Foto: Eșec în negocierile pentru guvernare locală cu alianța USR-PLUS

0
469

Delegaţia PNL Iasi, compusă din Mihai Chirica, Marius Dangă, Daniel Juravle, Eduard Boz, Liliana Pintilie, Sorin Andrieș  si Ciprian Bostan, a fost prezentă în Sala mare a Primăriei municipiului Iași la ora 12.00, ora stabilită de comun acord cu USR PLUS. Formațiunile politice nu s-au înțeles pentru formarea unei majorități în Consiliul Local. Primarul Mihai Chirica îi acuză pe cei de la USR PLUS că vor să facă doar scandal și că apariția acestei alianțe este „un accident politic”. De partea cealaltă, liderul USR Iași susține că propunerea pentru o alianță „este neserioasă și neinteresantă”. USR PLUS s-a retras de la negocieri din cauză că la discuții nu ar fi venit și președintele CJ Iași, Costel Alexe, care a împuternicit un alt lider.

PNL Iasi a transmis un comunicat opiniei publice in legatura cu negocierile de astazi:

“Conducerea PNL Iași constată cu tristețe și revoltă eșecul încercărilor de negociere cu alianța USR-PLUS în vederea constituirii unui program de guvernare locală în beneficiul cetățenilor Municipiului Iași. Acest eșec este rezultatul exclusiv al acțiunilor „pe persoană fizică” ale președinților filialelor celor două partide, doamnele parlamentar Cosette Chichirău și Monica Berescu. Aceste acțiuni au fost ipocrite și motivate doar de interese politicianiste, egoiste și meschine.

Concret, în ciuda faptului că cele două doamne parlamentar au anunțat public că vor participa astăzi, 15 martie, la sediul Primăriei Municipiului Iași, la negocieri cu comisia desemnată de PNL Iași pentru întocmirea unei liste comune de proiecte pentru Iași și desemnarea unor reprezentanți în conducerea executivului municipalității, acestea au părăsit locul întâlnirii în doar cinci minute, motivând în mod ipocrit absența președintelui Consiliului Județean și al PNL Iași, Costel Alexe.

Astfel, reaua voință este dovedită elocvent de cel puțin două aspecte evidente. Mai întâi, refuzul irațional de a discuta cu reprezentantul desemnat al PNL, Marius Dangă, în condițiile în care acesta fusese împuternicit să discute atât în numele conducerii Consiliului Județean, cât și al filialei județene a PNL. În paranteză fie spus, felul jignitor în care doamnele deputat s-au adresat acestuia este absolut incalificabil din punct de vedere etic și intolerabil din punct de vedere al jocului democratic.

În al doilea rând, la doar câteva minute după întâlnirea de la sediul Primăriei Municipiului Iași, conducerea USR-PLUS Iași a și remis presei un comunicat în care încerca să justifice refuzul de a negocia, ceea ce demonstrează în mod evident premeditarea și ipocrizia cu care au mimat intenția de a dialoga și colabora.

Mai mult, consilieri USR și PLUS, veniți cu bună credință la Palatul Roznovanu pentru a asista sau chiar participa la discuțiile cu comisia de negociere desemnată de PNL Iași au fost trimiși acasă de către doamnele președinte Cosette Chichirău și Monica Berescu. În opinia conducerii PNL Iași, acesta este un comportament abuziv, discreționar, „pe persoană fizică”, profund jignitor față de aleșii locali ai celor două partide, în condițiile în care aceștia reprezintă voința electoratului din Municipiul Iași în ceea ce privește Consiliul Local, iar nu doamnele parlamentar.

Absurdă este și invocarea de către doamnele președinte ale alianței USR-PLUS ca temă a negocierilor a unor proiecte pentru Pașcani și Hârlău, în condițiile în care alianța USR-PLUS nu are reprezentanți în consiliile locale ale celor două localități, iar tema propusă și agreată, cel puțin declarativ, pentru discuții viza Municipiul Iași.

La toate acestea se adaugă declarațiile celor două doamne parlamentar în ceea ce privește proiectele propuse și prezentate de conducerea PNL Iași. În opinia conducerii PNL Iași, minimalizarea, bagatelizarea, chiar batjocorirea unor proiecte cu beneficii evidente pentru locuitorii întregii regiuni este o dovadă de lipsă de seriozitate și iresponsabilitate față de nevoile alegătorilor”, se arata in comunicatul PNL Iasi.

