează faptul că învățământul față în față (corespunzător scenariilor
verde sau galben) nu va mai avea loc în acest an calendaristic, Consiliul Județean al Elevilor Iași face apel la autoritățile publice competente să găsească și să aplice un set de măsuri, în funcție de competența acestora, având în vedere beneficiul primar al elevilor din mediul rural.

În mii de locuințe din județul Iași trăiesc familii care se mențin sub pragul de sărăcie, ce
presupune privarea de condiții sanitare eficiente și accesul la venituri infime, deci un nivel de vulnerabilitate socială incomensurabil. Legislația de contracarare a epidemiei impusă la nivel național (Legea 55/2020, OUG 192/2020 etc.) afectează cel mai puternic cetățenii rezidenți în rural deoarece accesul la educație este obstrucționat. Starea de fapt a învățământului rural nu a fost exemplară nici înainte de pandemie, încălcarea normelor sanitare și contrastele majore între numărul elevilor din clase și normele didactice corespunzătoare reprezentând o normalitate prea des întâlnită.

Modalitatea în care se desfășoară orele de curs de la distanță nu este inclusivă pentru
elevii care nu au acces la internet, semnal sau dispozitive electronice, unui sector important al populației fiindu-i negat dreptul constituțional la educație.

Pentru a facilita mijloace eficiente prin care toți elevii să poată să continue parcursul educațional, evitând astfel creșterea vertiginoasă a abandonul școlar și a analfabetismului, cerem de la Inspectoratul Școlar Județean Iași, CJSU, DSP următoarele măsuri:

– În localitățile unde există semnal: donarea/împrumutarea de dispozitive (tablete,
laptopuri);
– În localitățile unde nu există semnal, întoarcerea la scenariul galben, în locurile în care
incidența cazurilor de infectare cu COVID-19 la mia de locuitori este oportună.

Viitorul elevilor și al educației ieșene atârnă de situația actuală și de eforturile autorităților locale și a organelor specializate, iar acest lucru trebuie conștientizat de cei care ne conduc. Elevii au nevoie de educație, elevii au nevoie de soluții și sprijin!

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here