Foto: Intervenție unică în țară. O tânără a fost salvată în ultima clipă de tumoră medulară

0
730

Specialiștii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași ?? ?????? ?? ?????? ????? ? ?????? ?? ?? ?? ???, ?? ?????? ????????, ??????-? ??????????? ????? ?? ????.

Intervenția chirurgicală a durat câteva ore și a fost un real succes. Este ?????? ??? ??? ??????? ???????? în literatura de specialitate, în care s-a practicat pentru prima dată o astfel de intervenție chirurgicală.

“Viața pacientei de 21 de ani a fost salvată utilizându-se pentru prima dată atât în Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, dar și în România , acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) la nivelul măduvei spinării. Este vorba despre o substanță de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai ușor tumora de țesutul sănătos din jur. Acest lucru este posibil datorită faptului că această substanță se fixează numai pe celulele tumorale, având capacitatea de a emite florescență când se folosește o lumina specială, lumina albastră/violet, cu o lungime a undei de 400 nm. Am reușit să îndepărtăm tumora medulară prin terapia moleculară. La nivelul Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) este utilizat frecvent ca protocol standard de rezecție a glioamelor cu grad înalt (glioblastom) în tumorile cerebrale, cât și cele spinale.

Intervenția chirurgicală a durat câteva ore și a fost un real succes. Este primul caz raportat în literatura de specialitate din țara noastră, în care s-a practicat pentru prima data o astfel de intervenție chirurgicală.
Cred că toate eforturile care s-au depus în ultimii ani au reuşit să atingă scopul pentru care spitalul a fost creat, acela de a salva vieţi omeneşti. Bolnavul este centrul echipei medicale, el este prioritar și de aici rezultă calitatea vieții pacientului, concept important la nivelul Spitalului de Neurochirurgie din Iași. Fiecare secundă câştigată pentru viața unui pacient este importantă.”, a declarat Șef Lucrări, dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.
 De asemenea si presedintele Consiliului Judetean Iai, Costel Alexe a facut aprecieri la adresa echipei medicale care a salvat viata tinerei de 23 de ani.

„La Iași se face medicină de excepție și mă bucur că avem astfel de exemple chiar în spitalele din subordinea Consiliului Județean Iași. Felicit echipa medicală ce a făcut posibilă această operație de succes. Merită toată mulțumirea și aprecierile noastre”, a declarat presedintele CJ Iasi, Costel Alexe.

Echipa medicală a fost constituita din urmatorii specialisti:
Șef Lucrări, Doctor în Neurochirurgie Lucian EVA, medic primar neurochirug
Specialist neurochirurgie dr. Cosmin APETREI
Medic rezident neurochirurg dr. Răzvan BUGA
Medic rezident neurochirurg dr. Ioana STIRBAN
Medic rezident neurochirurg dr. Narcis BUJOR
Asist. Instrumente Mariana RĂILEANU
Bioinginer Vlad DAFINESCU
Anestezist dr. Nina STRATICIUC
Asistentă Petronela GALEȘ