Fostul viceprimar Gabriel Harabagiu: Aleg munca, nu polemica. E alegerea mea!

0
527

Intr-o primă reacţie după perchezitiile din Primarie si de acasa, fostul viceprimar si city manager Gabriel Harabagiu explica de ce s-a ajuns in aceasta situatie:

„Sunt patru ani şi jumătate în care am pus munca pe primul plan, înaintea familiei. Am încercat, după puterile şi priceperile mele să concretizez, zi de zi, pas cu pas, un concept şi proiectele aferente fiecărui domeniu în parte, deoarece din postura de viceprimar, răspunzi practic de jumătate dintre domeniile ce constituie viaţa urbei. De aceea, am neglijat total politica şi jocurile ei. Nu aveam cum să fiu şi membru activ de partid şi funcţionar public. Pentru că, de fapt, această a doua muncă am făcut-o. De funcţionar public, obligat să fiu concentrat la maxim, clipă de clipă, pentru a putea studia atent şi în detaliu toate situaţiile, toate actele pe care a trebuit să-mi pun semnătura. Ştie toată lumea, avem o legislaţie stufoasă, cu prevederi deseori contradictorii, cu lacune. N-am făcut eu legislaţia. Sunt doar obligat s-o respect și să încerc să rezolv nenumăratele probleme și solicitări zilnice. Nu a  fost  zi lăsată de la Dumnezeu în care să nu fiu nevoit să găsesc soluţii.

Mulţi s-au întrebat, în tot acest timp, de ce nu apar public, de ce nu dau replici la diversele şi desele acuze ce mi se aduc în media, de ce atâta discreţie din partea mea. Răspunsul e simplu şi logic: n-am avut timp şi nici nu mi-am permis risipirea energiei  în nişte certuri pe care le-am considerat mereu forme fără fond. S-au spus şi scris multe, am fost zugrăvit în fel şi chip, dar n-am considerat că vreun cetăţean ieşean obişnuit ar fi ieşit în câştig cu ceva dacă aş dat replicile şi explicaţiile, de altfel, cuvenite.

Mai important a fost serviciul. Sunt plătit ca să-mi fac treaba aşa cum scrie în fişa postului, şi nu altfel. Din prima zi de muncă, în postura de viceprimar, am realizat că, de fapt, sunt doar un funcţionar public şi că, dacă vreau să-mi fac treaba onest şi cât pot eu de bine, trebuie să scap de mentalitatea de politician şi să-mi regândesc priorităţile. Alegerea mea a fost clară de la început: 1.Serviciul (salariul de aici asigură existenţa şi traiul familiei); 2.Familia (când am avut timp, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici măcar în fiecare weekend….). Politica, ieşirile în public şi replicile, pe ultimul loc. Repet, n-a avut timp şi energie să mă ocup de ele.

Am fost avertizat de multe ori că, prin lipsa mea de reacţie la multele atacuri venite fie din zona politicului, fie din presă, imaginea mea va ajunge într-o stare deplorabilă. Nu m-a interesat şi nici nu mă interesează acest lucru. Imaginea publică e doar o formă. Iar fără fond, n-are nicio valoare. Fondul înseamnă muncă migăloasă, rutina de zi cu zi.

Tocmai de aceea, după localele din toamna trecută, văzând că nu se reuşeşte desemnarea viceprimarilor şi ştiind foarte bine ce handicap înseamnă acest fapt, cât de greu atârnă în funcţionarea normală (nu bună, foarte bună sau excelentă) a executivului local, m-am înhămat la munca de administrator public.

Şi de data asta mi-am respectat principiul de viaţă. Laudele ori criticile sunt apanajul altora. Din critici, învăţ. Laudele nu le bag în seamă, că pierd timp.

Acum am pierdut timp şi energie scriind acest text. Puteam face altceva, dar, din păcate, n-am avut de ales…

Sunt dezamăgit, sunt gata să renunţ. Dezamăgit pentru că, după toate cele întâmplate în ultima vreme, echipa din care am făcut parte în toţi aceşti ani pare blocată, dezorientată. Decizii luate la repezeală, sub presiunea momentului, prietenii pe care-i ştiam total implicaţi nu mai au acelaşi elan, nu mai au aceeaşi vlagă, nu vreau să spun mai mult.

Dacă echipa se dezintegrează, ce mai pot eu să fac?

Doar ceea ce ştiu şi ce am făcut şi până acum. Să bat la picior fiecare cartier, să discut cu oamenii, să studiez în detaliu problemele şi să mă concentrez pentru a găsi soluţii conform puterilor şi priceperilor mele. Nu mă voi risipi în conflicte fără noimă şi, aşa cum am făcut-o şi până acum, voi continua să nu pierd vremea răspunzând celor care, înainte de a mă acuza de ceva, au dat deja verdictul. Peretele e mai receptiv decât astfel de oameni, n-are sens să duc o astfel de luptă.

Aleg munca, nu polemica. E alegerea mea.

Vreau să mulțumesc tuturor angajaților din Primăria Municipiului Iași pentru corectitudinea și respectul de care au dat dovadă și să urez sărbători fericite tuturor ieșenilor! HRISTOS A ÎNVIAT!”


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here