Primarul Mihai Chirica s-a întâlnit cu Ambasadorul Republicii Elene

0
436

Astazi, 24 februarie 2021, primarul Mihai Chirica a avut la Palatul Roznovanu o întrevedere oficială cu Excelența Sa Sofia Grammata, Ambasadorul Republicii Elene în România. Excelența Sa a fost însoțită de deputatul Dragoș Gabriel Zisopol, președintele Uniunii Elene din România și de Marieta Alexandrescu, președintele Comunității Elene din Iași.

Înainte de întâlnirea de la sediul Primăriei Municipiului Iași, primarul și cei trei invitați au vizitat împreună Biserica Trei Ierarhi, locul unde a început Revoluția Greacă în 1821, eveniment de la care anul acesta se împlinesc 200 de ani.

Aflată în prima vizită oficială la Iași, Excelența Sa Sofia Grammata s-a declarat foarte impresionată de oraș, numindu-l „o adevărată bijuterie”.

Discuțiile de la Palatul Roznovanu au vizat posibilitățile de extindere a relațiilor de cooperare în domeniile educațional, cultural și turistic. Excelența Sa a atras atenția asupra faptului că sistemele de educație din ambele țări pun accent pe volumul de cunoștințe teoretice și că ar trebui adaptate așteptărilor noilor generații și actualului specific al pieței muncii. De asemenea, primarul și invitații au convenit asupra importanței educației în destinul oricărei națiuni, sistemele de educație fragile sau depășite ducând la abandon școlar, delincvență și emigrație, fenomene care nu afectează doar statele individuale, ci întreaga comunitate europeană, cu efecte pe termen lung și greu de gestionat.  Ambasadorul a susținut că România și Grecia trebuie să colaboreze pentru a găsi soluții comune pentru regândirea procesului educațional și în vederea depășirii problemelor create de criza pandemică.

Ambasadorul i-a mulțumit primarului Mihai Chirica, în calitate de reprezentant al comunității ieșene, pentru faptul că atât membrii comunității elene din municipiu, cât și studenții greci cu care a avut discuții s-au declarat foarte încântați de condițiile de viață din Iași.

În plan cultural, Excelența Sa a propus realizarea câtorva proiecte în parteneriat în perioada următoare. Astfel, pe 25 martie, de Ziua Națională a Greciei, pe lângă organizarea unei expoziții dedicate Revoluției, două clădiri importante din Iași, Palatul Universitar din Copou și Palatul Roznovanu, vor iluminate în culorile steagului Greciei, alb și albastru. În context, primarul Mihai Chirica a propus și organizarea unui eveniment dedicat studenților greci în Sala Mare a Primăriei, precum și proiecția în cinematografele ieșene a unui film documentar despre Revoluția Greacă, film realizat și pus la dispoziție de Uniunea Elenă din România, cu sprijinul deputatului Dragoș – Gabriel Zisopol.

În ceea ce privește dezvoltarea turismului, cele două părți au discutat despre necesitatea reintroducerii unei curse aeriene permanente Iași – Salonic după încheierea crizei sanitare cauzate de pandemie și despre crearea unor trasee europene în parteneriat între România și Grecia, astfel încât turiști de pe alte continente care vizitează Grecia să fie încurajați să viziteze și România.

Discuțiile au vizat și colaborarea municipiului Iași cu orașe din Grecia și au relevat deschiderea Ambasadei și a Comunității Elene de a sprijini acest demers.

La finalul întrevederii, primarul Mihai Chirica a adresat Excelenței Sale invitația de a reveni la Iași pentru a vizita Piața Elenismului, dar și alte locuri emblematice pentru istoria comună româno – elenă.

 

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here