Municipiul Iași intră în scenariul roșu! Se închid restaurantele, barurile şi sălile de jocuri de noroc

0
11896

Astazi, Prefectura Iasi a anuntat ca municipiul Iași a depăşit rata de 3 infectări la mia de locuitori. Ca atare, orasul intra în scenariul roșu.

Municipiul Iași intră în scenariul roşu

Aşa cum a declarat prefectul Marian Grigoraș, intrarea în scenariul roşu era una iminentă. Instituţia Prefectului a publicat în această dimineaţă lista cu rata de infectare pe fiecare localitate din judeţul Iași. În muncipiul Iași rata de incidentă este de 3,12 la mie, iar aceasta valoare  va duce  la o decizie în acest sens, decizie ce va fi luata de Comitetul Judetean de Urgenta.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași estimează că, după toate probabilitățile, într-una din zilele viitoare municipiul Iași va atinge rata incidenței de 3 cazuri Covid-19 la mia de locuitori, iar acest aspect va determina emiterea unei hotărâri privind instituirea re stricțiilor specifice scenariului roșu. Informăm populația și agenții economici vizați de această situație astfel încât aceștia să se poată pregăti pentru perioada următoare. Recomandăm să fie respectate în continuare regulile sanitare care au scopul de a limita răspândirea acestui virus și încurajăm populația să se programeze pentru efectuarea vaccinului împotriva Covid-19 la unul dintre cele 28 de centre deschise în județul Iași”, a declarat  Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

In scenariul roşu, se suspenda activităţile ce presupun prezenta persoanelor  în interior Concret, restaurantele, barurile vor putea să îşi desfășoare activitatea doar in exterior, iar sălile de jocuri de noroc vor fi închise.

Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci. Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați din domeniul jocurilor de noroc, cu exceptia LOTO.

Sălile de spectacole, teatrele și cinematografele se închid

Școlile vor funcţiona, dar în sistem hibrid. Un ordin comun al ministrului Sănătății şi al ministrului Educaţiei precizeaza că până la o rată de infectare de 6 la mie, şcoala va rămâne deschisă. In scenariul rosu, cei din prescolar si ciclul primar vor merge in continuare la scoala. In schimb, elevii din anii terminali vor intra in sistem hibrid, vor alterna invatamantul online cu cel  in sala de clasa.

Este permisă prepararea și comercializarea hranei care nu se consumă în spațiile respective.

Scenariul roşu va continua timp de 14 zile, chiar dacă rata de infectare scade sub 3 la mia de locuitori. După această perioadă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgentă se va întâlni din nou, iar dacă rata de infectare va fi sub 3 la mia de locuitori, activitatea în unităţile menţionate va fi reluată.

Dacă rata de infectare se va menţine peste 3 la mia de locuitori, scenariul roşu va fi menţinut în vigoare încă 14 zile, iar dacă rata de infectare trece de 6 la mia de locuitori, Iașul ar putea intra în carantină totală.

 


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here