Veolia nu mai vrea la Iași. Primăria zice că furnizarea agentului termic este în siguranță

0
362

În cursul zilei de astăzi, Primăria municipiului Iași a fost notificată de Veolia Energie Iași privind posibilitatea încetării relațiilor contractuale dintre municipalitate și operatorul sistemului centralizat de termoficare, ca urmare a rezultatelor financiare nesatisfăcătoare din 2020 și din anii precedenți.

Conducerea Primăriei  Iași subliniază faptul că în ultimii ani au fost căutate împreună cu Veolia Energia Iași mai multe soluții care să asigure funcționarea sistemului de termoficare și care, în același timp, să nu implice costuri suplimentare pentru populație. Dialogul dintre Primăria municipiului Iași și Veolia Energie Iași a fost permanent și constructiv, aspect dovedit de cele 13 acte adiționale încheiate în ultimii aproape 10 ani, acte adiționale care au presupus inclusiv ajustarea subvenției suportate de municipalitate.

În aceste condiții, conducerea Primăriei  înțelege că la această situație financiară complicată invocată de Veolia Energie Iași în adresa menționată au contribuit o serie de factori obiectivi, care nu au depins de cele două părți, precum: schimbările climatice, încălzirea vremii ducând la reducerea consistentă a cantității de agent termic furnizate populației și celorlalți clienți. De asemenea si modificările legislative  au dus la scăderea cotei de cogenerare plătită operatorului, dar si eficientizarea sistemului de producere și distribuție a agentului termic ca urmare a investițiilor importante făcute atât de operator, cât și, mai ales, de municipalitate, în special cu fonduri europene. Si impactul creșterilor salariale ca urmare a majorarii salariului minim pe economie, precum și impactul creșterii altor costuri au contribuit la situatia in care se afla Veolia .

În prezent, municipalitatea are două scenarii de lucru. Mai întâi, prin dialog și negociere oneste, Primăria Iași va încerca să găsească împreună cu Veolia Energie Iași, în regim de urgență, respectiv până la sfârșitul lunii aprilie a acestui an, o soluție convenabilă pentru ambele părți și sustenabilă atât din punct de vedere tehnic, cât și economic. În al doilea rând, dacă o astfel de soluție nu va putea fi identificată, Primăria este pregătită pentru preluarea activității de termoficare, așa cum s-a întâmplat și în 2010 – 2011, într-o manieră care să asigure continuarea furnizării serviciilor, păstrarea angajaților. Totodata, se vor  continua investițiile cu fonduri locale și europene și pregătirea unor investiții noi, cu fonduri nerambursabile. Astfel se ia in calcul retehnologizarea CET Holboca prin trecerea de la cărbune la gaz metan și crearea unor sisteme de producție cu surse regenerabile, în conformitate cu directivele europene în domeniile energiei și mediului.

În altă ordine de idei și în paralel cu pregătirea acestor scenarii, conducerea Primăriei  Iași susține necesitatea găsirii unei modalități mai adecvate de comunicare și colaborare între municipalitate, Veolia Energie Iași și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.

Conducerea municipalitatii va susține și în continuare un dialog permanent cu Veolia Energia Iași și cu angajații companiei în vederea continuării și finalizării urgente a negocierilor. De altfel  este convinsă că atât reprezentanții Veolia Energie Iași, cât și ai Veolia România își doresc continuarea unei relații contractuale care, în ultimii aproape 10 ani, a decurs normal și cu reale beneficii pentru comunitatea ieșeană.

Nu în cele din urmă, conducerea Primăriei Iași asigură locuitorii orașului că nu există niciun pericol de întrerupere a furnizării agentului termic și nici a investițiilor, cu fonduri locale și europene, în modernizarea sistemului de termoficare.

 

 

 

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here