DIICOT a solicitat documente de la Primăria Iaşi şi a făcut percheziții prin birouri

0
665

UPDATE: În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente și înscrisuri, 24.000 de euro, 18.000 de dolari, 2.800 de lei, 100 de grame de aur, 22 de telefoane mobile, 22 de cartele SIM, 11 laptopuri, 9 HDD, 79 de stick-uri, 11 tablete și 2 reportofoane.

De asemenea, au fost puse în executare 26 de mandate de aducere emise de D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași. În baza probatoriului administrat în cauză, procurorii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore față de 4 persoane și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de 7 persoane.

Prejudiciul estimat este de aproximativ 2 milioane de lei.

UPDATE: Au fost retinute 4 persoane, printre reținuți sunt fostul arhitect şef, Alexandru Mustiaţă, patronul BZI, Claudiu Asimionesei, notarul Răzvan Ionuț Costin și Victor Gavriluță – inspector GIS Cadastru. Sub control judiciar ar fi și fostul viceprimar, Gabriel Harabagiu.

In acest dosar mai sunt cercetati Irina Iacob – avocat, Gabriel Ghergheșanu – angajat al Primăriei Iași, Raluca Andriescu și Iulia Păduraru – notar. Alți angajați cu funcții de execuție din cadrul Primăriei Iași, precum Doina FlorescuLetiția Palaga sau Denisa Ionașcu au fost audiați ca martori.

Astăzi s-au prezentat la sediul Primăriei  Iaşi reprezentanți ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial (DIICOT) Iaşi pentru a ridica o serie de documente necesare finalizării unui dosar. De menţionat că unele dintre actele solicitate de către reprezentanţii DIICOT Iaşi au fost trimise deja către instituţiile specializate încă de la începutul acestui an.

Comunicatul oficial al DIICOT:

„La data de 26.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 24 de percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participație improprie la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, instigare la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, abuz în serviciu și omisiunea sesizării.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat în vederea obținerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul unei instituții publice, pe care au construit o clădire, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

De asemenea, a rezultat faptul că activitatea infracţională a fost posibilă prin acordarea sprijinului de specialitate de către avocaţi, notari şi funcţionari publici din cadrul unei instituții publice.

La sediile DIICOT și BCCO Iași, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 23 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO București, Bacău și Suceava, al polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași şi Serviciului pentru Acțiuni Speciale Iași.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”.

Conform ultimelor informatii, percheziții ar fi fost făcute la locuința fostului viceprimar Gabriel Harabagiu în Cantemir, dar și în biroul acestuia din Primărie, care a fost sigilat de Poliție.

“Documentele solicitate de către DIICOT Iaşi sunt ca urmare a unei sesizări pe care Primaria Iaşi a făcut-o încă de la începutul acestui an. Pentru verificarea şi analizarea celor sesizate de noi, procedura îi obligă să se prezinte la sediul instituţiei pentru ridicarea actelor necesare desfăşurării anchetei. Colegii mei au pus la dispoziţie toate documentele solicitate, activitatea Primăriei nefiind întreruptă niciun moment pe parcursul cererii din partea DIICOT Iaşi. Personal le-am dat tot concursul şi am cerut colegilor mei care gestionează acest tip de documentaţii să pună la dispoziţia acnhetatorilor toate documentele solicitate. Am încredere că verificările vor face lumină în cel mai scurt timp posibil cu privire la acest caz, iar dacă s-au înregistrat încălcări ale legii cei vinovaţi trebuie să plătească”, a declarat primarul Mihai Chirica.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here