Regizorul RADU Afrim lansează un nou proiect la Teatrul Național Iași

0
175

Eveniment excepțional la Teatrul Național Iași. Este vorba despre noua producție „Trei piese triste” după Maurice Maeterlink, cel mai important dramaturg al simbolismului, fiind cel de-al șaptelea proiect pe care Radu Afrim îl lansează pe scena Teatrului³, pe 11 martie, de la ora 19:00.

Scenografia spectacolului îi aparține lui Cosmin Florea, video mapping-ul este realizat de Andrei Cozlac, iar coregrafia este semnată de Radu Alexandru. Asistent regie: Antonia Mihăilescu.

Scenariul creat de Radu Afrim are la bază trei importante texte dramatice ale dramaturgului belgian, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1911: „Intrusa” (1890), „Șapte prințese” (1891) și „Interior” (1895).

Din distribuție fac parte actori ai Teatrului Național ieșean și studenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași: Ada Lupu, Pușa Darie, Emil Coșeru, Ionuț Cornilă, Horia Veriveș, Diana Roman, Livia Iorga, Răzvan Conțu, Diana Raluca  Amitroaie, Diana Vieru, Alexandra Azoiței, Ioana Fuciuc, Smaranda Mihalache, Georgiana Zmău.

Actrițele Pușa Darie și Ada Lupu sunt laureate ale edițiilor trecute ale UNITER-ului, pentru rolurile din două spectacole montate de Radu Afrim la Naționalul ieșean, în stagiuni recente:

Pușa Darie, premiul „Cea mai bună actriţă într-un rol secundar” pentru rolul Mama din spectacolul „Dansul Delhi” de Ivan Vîrîpaev (2020).

Ada Lupu, „Cea mai bună actriţă în rol secundar“, cu rolul Fiica din spectacolul „Măcelăria lui Iov“ de Fausto Paravidino (2018).

„Poveștile astea vechi despre o lume pe care abia o mai putem întelege o lume care ajunge la noi intr’o lumină palidă –printr’o vitrină în spatele căreia abia intuim cuvintele și aproximăm gândurile. Ne mai interesează oare pe noi lumea asta înecată în regrete și remușcări și în frica de moarte ai cărei pași s’au auzit nu o dată prin interiorul cald din care viata oricum nu dadea pe’afară? Niciodată n’am ințeles de ce m’ar interesa mai mult istoria unor regi dintr’o țară îndepărtată decât istoria unor lacrimi care curg pe obrazul cuiva care a pierdut pe cineva drag. Așa cum n’am înțeles de ce plajele goale din miezul verii covid au fost declarate apăsătoare & deprimante. Uneori frumusețea trece prin lume de mână cu tristețea. Și fiecare dintre noi poate săși facă un selfie cu ele așa cum altădată ne pozăm într’o stațiune montană cu ursul ucis și apoi împăiat fără să ne punem prea multe întrebări despre viața animalului și fără să vărsăm prea multe lacrimi pentru moartea lui”, a declarat Radu Afrim. 

Următoarele reprezentații, programate pe 12 și 18 martie, sunt sold out.

 

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here