Haos în problemele de mediu la Consiliul Județean Iași

0
962
Astăzi, Administratorul public al județului Iasi, Andrei Cazacu a făcut cunoscute problemele de mediu ignorate până acum de fosta conducere si care nu mai suportă amânare în a fi rezolvate. Astfel, în cursul săptămânii  a avut mai multe discuții cu Garda de Mediu Iași, iar astăzi  s-a semnat Raportul de Mediu. Acesta include evaluarea gradului de implementare a măsurilor aflate în sarcina Consiliului Județean pentru a îndeplini Planul de Menținere a Calității Aerului în Județul Iași 2019 – 2023.
„Deși acest plan a fost votat în 2019, din raport reiese că unele măsuri care țineau de competența CJ au atins un stadiu de realizare de… 0%. Asta în condițiile în care autoritățile de mediu au atenționat fosta administrație în repetate rânduri asupra riscurilor, indicând exact care este sursa poluării. Din păcate superficialitatea și indolența cu care Maricel Popa a tratat problemele de mediu, ignorând constant toate recomandările specialiștilor, ne-au adus astăzi în situația de a fi în vizorul autorităților centrale de mediu și a Comisiei Europene, la stația de fond urban-trafic Bosia-Ungheni, APM Iași a indicat 27 de depășiri a pragurilor pentru poluanții NOx și PM10, doar în anul 2020.
Săptămâna aceasta am reușit să deblocăm acest impas și să rezolvăm o situație care nu mai putea fi lăsată în stand-by, iar în curând vor demara și lucrările de modernizare a drumului județean Mânzătești-Ungheni, principala sursă a poluării din zonă.
Nu negociem importanța proiectelor de mediu de a căror rezolvare depinde sănătatea ieșenilor”, a declarat Andrei Cazacu.
Cat priveste lucrările de modernizare a drumului județean DJ249A, presedintele CJ Iasi, Costel Alexe a declarat ca a  semnat autorizația de construire pentru începerea lucrărilor pe sectorul cuprins între localitățile Mânzătești și Ungheni pentru care va demara curând etapa de implementare.
„Modernizarea acestui drum a fost inclusă încă din 2019 ca măsură cuprinsă în Planul de Menținere a Calității Aerului în județul Iași și este cu atât mai necesară cu cât APM Iași a raportat pe anul 2020 depăşirea pragurilor superioare pentru poluanţii NOx şi PM10 la stația de fond urban-trafic Bosia–Ungheni. Mai exact 27 de depășiri, cele mai multe, de altfel, dintre toate stațiile unde se fac măsurători”, a precizat presedintele CJ, Costel Alexe.

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here