„Am lansat invitația la dialog și colaborare cu toată buna credință, am alcătuit o comisie de negociere formată din profesioniști și aleși locali, am propus termene clare și modalități transparente pentru desfășurarea negocierilor, am făcut concesii și am acceptat amânări, pe scurt, am făcut tot ceea ce era politic normal și omenește posibil pentru a crea o «echipă pentru proiectele Iașului». În schimb, am primit un spectacol ieftin de ipocrizie și rea voință, mimarea ieftină a unor «negocieri» cu final cunoscut, lipsă de respect și chiar jigniri. Ca primar și ca om politic, aș putea accepta toate acestea, dar nu voi tolera niciodată desconsiderarea, chiar disprețul față de proiectele propuse în beneficiul cetățenilor Municipiului, Zonei Metropolitane și Județului Iași, chiar ai Regiunii de Nord-Est. Pentru toți acești cetățeni care au așteptări legitime de la noi suntem dispuși să discutăm și să colaborăm cu orice partid care înțelege un lucru de bun simț: nu persoanele contează, așa cum cred doamnele Chichirău și Berescu, ci proiectele și nevoile cetățenilor. În 2012, un slogan cu care au și fost câștigate alegerile locale în municipiul Iași spunea că „USL iubește Iașul”. La felul în care se comportă unii lideri politici, mi-e teamă că vom ajunge în curând să constatăm că «USR urăște Iașul»… Iată de ce, din respect față de alegătorii USR și PLUS, voi accepta să discut despre proiectele propuse de alianță, dar aceasta numai în prezența unor lideri responsabili ai acesteia, adică a domnilor președinți Dan Barna și Dacian Cioloș”, a declarat președintele filialei PNL Iași, primarul Mihai Chirica.

„Sunt neplăcut surprins de reacţia de astăzi a membrilor USR PLUS Iaşi în urma invitaţiei Primarului Mihai Chirica adresată acestora de a participa la negocierile ce vizează proiectele politice care nu mai suportă amânare pentru ieşeni.
Acceptarea unei guvernări locale asumată de o alianţă între PNL şi USR PLUS ar fi fost dovada unei acțiuni politice mature pe care am inițiat-o chiar înainte de preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean, alături de primarul municipiului Iași, domnul Mihai Chirica.
PNL Iași are un plan de guvernare validat de ieșeni, avem o majoritate solidă în Consiliul Județean, iar consilierii județeni ai USR PLUS au fost de fiecare dată invitați la consultări pentru a susține proiectele județului nostru.
Contrar acestor invitații, au existat întotdeauna abordări politice asemenea reacției de astăzi a delegaților USR PLUS Iași, reacție pe care o privesc ca fiind una neîntemeiată, în condițiile în care noi de 6 luni de zile am deblocat și inițiat proiecte majore pentru Iași.
Am susținut orice colaborare cu USR PLUS pentru dezvoltarea județului Iași, chiar și în lipsa unei reprezentări solide în cadrul Consiliilor Locale din cele 98 de UAT-uri și în ciuda faptului că au preferat să facă alianțe cu PSD în comunele în care au primari, așa cum au procedat la Mircești.
Ce s-a întâmplat astăzi nu a fost decât un simulacru de negociere, un interes mimat față de binele ieșenilor pentru care nu a fost alocat mai mult de 5 minute înainte de a părăsi sala și a lansa pe loc un comunicat de presă pregătit dinainte.
Le transmit pe această cale un mesaj public reprezentanților USR PLUS Iași: sunt doar la un telefon distanță dacă vor să discutăm cu adevărat despre dezvoltarea Iașului, așa cum am fost pentru oricine a dorit binele comunității noastre.
E timpul ca USR PLUS să se decidă: vrea cu adevărat să pună umărul la dezvoltarea Iașului sau vrea să rămână în această retorică a unui nesfârșit circ mediatic ce nu aduce niciun beneficiu ieșenilor. Sper să dea dovadă de maturitate politică și de bună-credință față de ieșeni.”, a declarat Costel ALEXE, Președintele PNL Iași.
Reprezentanţii USR PLUS s-au retras de la negocierile programate luni cu PNL Iaşi, motivând că la discuţii a venit doar primarul Mihai Chirica, nu şi liderul filialei judeţene, Costel Alexe.
„Aşa cum am anunţat în urmă cu câteva zile, USR PLUS era dispus să negocieze cu ambii lideri PNL Iaşi, nu doar cu unul dintre ei. Având în vedere că domnul Alexe nu a venit la negocieri, delegaţiile de la PMI şi CJ se ţin de cuvânt şi nu negociază jumătăţi de măsură sau viziuni parţiale. Alianţa USRPLUS este dechisă la discuţii doar dacă acestea se realizează simultan, cu ambii lideri; nu doar cu unul dintre ei”, declară Monica Berescu, deputat USRPLUS şi liderul delegaţiei de la CJ.
„Propunerea domnului Chirica, pentru o alianţă de circumstanţă şi pe termen scurt, este neserioasă şi neinteresantă. Noi ne dorim o alianţă strategică, pe termen lung, care să fie bazată, dincolo de persoane, pe realizarea unor proiecte mari şi pe reformă instituţională”, a declarat și Cosette Chichirău, deputat USR PLUS și președinte USR Iași.

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here