Investițiile din fonduri locale și europene începute în Iași

0
373
In cadrul unei conferințe de presă organizate astazi, 20 august, primarul Mihai Chirica a detaliat pregătirile pe care le face municipalitatea în vederea începerii în condiții optime a noului an școlar. Mihai Chirica  a menționat faptul că în acest mandat și-a propus să crească prestigiul școlilor de cartier „pentru a fi iubite de cei care trăiesc în proximitatea lor”.
„Învățământul rămâne prioritatea municipalității ieșene. În afară de proiectele cu fonduri europene, în acest an am alocat suma de 18.124.000 lei pentru investiții în dotări, documentații tehnice și lucrări de reparații în instituțiile de învățământ. Astfel, pe lângă investițiile în sălile de sport de la Școala Gimnazială «Ion Creangă», unde se lucrează la fundație, și Școala Gimnazială «Titu Maiorescu», vor fi construite săli de sport la Școlile Gimnaziale «Nicolae Iorga », «Alexandru Vlahuță» și «George Coșbuc», respectiv la Liceul Teoretic «Vasile Alecsandri», ultima lucrare fiind pe lista prioritară a Companiei Naționale de Investiții.
O situație deosebită o avem la Liceul Teoretic «Dimitrie Cantemir», unde lucrările sunt extinse pe aproape toată suprafața. Am încercat să găsim soluții pentru ca activitatea școlară să poată continua în timpul lucrărilor. Astfel, împreună cu conducerea liceului și cu Inspectoratul Școlar Județean, am decis ca elevii din clasele V – VIII și a XII-a să învețe în continuare în liceu, în spațiile neafectate de lucrări, iar elevii din celelalte clase să învețe în schimburi în spațiile Liceului Teoretic «Vasile Alecsandri»”, a anunțat primarul Mihai Chirica.
Principalele investiții din fonduri locale
 Construire Sală de Sport Școala Gimnazială „Titu Maiorescu”
Valoare proiect: 6.370.000 lei
Durata de execuție: 12 luni
Stadiu : Licitație de lucrări în curs – se evaluează ofertele tehnice
Sala de sport va avea o suprafață construită de 1.508 metri pătrați, durata estimată de realizare a proiectului fiind de 12 luni. Noua sală de sport și anexele sale vor fi construite cu parter și etaj, cuprinzând un spațiu de antrenament de 1.077,50 metri pătrați 10 grupuri sanitare, cabinet medical, trei vestiare, două săli de antrenament și tribune pentru spectatori în suprafață de 67,75 metri pătrați.
Construire Sală de sport Școala Gimnazială „Ion Creangă”
Executant: SC Prima Construct SRL
Valoare contract execuție: 2.277.640,37 lei
Durata de execuție: 12 luni
Stadiu fizic: Se executa lucrări de săpături la fundație
Consolidare și reabilitare Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”
Executant: SC Ungureanu Trans SRL Vaslui
Valoare contract execuție: 6.544.240,89 lei
Durata de execuție: 27 luni
Stadiu fizic: organizare de șantier
Lucrările de extindere și modernizare de la Creșa nr. 1 „Universul copiilor”, cu o valoare de circa 2,15 milioane de lei, sumă asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală, au fost finalizate. Creșa va avea o capacitate de 100 de locuri (în condiții normale) și va fi deschisă în luna septembrie.
 Investiții cu fonduri europene
 Grădinița din Dacia
Valoarea totală a proiectului „Construirea și echiparea unei grădinițe în zona Dacia” este de 7.952.864,61 lei (circa 1,65 milioane euro), iar cea mai mare parte a sumei este finanțată prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – Axa 4.4. Contractul de finanțare europeană a fost semnat de primarul Mihai Chirica pe 27 februarie 2020. Durata de implementarea a proiectului este de 36 de luni, din care 30 de luni reprezintă durata de execuţie a lucrărilor. Construcția grădiniței este realizată de Stasform Consult SRL Vaslui în cadrul unui contract în valoare de 5.259.838,51 lei, fără TVA (6.259.207,82 lei, cu TVA).
