FOTO: Tragedie la Popești! Inconștiența părinților și a autorităților a omorât un copilaș

1
7629

Tragedie într-o comună ieșeană! Miruna, o fetiță de 4 ani, din  Popeşti-Iaşi a murit astăzi, în chinuri cumplite pentru corpul ei fragil, după ce o sora mai mare a aruncat pe ea o sticlă cu diluant ce luase foc în mâna ei. Şi asta în timp ce părinții nu se aflau lângă cei 6 copii, lăsându-i singuri şi, bineînțeles, nesupravegheați. Miruna făcea parte din familia Grosu, care trăieşte în condiţii mizere, în localitatea Popeşti, într-o cocioabă. Eugenia Perijoc și Constantin Grosu cresc copiii  așa cum cresc o pisică, un câine sau o  găină, cărora le mai arunci niste firmituri sau ce ai prin casă, cât să nu moară de foame. Nu că ar fi singurii care mănâncă alocațiile copiilor. Aşa cum şi în alte cazuri documentate de Jurnalul Ieşean, autorităţile locale s-au preocupat foarte puțin, spre deloc, de binele copiilor aflaţi în dificultate. În speță, Primăria Popești s-a mulțumit să le dea părinților ajutor social și a lăsat copiii să crească chinuiți. Dar, na, sunt în familie. Unde e interesul superior al minorului? Nicăieri! Este o mult trâmbiţată lozincă prin birourile de asistenţă socială şi atât.

Ieri, cei 6 copii minori ai familie Grosu au fost lăsăţi nesupravegheaţi de părinţi, fiecare făcea ce dorea în lipsa părinților, ca și cei care le+au dat viaţă, dealtfel. Una dintre fetiţe, cea de 10 ani, a încercat să aprindă focul folosind o sticlă cu diluant aflată lângă sobă. Deci la îndemâna copiilor. Când a aruncat în sobă, diluantul  de pe marginea bidonului s-a aprins instantaneu, iar copila a aruncat pur și simplu recipientul din mână. Alături se afla sora ei, Miruna, care nu a mai avut timp să se ferească și au cuprins-o flacările. Pe pat, în încăperea ce se vrea a fi cameră, se mai afla sora lor de 7 luni, care, printr-o minune, nu a luat și ea foc.  Miruna a fost preluată de un echipaj medical şi  în drum spre Iaşi și-a pierdut cunoștință. A fost internată la Spitalul „Sfânta Maria”, unde medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa. Avea arsuri peste 60 % din suprafață corpului.

Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: “Copilul a fost găsit după un accident, o arsură cu flacără, care a produs arsuri pe 60% din suprafața corpului, pe față, gât, brațele și toracele. A fost nevoie de anestezie generală, de intubație și ventilație de la locul preluării”. Pe timpul nopții, fetiță a fost în comă indusă, operată și ținută în viață de aparate, la Secția de Terapie Intensivă. Încă de marți seară, medicii au cerut transferul către un spital de profil din București, s-a primit avizul de la Spitalul Alexandrescu, dar din cauza stării foarte grave, acest transfer nu s-a putut efectua.

Primăria Popești, complice la moartea copilei

Așa cum am precizat, autoritățile  de la Popești au analizat situația ca acum 50 de ani, bine-rău, copiii să stea lângă mama și lângă tata. Ce mai contează că stau flamanzi sau că sunt tratați cu violenţe sau văd cum se îmbată părinții!

„Noi nu ne dorim să destrămăm familii şi de aceea nu a fost anunţată Protecţia Copilului. Din nefericire s-a produs această tragedie, iar pe viitor sperăm să nu se mai întâmple”, a declarat Vasile Lupu, primarul comunei Popești.

