Când se redeschide spitalul mobil de la Lețcani? Discuții neprincipiale în şedința CJ Iași

0
568

Spitalul mobil de la Lețcani a ajuns din nou în atenția consilierilor judeteni intruniti astazi in sedinta de consiliu. Între timp, conducerea Consiliului Judetean Iași arată că vinovați de situația apărută sunt cei de la Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Euronest. La randul ei, conducerea Euronest sustine ca spitalul indeplineste toate conditiile pentru a primi bolnavi.

Actuala conducere a Consiliului Judetean  Iași a decis să inițieze un proiect de hotărâre prin care o comisie formată din 7 consilieri județeni să verifice timp de 2 luni toate documentele care au stat la baza licitației de achiziție a spitalului mobil de la Letcani.

„ Azi nu avem încă proiectul tehnic al instalaţiei tehnice din spital. Răspunsul este că proprietarul spitalului, Euronest nu a predat nici până astăzi ca echipa medicală de la Boli Infecţioase să-şi desfăşoare activitatea corect. Ideea spitalului a fost una bună, dar s-a implementat prost. Cu 10 milioane de euro am fi putut face multe.

Noroc că este un idiot în fruntea CJ Iaşi care să ia o decizie. Trebuie să facem operaţional spitalul cât mai repede. Astăzi toţi colegii noştri, 6 manageri, au reale probleme cu finanţarea. Dacă am fi avut un spital normal am fi mutat toţi pacienţii cu Covid-19 acolo la Leţcani, iar celelalte spitale ar fi putut să-şi deconteze alte servicii medicale. Aici nu este decizia CJ Iaşi să deschidă sau nu acest spital. Nimeni nu închide spitalul. Dumneavoastră, dna Popa nu aţi reuşit să convingeţi DSP Iaşi să aveţi autorizaţie de funcţionare şi să deschideţi spitalul pentru bolnavii de Covid-19. Şi eu îmi doresc să avem un spital care să fie operaţional. Întrebaţi proprietarul de ce nu a reuşit să convingă ISU, DSP să deschidă acest spital.

Eu nu sunt Maricel Popa să mă joc cu sănătatea ieşenilor. Haideţi să închidem acest bâlci politic. Aţi cumpărat un spital din Turcia de 2 lei şi l-aţi vândut ieşenilor. Echipa medicală ieşeana nu îşi asumă să interneze acolo pacienţi din cauza dumneavoastră. Aţi livrat o panaramă de spital”, a transmis președintele CJ Iași in plenul sedintei CJ de astazi.

Grupul PSD din Consiliul Judetean Iaşi au refuzat să participe la dezbaterea acestui proiect şi au ieşit din sala de plen. Multi  dintre ei sunt cei care au vizat proiectul în mandatul trecut, iar acum încearcă să acopere ceea ce a făcut Maricel Popa în mandatul anterior.

La randul ei, Alina Popa, directorul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Euronest a declarat ca spitalul modular de la Lețcani este operabil în orice moment, toate adresele necesare fiind trimise atât la Spitalul de Boli Infecțioase, cât și la Direcția de Sănătate Publică Iași.

„În acest moment, ca și acum două săptămâni de altfel,  spitalul de la Lețcani este perfect funcțional și poate fi în orice moment redeschis. Acum două săptămâni am comunicat Corpului de Control al Ministerului Sănătății stadiul implementării măsurilor. Toate măsurile care reveneau Euronest au fost integral remediate. Ar fi fost două măsuri pentru care am mai fi avut nevoie de timp, dar urmare a răspunsului primit de la Agenția Națională a Medicamentului s-a constatat că, o mențiune din raport, cea referitoare la necesitatea obținerii avizului de funcționare de la ANMDMR nu ne este aplicabilă, Euronest nefiind un furnizor de servicii medicale, ci doar proprietarul unei infrastructuri medicale”, a declarat Alina Popa.

„Având în vedere declarațiile date de doamna Alina Popa, reprezentantul Euronest și proprietarul spitalului mobil de la Lețcani, declarații în urma cărora noi, cei de la PSD, am rămas consternați aflând de faptul că spitalul este funcțional. In schimb, acum se dorește această comisie de analiză, un raport, de care noi am crezut că vom face un demers constructiv de analiză a situației de la spital. Ori astăzi constatăm că ea este o comisie politică, cu majoritate din reprezentanții PNL și PMP și cu un președinte care va fi ales de la aceste formațiuni politice. Cu alte cuvinte se dorește realizarea unui instrument politic, prin care să se dea după aceea vina pe cei care au deschis spitalul, tocmai de către cei care, culmea, l-au închis. Nu putem fi de acord cu astfel de abordare. Considerăm că, tot ceea ce se întâmplă are o conotație strict politică care nu are ca obiectiv principal deschidere spitalului”, a declarat si Cristian Stanciu, liderul consilieri județeni PSD Iași.

De mentionat ca achiziția spitalului mobil de la Lețcani a ajuns și în atenția procurorilor anticorupție. Astfel, în luna august 2020, organele de cercetare penală s-au autosesizat și au deschis un dosar penal in rem pentru a stabili modul în care a fost achiziționată unitatea medicală. Au fost ridicate documente de la Euronest, for condus de Alina Popa, dar și de la Consiliul Judetean Iași, entitate gestionată la vremea respectivă de Maricel Popa. Contractul a fost atribuit firmei SDI Global LLC din Turcia pentru 10,4 milioane de euro. Licitația a stârnit, însă, numeroase controverse și suspiciuni, procedura ducând la un  scandal interminabil în ultima perioadă.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here