Foto: Bilanț 2020. Pompierii ieșeni au avut peste 16.000 de intervenții

0
426

Reprezentanții Inspectoratului  pentru Situații de Urgență (ISU) Iași au făcut public raportul instituției pe anul 2020, in cadrul unei intalniri la Prefectura cu autoritățile județene și a altor structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

„ISU Iași a acționat pentru aplicarea legislației în domeniul apărării vieții, în scopul creșterii gradului de siguranță a cetățenilor. Anul 2020 a adus noi provocări în societate, iar echipa ISU a fost constant implicată în gestionarea evenimentelor directe și colaterale determinate de pandemia de COVID-19”, a apus col. Ionuț Grădinaru, șeful ISU Iași.

Conducerea ISU Iași a prezentat și principalele intervenții ale Inspectoratului pe parcursul anului precedent. Acesta a arătat că, în anul 2020, ISU Iași a rezolvat 16.142 situații de urgență.

„Au fost situații care au constat în incendii, incendii de vegetație, intervenții pirotehnice și misiuni de decontaminare. Au fost misiuni cu o medie zilnică de 44 de intervenții și un timp mediu de răspuns care a scăzut cu 41 secunde față de 2019. De asemenea, au fost și peste 340 misiuni de cooperare inter-instituțională cu alte instituții. Au fost misiuni alături de Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Apele Române Iași și Garda de mediu”, a mai spus șeful ISU Iași.

În anul 2020, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Iași, precum și serviciile voluntare și private pentru situații de urgență au intervenit pentru gestionarea unui număr de 16.142 situații de urgență – o creștere cu 8% față de anul precedent. În timpul intervențiilor au fost salvate/asistate 14.186 de persoane (din care 53 la incendii și 13.348 SMURD).
Practic, în medie, ISU Iași a avut anul trecut o medie de 44 de intervenții zilnic, din care o medie de 30 de intervenții SMURD zilnic.
Din totalul incendiilor produse în 2020 în zona de competență a inspectoratului, 42% (405 incendii) au fost produse la gospodăriile cetățenilor, iar în ceea ce privește numărul victimelor înregistrate în urma producerii incendiilor, în anul 2020 au fost înregistrate 38 de victime (13 decese și 25 de persoane rănite), cu 39% mai puține decât în anul 2019.
Totodată, în 2020 echipa pirotehnică din cadrul ISU Iași a executat un număr de 301 misiuni pirotehnice, în creștere cu 25% față de anul precedent.
Referitor la activitate de prevenție, ISU Iași a desfășurat 895 de controale în anul 2020 pe diferite categorii de obiective și s-a înregistrat o scădere cu 50.49% a numărului de deficiențe constatate în comparație cu anul 2019, în timp ce numărul sancțiunilor a fost mai mic cu 67.62%. Cuantumul amenzilor aplicate în anul 2020 a fost de 824.601 lei, ceea ce reprezintă o scădere cu 68,96% comparativ cu 2.657.201 lei aplicat în anul 2019.
Anul 2020 a fost marcat de pandemie și acest aspect a influențat direct și alți indicatori. Membrii CJSU Iași au fost convocați și au participat la 87 ședințe (din care 66 online) care au avut drept scop prezentarea unor aspecte de interes național și județean, în care au fost adoptate 127 de hotărâri. În 2020 au fost emise 12 ordine ale prefectului în domeniul gestionării situațiilor de urgență.
Începând cu 12 martie 2020 la sediul inspectoratului a fost operaționalizat și activat CJCCI ca structură de suport decizional al CJSU pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de virusul SARS-CoV-2.
În cadrul CJCCI au participat reprezentanți ISU, IPJ, IJJ, SRPT, ITPF, UPU SMURD, SAJ, DSP și MApN (în primele luni de la activare și-au desfășurat activitatea în cadrul CJCCI și reprezentanți ai SJPI, respectiv Poliția Locală Iași).

Printre acțiunile pompierilor ieșeni s-au numărat și controalele la spitalele din județ.

„Am participat astăzi la prezentarea bilanțului activității pe anul 2020 a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Grigore Sturdza” Iaşi, o bună ocazie de a-i felicita și de a mulțumi lucrătorilor acestei instituții pentru curajul, dăruirea și profesionalismul de care dau dovadă în fiecare zi, în slujba cetățenilor județului Iași”, a declarat prefectul Marian Grigoras.

„Am dat curs astăzi, la invitația ??????????????? ?????? ???????? ?? ??????? ”????? ??????? ???????”al județului Iași și al ??????????? ?????? ???????? ?? ??????? ????, alături de prefectul județului Iași, Marian Grigoraș, la evenimentul de prezentare a Evaluării, pe anul 2020.
Vreau să le mulțumesc tuturor celor de la ISU Iași și să îi felicit pentru toată determinarea, energia și solidaritatea de care dau dovadă în fiecare zi, mai ales în această perioadă de pandemie sanitară, unde, cu toții suntem nevoiți să renunțăm la multe dintre obiceiurile noastre și să sporim măsurile de protecție pentru a ne proteja de noul Coronavirus”, a declarat vicepresedintele CJ Iasi, Sorin Afloarei.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here