FOTO: Biserica Mânăstirii Fâstâci – resfințită la 300 de ani de la ctitorirea ei

0
1138

Timp de două zile, in zilele de 24 si 25 iulie, la Mânăstirea Fâstâci-Vaslui a avut loc un eveniment religios care a adus sute de pelerini si credinciosi din zonă. Un sobor de preoți, în frunte cu episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Igantie și a oaspetelui său, Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor din Ungaria, au înfăptuit slujbe religioase de sfințire a paraclisului ”Sfântul Ierarh Meletie”  si resfintire a bisericii din cadrul Mânăstirii Fâstâci și au susținut un simpozion național intitulat ”Mânăstirea Sfântul Nicolae – Fâstâci”.

Citorită, în anul 1721 de domnul Moldovei, Mihail Racoviță (1716-1726), biserica închinată Sfântului Nicolae a trecut în ultima perioadă prin ample restaurări, care i-au redat înfățișarea dintru început.

După slujba de resfințire a urmat Sfânta Liturghie, oficiată în foișorul aflat în imediata apropiere a bisericii. Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele exarh Zaharia Curteanu, părintele secretar eparhial Sofian Gaman și părintele protopop Adrian Chirvasă, alături de părinți stareți si parohi de pe cuprinsul întregii eparhii.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși.

Sute de persoane au participat la acest moment ce a încununat manifestările organizate de Mănăstirea Fâstâci cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la ridicarea actualei biserici.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei s-a adresat credinciosilor din curtea mânăstirii: “În lumea în care trăim se încearcă să nu mai găsim, pentru Dumnezeu, nici timp, nici loc, nici în familie, nici în societate, nici în sufletele noastre, și să Îl alungăm cât mai departe. Hristos ne învață că nu trebuie să ne punem nădejdea în bogățiile și în lucrurile lumii acesteia și să înțelegem că, chiar și în momentele cele mai grele și în încercările cele mai mari, Dumnezeu ne poartă de grijă. Îndată ce demonii au ieșit din sufletele celor doi oameni îndrăciți și au intrat în turma de porci, turma s-a aruncat în mare și s-a înecat de îndată, arătându-se că acolo unde este stăpânirea demonilor nu poate să fie liniște, pace sau viață. Sunt oameni care au doar cuvinte și gânduri nepotrivite despre Biserică și credință și consideră că este ceva depășit. Nici la Dumnezeu nu se pot gândi așa cum se cuvine. Toată viața lor și-o cheltuiesc pentru a-și împlini scopurile pentru care în general, se luptă omul aici, pe pământ. Fără Dumnezeu nu putem aduna nici cele de trebuință, nu putem nici să găsim pacea și liniștea de care avem nevoie. Să nu Îl uităm pe Dumnezeu! Să nu Îl alungăm din viața noastră! Să nu ne lăsăm sub stăpânirea lucrurilor lumii acesteia și a celui rău” a cuvantat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a reamintit celor de față manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la zidirea actualei biserici a Mănăstirii Fâstâci. Ierarhul Hușilor a  vorbit despre Simpozionul Național «Biserica „Sfântul Nicolae” Fâstâci – 300 de ani de mărturie a credinței», dar și despre lansarea albumului monografic Mănăstirea Fâstâci, 1721-2021, evenimente derulate sâmbătă, 24 iulie 2021, după sfințirea paraclisului „Sfântul Ierarh Meletie”:

“Trăim un moment de excepție din viața acestei mănăstiri, un eveniment aniversar, 300 de ani de la ctitorirea ei, în 1721, așa cum este consemnat în documentele vremii. Suntem martori ai restaurării acestei mănăstiri și a resfințirii ei  exact la 300 de ani de la ridicarea bisericii „Sfântul Nicolae”. Mănăstirea este atestată mult mai devreme, primul document datează din 1635, 24 ianuarie, când domnul Moldovei, Vasile Lupu scutește mănăstirea de anumite dări.

Ieri a fost organizat un simpozion de mare ținută academică, cu cercetători pasionați de istoria acestei mânăstiri. Pe lângă rugăciune, ei au dat un plus de frumusețe prin contribuția lor științifică. Biserica este ca un imn tăcut, frumos, al acestei văi, o mărturie de credință ortodoxă pentru tot județul Vaslui”, a spus Episcopul Husilor, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie.

Totodată, Preasfinția Sa a mulțumit maicii starețe Parascheva Chelaru și protosinghelului Iustinian Asaftei, duhovnicul mânăstirii, pentru organizarea acestor evenimente și pentru tot efortul depus în reabilitarea așezământului monahal.

Părintele Episcop Ignatie a oferit Distincții de vrednicie celor care s-au implicat în restaurarea Mânăstirii Fâstâci și în organizarea manifestărilor din acest an, între aceștia numărându-se și  Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, prezent la acest eveniment.

De retinut  ca la buna desfășurare a evenimentului au pus umărul și autoritățile locale ale comunei Cozmești, coordonate de primarul Sima Hristache, dar și autoritățile județene care au reușit să termine asfaltarea drumului care face legătura între municipiul Vaslui și Mânăstirea Fâstâci. La finalul slujbei, la poarta mănăstirii, gospodinele  comunei au dăruit enoriașilor câte o farfurie cu sarmale și un pahar de vin.

 

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here