Poftim interesul minorului spus de primul gospodar al urbei. Ce a făcut asistența socială din comună pentru binele acestor copii? Înafară de monitorizarea pe hârtii, mai nimic. De reținut că la Popești activează 2 persoane implicate în asistenţa socială, una mai superioară ca alta în funcţii. Acestea au anunțat DGASPC o dată, anul trecut, însă, au revenit asupra anunţului, cum că ar fi mai bine să rămână copiii în familie. Au rămas, iar acum s-a ajuns la o tragedie. Cine trebuie să răspundă  pentru viața acestui copilaș, înafară de părinți? Cei de la Primăria Popeşti se simt bine când își strâng seara copiii lor în brațe?

Ce merită niște putori de părinți care își bat joc de copii? Pușcărie!

Constantin Grosu, tata: “Eu am auzit că arde, arde, țipa, am venit imediat, am luat o găleată de apă și am dat pe dânsa. Da, vorbea, dar spunea că îi e frig, să o învelesc, i se luase pielea de pe corp. Ele s-au jucat la foc acolo, una de pe alta au dat”.

Ei sunt cei care se întitulează părinți și susțin că au drepturi! Și au! La alocaţii în special! Nişte putori care după ce fac copii în neștire, îi chinuie, invocând puterile divine să aibă grijă de ei. E bună alocația pentru 6 copii, abia o asteaptă și ce bucuroși ar fi dacă s-ar dubla, că ar avea ce da pe gât, zilnic. Prioritar pentru ei e berea, nu traiul bun şi educaţia copiilor.

Astazi, o echipă a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iasi a mers la familia Grosu şi a efectuat o anchetă socială. Au constatat acolo că minorii traiesc în condiții mizere şi greu de imaginat, au păduchi, sunt subnutriţi şi neîngrijiți, deşi ppâărinţii aveau alocaţii, ajutor social, iar tatăl zice că lucrează pe la pădure şi câştigă bani. Interesul lor pentru sticluţă şi ţigară primează în faţa interesului copiilor.
Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC: ”Au luat cei 5 copii, 4 fete și un băiat, cu vârste curprinse între 7 luni și 10 ani. În momentul de față a fost chemat un asistent social dintr-o comună din apropiere și copiii urmează să plece cu acest asistent maternal pentru a fi îngrijiți și trimiși la școală. Menționez faptul că părinții erau iresponsabili și nu aveau aptitudini de creștere a acestor copii”.

De reţinut că mama micuţei s-a prezentat la Spitalul „Sf Maria” sub influenţa alcoolului, iar astăzi, când au fost luati copiii, tatăl era aghezmuit bine!

Cu siguranță că acestor 5 copii le va fi mult mai bine, vor fi bine îngrijiți, hrăniți și educați de asistenții maternali decât de asemenea mizerabili și beţivi cu titulatura de părinți. Ce să înveţe copiii de la asemenea nimicuri ce isi spun mamă si tată? Aceștia nu merită să doarmă pe pernă, acasă, ci la pușcărie pentru felul cum își bat joc de sufletele și viitorul acestor suflete nevinovate.

Și nu sunt singurii, evident! Sunt pline satele de asemenea putori cu pretenții. Jurnalul iesean (jri.ro) are in monitorizare câteva, care fac curățenie doar pentru ședinţe foto de pus pe Facebook și pe urmă pute în urma lor. Mizerii umane de care Protecția Copilului ar trebui să se ocupe mult mai ferm pentru ca aceşti micuţi să nu crească traumatizaţi si să ajungă nişte oropsiţi ai sorţii ce vor fi respinşi de societate.

Poliţia a deschis o anchetă. Se fac cercetări într-un dosar penal întocmit pentru ucidere din culpă.

(Camelia Radu, Andrei Hurbea)

 

Comentarii:

1 COMENTARIU

  1. Niste nenorociti. La fel ca si cei care i-au acoperit. Gandire de grota. Cum adica sa stea copiii langa mama si tata, indiferent daca aia beau, bat copiii, nu-i educa, dar stau in familie. Copii chinuiti . Sa nu-i mai dea niciodata inapoi. Nu va bateti joc de viitorul copiilor, lasati-i la asistenti maternali..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here