FOTO: Angajament civic pentru susţinerea proiectului „Împreună pentru inima Moldovei”

0
1043

Astăzi, 17 iunie 2021, la Providența Iași a avut loc o reuniune de lucru in cadrul primei actiuni publice privind proiectul de construire a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară din  Iași. La eveniment au participat  prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, city managerul municipiului Iași, Petru Movilă, președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, oficiali din judeţele Bacău, Vrancea, Neamţ, parlamentari de Iaşi şi Botoşani. Au fost invitati si prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC Iaşi, prof. univ. dr. Sorin Bocancea, rector UPA Iași, prof. univ. dr. Doru Tompea, UPA Iași, medici şi directori de spital, dar şi primarul comunei Miroslava, Dan Niță, prof. univ. dr. Daniel Șandru, manager ONRI Iași si Andrei Apreotesei, manager Ateneul Naţional din Iaşi, dr. Vasile Cepoi, director DSP Iaşi, Radu Țibichi, director Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi. De asemenea, medicul Streinu Cercel si-a aratat disponibilitatea unei  intervenţii  tip videoconferinţa.

Agenda acestei prime întâlniri din cadrul proiectului „Împreună pentru inima Moldovei” cuprinde: prezentarea argumentelor care au dus la conturarea acestei inițiative, prezentarea etapelor proiectului și acțiunile deja întreprinse, semnarea unui Acord Onorific de către reprezentanții tuturor instituțiilor implicate, reprezentanții politici și reprezentanții societății civile prezenți, ca garanție a voinței comune necesare pentru materializarea acestei inițiative. Cei implicați în acest demers sunt: Fundația de Cercetare Clinică și Experimentală Cardiovasculară Iași, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, Consiliul Județean Iași și Primăria Comunei Miroslava.

„Pacienții ar trebui să aibă acces nelimitat la orice tip de asistență medicală. Tocmai de aceea, de foarte mulți ani fac diligențe pentru a construi un spital cum îl am eu în imaginația mea. Dacă reușim acest lucru, pentru o bună perioadă de timp, lumea din această zonă a României nu va mai avea nevoie să stea pe liste de așteptare, să stea la cozi interminabile, să aștepte materiale, doctori, asistente medicale, practic, să aștepte să fie tratat. Lumea va veni în momentul în care va avea nevoie și exact atunci va avea și un ajutor medical. Acesta este visul meu. Sper să și reușesc!”, a transmis prof. univ. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași.

City-managerul oraşului Iași, Petru Movila a spus că în calitatea pe care o are acum îşi va arăta susţinerea necondiţionată pentru spital.

„Este un proiect în care au crezut de la început 4 oameni. Este vorba despre sufletul acestuia, prof. dr. Grigore Tinică, de mine în calitate de vicepreședinte al Comisiei de Sănătate, primarul comunei Miroslava, Dan Nită și actualul director al DSP Iași, Vasile Cepoi. Pe de altă parte, vreau să le mulţumesc și foștilor miniștri Nelu Tătaru și Victor Costache, unul născut în Vaslui altul la Iași dar care au fost şcoliţi în capitala Moldovei. Aceştia şi-au dat tot concursul pentru fondarea institutului. Chiar dacă Primăria Iași nu este partener direct, aceasta va face tot ce depinde de ea pentru susţinerea necondiţionată. Este important ca în regiunea Moldovei, unde există un singur spital destinat bolilor cardio-vasculare, să se pună în implementare acest proiect”, a declarat Petru Movilă, city manager Iași.

„Ca pacient, am conștientizat cât se poate de direct lipsa acută de spațiu față de numărul mare bolnavi și faptul că, în lipsa unor resurse adecvate, cetățenii noștri sunt nevoiți să meargă la București, în Ardeal sau chiar peste hotare. Este cazul să-i sprijinim și să le facem viața mai ușoară și mai frumoasă prin a le oferi un spital modern aproape de ei.
Reconfirm faptul că voi continua să susțin înființarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară și sunt recunoscător că mi s-a oferit ocazia să fiu prima persoană care să semneze angajamentul civic pentru acest proiect”, a declarat Dan Niță , primarul comunei Miroslava.

Valoarea totală estimativă pentru realizarea obiectivului de investiție „Construirea și dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași” este de 350 de milioane euro, inclusiv TVA. Pe faza de proiectare, cheltuielile, în sumă de 17.150.000,00 lei, sunt defalcate în patru etape. În prima etapă vor fi necesare fonduri de 160.650 lei pentru studii de teren (studiu topo, geo, hidro), raport privind impactul asupra mediului, alte studii specifice (studiu de trafic etc.), studiu de prefezabilitate. În următoarele două etape va fi nevoie de 3.921.050 lei, necesari studiului de fezabilitate și devizului general. În etapa a patra se vor folosi 16.326.800 lei, pentru proiectul de Autorizare a Executării Lucrărilor, Proiect Tehnic de Execuție.

Deocamdată, din bugetul Consiliului Județean Iași pentru anul 2021 vor fi asigurate fondurile necesare pentru achiziția și realizarea documentațiilor tehnico-economice (studiul de prefezabilitate, studii de teren, raport privind impactul asupra mediului, alte studii specifice), suma alocată fiind de 4.081.700,00 lei, TVA inclus.

Viitorul Institut va va avea aproximativ 470 de paturi și se va constitui într-o „investiție de viitor care va pune Iașul pe harta lumii medicale”. Acesta va cuprinde: ambulatoriu și triaj primire urgențe, dar și câteva clinici unicat – Clinica de Îngrijiri paleative cardiovasculare, Clinica de terapii endovasculare, Clinica de Cardiologie fetală neonatologie și malformații cardiace critice, Clinica de electrofiziologie și aritmologie, Clinica de angiologie, flebologie și limfologie și Departamentul de cercetare aplicată și studii medicale.

La finalul intalnirii, invitaţii au semnat un angajament civic pentru susţinerea proiectului.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here