Specialiștii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași ?? ?????? ?? ?????? ????? ? ?????? ?? ?? ?? ???, ?? ?????? ????????, ??????-? ??????????? ????? ?? ????.
Intervenția chirurgicală a durat câteva ore și a fost un real succes. Este ?????? ??? ??? ??????? ???????? în literatura de specialitate, în care s-a practicat pentru prima dată o astfel de intervenție chirurgicală.
“Viața pacientei de 21 de ani a fost salvată utilizându-se pentru prima dată atât în Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, dar și în România , acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) la nivelul măduvei spinării. Este vorba despre o substanță de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai ușor tumora de țesutul sănătos din jur. Acest lucru este posibil datorită faptului că această substanță se fixează numai pe celulele tumorale, având capacitatea de a emite florescență când se folosește o lumina specială, lumina albastră/violet, cu o lungime a undei de 400 nm. Am reușit să îndepărtăm tumora medulară prin terapia moleculară. La nivelul Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) este utilizat frecvent ca protocol standard de rezecție a glioamelor cu grad înalt (glioblastom) în tumorile cerebrale, cât și cele spinale.