UPDATE: ICCJ a respins contestatia. Costel Alexe contestă în instanță controlul judiciar impus în dosarul DNA

0
656

UPDATE: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondată plângerea depusă de Costel Alexe, care a cerut să îi fie revocat controlul judiciar. Decizia instanței este definitivă.

Astăzi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbate plângerea depusă de Costel Alexe prin care  solicită să-i fie revocat controlul judiciar, din dosarul în care este acuzat de DNA că a primit mită 22 de tone de tablă.

De asemenea, celălalt inculpat din dosar, Bogdan Ioan Grecu, fost director general al Combinatului Siderurgic “Liberty Galaţi”, solicită şi el să fie scos de sub control judiciar.

După cum se stie, pe 28 aprilie 2021, DNA a anunţat că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de Costel Alexe, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare, dar şi faţă de Bogdan Grecu, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi delapidare.

Printre alte interdicţii, cei doi nu au voie să părăsească ţara şi să comunice cu anumite persoane din dosar.

Potrivit DNA, la data de 6 aprilie 2020, în calitate de ministru al Mediului, Costel Alexe ar fi pretins în mod direct de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic (Bogdan Grecu, n.r.), mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu. In principal era vorba de  alocarea cu titlu gratuit către combinatul mentionat  a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene in 2018 pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de sotia lui Costel Alexe.

Valoarea produselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru al Mediului este de 99.956 lei şi constă în contravaloarea reperelor siderurgice, a manoperei şi a transportului.

Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziţia persoanei din conducerea fabricii, inculpat în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here