Școala Normală „Vasile Lupu”, o unitate de învățământ unde conflictele se țin lanț între cadrele didactice și ISJ, dar și cu Primăria  

0
1198

În cursul zilei de joi, 25 martie 2021, primarul Mihai Chirica a făcut o vizită de lucru la Școala Normală „Vasile Lupu” din Iasi,  în vederea sensibilizării oficialilor Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a include în Planul Național de Redresare și Reziliență a proiectului „Refuncţionalizare și reabilitare corp C1 liceu si corp C2 cantină – aleea Mihail Sadoveanu, nr. 46, Municipiul Iași”. Proiectul presupune efectuarea de lucrări la cele două corpuri de clădire menționate de la Școala Normală „Vasile Lupu” Iaşi, are o valoare estimată de 10,85 milioane de euro, iar anul estimat de finalizare a lucrărilor este 2025. Proiectul a fost trimis ministerului menționat de Primăria Municipiului Iași în urmă cu o lună pentru a fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Pilonul I: Transport și schimbări climatice – Capitolul I.5. Eficiență energetică și termică.

În cursul vizitei, primarul Mihai Chirica a constatat o proastă administrare a infrastructurii Școlii Normale „Vasile Lupu” (curtea, spațiile didactice și dependințele pline de mizerie, pereți degradați ca urmare a faptului că burlanele erau înfundate de frunze, autoturisme proprietate privată parcate în curtea unității etc.) și, ca atare, a cerut explicații directorului și directorului adjunct, prezenți la întâlnire.

Totodată, edilul-șef a cerut conducerii unității școlare o situație a spațiilor excedentare, propunând ca o parte a acestora să fie date în administrare temporar unor alte unități de învățământ care au solicitat astfel de spații. Mai exact, primarul a propus ca un spațiu al Școlii Normale să fie dat în administrare, pentru trei ani, Universității „Alexandru Ioan Cuza”, instituție care se confruntă la rândul său cu o criză de spații didactice, în vederea organizării în acesta a trei clase de gimnaziu din cadrul Școlii „Junior”. Este de menționat faptul că reprezentanții Universității „Alexandru Ioan Cuza” au vizitat Școala Normală și au propus conducerii unității școlare să renoveze din fonduri proprii spațiul vizat, iar după cei trei ani să îl predea înapoi, fără alte pretenții financiare.

Atât directorul, cât și directorul adjunct ai Școlii Normale au refuzat această propunere, lucru nejustificat din punctul de vedere al primarului Mihai Chirica, în condițiile în care spațiile vizate de universitate sunt neutilizate, decizia aparține nu conducerii școlii, ci Consiliului de Administrație al acesteia și Consiliului Local și, în plus, subiectul era unul secundar în raport cu programul propus de organizare a cursurilor în perioada investițiilor majore preconizate.

Demn de menționat în acest context este și faptul că în cursul vizitei, primarul a mai observat și că întreaga sumă pusă la dispoziție de Consiliul Local în anul 2020 în vederea dotării căminului proaspăt reabilitat, adică 300.000 de lei, a fost utilizată de conducerea școlii pentru cumpărarea a 700 de pupitre individuale pentru elevi, edilul-șef considerând această cheltuială inoportună, în condițiile în care în primul semestru activitatea didactică s-a desfășurat online, iar în cel de-al doilea doar cu participarea claselor a VIII-a și a XII-a.

În perioada 2018 – 2020, Primăria Municipiului Iași a finanțat lucrările de reabilitare și consolidare a clădirii internat a Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” în valoare totală de peste 6.000.000 de lei. În ciuda alocării consistente făcute din bugetul local, primarul Mihai Chirica a mai observat și că mobilierul achiziționat de conducerea școlii pentru dotarea căminului este de o calitate nesatisfăcătoare. Din toate aceste motive, în cursul săptămânii viitoare, Serviciul Corp Control Primar al Primăriei municipiului Iași va verifica modalitatea în care au fost cheltuite sumele alocate de Consiliul Local de către conducerea Școlii Normale „Vasile Lupu”.

În învățământul preuniversitar din municipiul Iași există circa 70 de centre financiare care utilizează 104 clădiri. Conducerea Primăriei municipiului Iași are disponibilitate maximă de a rezolva toate solicitările și un dialog permanent cu reprezentanții tuturor acestor centre, cu excepția, din păcate, a Școlii Normale „Vasile Lupu”, o unitate de învățământ unde conflictele se țin lanț, atât între cadrele didactice și Inspectoratul Școlar Județean, cât și, mai nou, cu municipalitatea ieșeană.

 

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here