Foto: S-a semnat contractul de finanțare pentru noul spital de urgență

0
874

Astăzi, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare a semnat  împreună cu Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, contractul de finanțare în valoare de 250 de milioane de euro pentru construirea primului Spital Regional de Urgență din România, la Iași.

Noul Spital Regional de Urgență (SRU) Iași va avea 850 de paturi si va înlocui vechea infrastructura a Spitalului Clinic Județean. Astfel, noul spital va avea o structură modernă, echipamente noi la standarde europene, dar si alte investiții suplimentare în regiune, atât publice cât și private și va contribui în mod deosebit la dezvoltarea capitalului uman în sistemul de sănătate.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) va acorda o finanţare de 250 milioane euro pentru construcţia Spitalului regional de la Iaşi, dintr-un cost total al proiectului estimat la 421 milioane euro, acesta fiind primul împrumut de acest gen destinat investiţiilor în spitalele româneşti.

Noua construcţie cu 850 de locuri, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Conform contractului de finanţare, împrumutul acordat de BEI reprezintã circa 59,4% din costul net aferent obiectivului, iar diferenţa de 170,9 mil. euro (40,6 %) la care se adaugã taxele şi impozitele aferente proiectului se va acoperi din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat.

Proiectul va fi implementat de cãtre Ministerul Sãnãtãţii. Perioada de implementare este de aproximativ 7 ani, iar data limitã de tragere a sumelor împrumutului este aprilie 2028. Împrumutul de la BEI a fost acordat pe o perioadă de 27 de ani.

Noul spital va avea 7 etaje şi va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027.

“Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi nu va fi doar o clădire nouă, ci odată ce va fi pe deplin operaţional, va permite sistemului de sănătate trecerea într-o nouă eră a furnizării de servicii medicale, depăşind lacunele critice din sector şi aducând o contribuţie pe termen lung asupra sănătăţii populaţiei. Investiţiile în sistemul de sănătate sunt investiţii în oameni, iar noua finanţare din partea BEI, în valoare de 250 milioane EUR, semnată astăzi transformă în realitate planurile de construire a unui nou spital regional în Iaşi, care va conduce la îmbunătăţirea asistenţei medicale în nord-estul României şi va dezvolta educaţia medicală în Iaşi”, a declarat Alexandru Nazare, Ministrul Finanţelor .

„Banca Europeană de Investiţii are plăcerea de a semna cea mai mare finanţare a sa de până acum pentru investiţii în spitalele din România. Împrumutul BEI pe termen lung, în valoare de 250 milioane EUR, la care se adaugă sprijinul consultativ şi tehnic semnificativ, va susţine construcţia noului Spital Regional Iaşi şi va asigura servicii de sănătate îmbunătăţite, moderne şi eficiente pentru milioane de oameni din nord-estul României. Noul obiectiv va facilita accesul pacienţilor la tratamente de specialitate şi va aduce beneficii şi educaţiei medicale pentru generaţiile viitoare de doctori”, a declarat Christian Kettel Thomsen, Vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, responsabil de operaţiunile de creditare în România.

Si reprezentantii Consiliului Judetean Iasi au facut cunoscute detaliile semnarii contractului de finantare privind  construirea noului spital de urgente.

„Construim România așa cum ar fi trebuit să fie, iar semnarea contractului de finanțare cu Banca Europeană de Investiții este semnalul clar că lucrurile avansează în direcția bună pentru Spitalul Regional de Urgențe Iași. Un proiect de 250 de milioane, un centru regional pe care Iașul și Moldova l-a așteptat de ani zile, dar care în doar 2 ani de guvernare liberală a prins contur și a devenit din promisiune un fapt concret. Sănătatea rămâne o prioritate clară atât pentru guvernarea liberală, cât și pentru administrația judeteană, iar viitorul Spital Regional de Urgențe cu siguranță va contribui la cristalizarea Iașului ca unul din principalele centre medicale naționale. Am avut mereu specialiști foarte buni pe plan local, având un centru universitar de excepție, acum a venit timpul să avem și aparatură și condiții moderne pentru un act medical de cea mai bună calitate”, a declarat Andrei Cazacu, Administrator Public al CJ Iasi.
„Reconfirmăm faptul că SRU Iași este cel mai avansat proiect dintre toate spitalele de urgență din România și va fi prima unitate medicală ce se va construi.
În întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanții Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor și ai Băncii Europene de Investiții, am oferit tot sprijinul în calitate de președinte al Consiliului Județean Iași pentru realizarea acestui proiect”, se arata in comunicatul CJ Iasi.
„Acesta este un pas foarte important în direcția construirii cât mai rapide a Spitalului Regional de Urgență din Iași. De altfel, proiectul din orașul nostru este cel mai avansat din cele trei spitale de acest tip care vor fi ridicate în România, iar acest lucru ne oferă o perspectivă optimistă în privința concretizării sale într-un termen optim. Mulțumesc Guvernului României, dar și BEI pentru tot sprijinul oferit Iașului în realizarea Spitalului Regional de Urgență, obiectiv medical de importanță vitală nu numai pentru Iași, ci pentru întreaga regiune a Moldovei”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here