Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, împreună cu vicepreședintele Marius Dangă și managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, dr. Florin Roșu au prezentat astăzi într-o conferință de presă concluziile raportului Corpului de Control al Ministrului Sănătății ca urmare a verificărilor efectuate la spitalul mobil/modular de la Lețcani.
În raport au fost semnalate o serie de deficiențe care afectează desfășurarea optimă a actului medical, motiv pentru care au fost dispuse 31 de măsuri pentru remedierea aspectelor disfuncționale. Aceste măsuri cad în sarcina Spitalului de Boli Infecțioase, a Asociației Euronest și Direcției de Sănătate Publică Iași. Până la rezolvarea problemelor semnalate, conducerea Consiliului Județean și managerul spitalului de Boli Infecțioase au decis ca activitatea la spitalul modular Lețcani să rămână suspendată.
Raportul a scos în evidență și faptul că eliberarea autorizațiilor sanitare de funcționare pentru Spitalul mobil/modular Leţcani s-a realizat în mod ilegal, fără evaluarea/verificarea corespunzătoare a tuturor condițiilor care trebuiau îndeplinite, fără consemnarea disfuncționalităților și fără emiterea unui program de conformare.
Si dr.Florin Roșu a declarat ca la spitalul de la Letcani nu sunt condiţii normale de lucru, după un an de pandemie, regiunea Moldovei are insa nevoie de un spital modular funcţional, care sa fie cu toate avizele la zi.
„Nu sunt condiţii normale de lucru, după un an de pandemie, unde cu toţii suntem epuizaţi fizic şi psihic. Este important pentru pacienţii de ATI. Decizia a fost de a se monitoriza temperatura zilnic. Afară temperaturile erau negative, erau şi în spital la ATI. Ceea ce este inacceptabil din punct de vedere medical. Regiunea Moldovei are nevoie de un spital modular funcţional, care are toate avizele la zi, responsabilitate ce ne-am asumat-o pentru eram în vârf de pandemie. Din fericire, în momentul de fata numărul de cazuri este în scădere, am putut să facem o igienizare a spitalului modular. A igieniza un spital este mult mai dificil a face o sterilizare la un spital normal. Pereţii trebuie spălaţi, se face aerosolizare, suprafaţa este mare. Nu se aflau pacienţi când s-au făcut aceste activităţi. Niciun pacient nu a avut de suferit, au fost mutaţi şi nu au stat în frig.
Pacienţii trebuie priviţi ca pe nişte rude ale noastre. La ATI au fost îngrijiri pacienţi pozitivi şi cu forme uşoare şi medii. Oricând se poate întâmpla ceva. Măcar condiţiile hoteliere ar trebuie să fie la nivel. Eu sunt apolitic, am precizat că am apreciat conducerea CJ Iaşi. În locul meu ar fi putut să vă răspundă un economist, nu un medic care a absolvit facultatea, mă pricep destul de bine la medicină. Unui ATI-ist nu-i este frică niciodată de nimic. Suntem antrenaţi din timpul rezidenţiatului, fiecare secundă este importantă. Am îngrijit pacienţi de la 27 de săptămâni la 97 de ani. Avem un salon în care este deconectat total de la energia electrică, am simţit miros de fum. Euronest are obligaţia de a asigura condiţiile oportune în spital, noi avem obligaţia să ne ocupăm de pacienţi. Aţi văzut tragediile din Piatra Neamţ şi Matei Balş. Pe lângă instalaţia electrică există probleme la instalaţia de climatizare. Nu am văzut şi nici nu am făcut un instructaj pentru echipamente. Eu sunt cel care a operaţionalizat spitalul modular”, a spus dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.
„Deși ne-am fi dorit sa mutam la Letcani întreaga activitate ce tine de COVID-19, iar in locația din str. Octav Botez sa se concentreze activitatea curentă non-COVID, ne vedem astăzi puși in situația de a nu mai putea opera aceasta facilitate fără intervenții serioase din partea proprietarului (ADI EURONEST) si fără garanții clare si fără echivoc din partea DSP Iași ca aceasta unitate este autorizata sa funcționeze neexistând niciun risc pentru pacienți si personalul medical”, a transmis vicepresedintele Marius Dangă.