Justiția la bilanț. Tribunalul Iași, pe locul al patrulea la nivel național la volumul de munca

0
359

Reprezentanții Tribunalului Iași au prezentat raportul activității desfășurate în cursul anului 2020. Conform informațiilor, Tribunalul Iași s-a clasat pe locul al patrulea la nivel național în ceea ce privește numărul de dosare inregistrate pe rol în 2020. Totodată, instanța ieșeană este pe locul al patrulea în privința volumului de activitate.

„Pe data de 22 ianuarie 2021 a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul instanței, în cadrul căreia a fost dezbătut Raportul de bilanț al activității profesionale desfășurate de Tribunalul Iași în anul 2020. În acest context, menționăm că Tribunalul Iași s-a situat pe locul al patrulea în ierarhia tribunalelor din țară (după Tribunalul București, Tribunalul Dolj și Tribunalul Constanța), cu cel mai mare volum de dosare nou-intrate în anul 2020, mai exact un număr de 13.771 de cauze”, a precizat ieri judecătorul Raluca Isepciuc.

Deasemenea, instanța s-a situat pe locul al patrulea în ierarhia tribunalelor din țară (după Tribunalul București, Tribunalul Constanța și Tribunalul Dolj) la volumul de activitate, adică numărul total de dosare pe rol, respectiv 23.853 de cauze.

„Deși anul 2020 a fost marcat de contextul pandemic, judecătorii și personalul auxiliar au depus eforturi reale pentru ca activitatea instanței să se desfășoare în concordanță cu așteptările opiniei publice, dovadă fiind și menținerea Tribunalului Iași în parametrii gradului de performanță „Eficient”. Analiza indicatorilor statistici conturează, per ansamblu, pentru anul 2020, o activitate generală bună atât din punct de vedere cantitativ, cât și din perspectiva celerității și a calității, având în vedere scăderea numărului hotărârilor atacate, dar și al indicelui de desființare a acestora”, a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Iași.

La rândul lor, reprezentanții Judecătoriei Iași au prezentat recent bilanțul activității pe 2020. Potrivit informațiilor puse la dispoziție, anul trecut, pe rolul Judecatoriei Iasi au fost 53.551 de dosare, în  scădere față de 2019 și 2018. Dintre acestea, magistrații au soluționat 37.937 de cauze. Totodată, dosarele nou-intrate pe rol anul trecut au fost în număr de 37.353.

Cei de la Judecătoria Iași au mai menționat că dintre toate cele 53.551 de dosare aflate pe rol în 2020, doar 11.539 au fost cauze penale. Celelalte peste 40.000 de dosare sunt civile. Dintre acestea, 657 de cauze au fost  pe fond funciar. Dosarele penale în cadrul cărora au existat inculpați au victime minori au fost în număr de 133. Dintre acestea, 113 de dosare penale cu minori au fost soluționate în cursul anului trecut.

Referitor la cauzele aflate pe mesele judecătorilor de drepturi și libertăți, acestea au fost în număr total de 904, aici fiind vorba în special despre solicitări privnd luarea unor măsuri preventive. Interesant este faptul că, la această categorie, a existat o creștere în comparație cu ultimii doi ani.

Reprezentanții Judecătoriei Iași au precizat că în 2020 încărcătura pe magistrat a fost în medie de 1.283 de dosare. Astfel, fiecare judecător dintre cei 61 ai instanței, a soluționat anul trecut 621 de cauze. Dosarele repartizate, cele rulate și cele soluționate au scăzut în număr față de 2018 și 2019.

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here