Investiţia constă în ridicarea unui corp de clădire P+E cu o suprafaţă construită de 1.166,6 metri pătrați, o suprafaţă construită desfăşurată de 2.375 metri pătrați şi care va cuprinde 14 săli de grupă. Construirea acestei grădiniţe va duce la crearea a 280 de locuri pentru învăţământul preşcolar. De asemenea, proiectul include echiparea funcţionalului şcolar şi amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii. Terenul amenajat prin proiect are o suprafață de 4.420 metri pătrați și se află în zona străzilor Tabacului și Prof. I. Simionescu, lângă Secția 1 Poliție.
Compania care realizează lucrările a început recompartimentarea sălilor de curs și a celorlalte dependințe. Totodată, începând de joi, 19 august, pe strada Prof. I. Simionescu din cartierul Dacia sunt făcute lucrări de subtraversare în vederea racordării la rețeaua centralizată de termoficare a noii grădinițe. Lucrările sunt executate de SC Pro Instal SRL Neamt și sunt avizate până la sfârșitul acestei luni de Biroul Rutier – Poliția Municipiului Iași. După finalizarea lucrărilor pe carosabil, acestea vor continua pe trotuar.
 Grădinița din Bucium
Valoarea totală a proiectului: 5.963.205,99 lei
Durata proiectului: 36 de luni
Grădiniţa cu program prelungit din cartierul Bucium, în zona Școlii „Veronica Micle”, va fi un corp de clădire P+E, cu o suprafaţă construită desfăşurată de 1.645 metri pătrați. Lucrările vor consta în construirea şi echiparea grădiniţei cu nouă grupe la program prelungit, adică 180 de locuri pentru copii, la care se va adăuga construirea şi amenajarea locului de joacă pentru copii aferent unităţii de învăţământ preșcolar.
Pe 28 aprilie 2020, primarul Mihai Chirica a primit de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord – Est și a semnat în format electronic contractul de finanțare europeană pentru acest obiectiv. Contractul aferent lucrărilor de construire a fost semnat pe 8 mai 2020 cu firma Alconf SRL Iași pentru suma de 3.958.608,48 lei, fără TVA (4.710.744,09 lei, cu TVA). Lucrările sunt într-o stare avansată.
 Modernizare campus școlar tehnic în Municipiul Iași – Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”
Valoarea totală a proiectului: 7.392.942,93 lei
Durata proiectului: 36 de luni
Lucrările vor consta în modernizarea a două clădiri de ateliere din campusul Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”, scoase în prezent din uz din cauza stării tehnice improprii. Prin consolidare, reabilitare, modernizare și dotare, cele două clădiri vor putea asigura spațiile necesare pentru laboratoare / ateliere, dar și pentru săli de curs. A fost finalizată licitație de execuție a lucrărilor.
În cursul lunii aprilie 2020 primarul Mihai Chirica a semnat contractul de finanțare europeană, iar pe 6 mai 2020 edilul-șef a semnat și contractul de lucrări aferente acestui proiect. Lucrările vor fi executate de Stasform Consult SRL Vaslui în cadrul unui contract în valoare de 3.714.403,39 lei, fără TVA (4.420.140,03 lei, cu TVA).
 Proiect integrat de regenerare urbană şi socială în zona Cicoarei – Centrul Multifuncțional Cicoarei
Valoarea totală a proiectului: 16.846.646,85 lei
Durata proiectului: 36 de luni
Scurtă descriere:
Centrul multifuncțional va fi construit pe strada Sofia Nădejde (fostă Cicoarei) pe un teren de 7.700 metri pătrați, din care 15% vor fi spații verzi. În cadrul centrului vor fi organizate spaţii pentru activităţi educative dedicate dezvoltării copiilor şi tinerilor care locuiesc în cartierul Cicoarei şi în zonele învecinate. De aceea, proiectul prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de sport cu peste 150 de locuri în tribună, de săli de IT și audiții muzicale, a unei biblioteci etc.
Contractul de finanțare europeană a fost semnat de primarul Mihai Chirica pe 5 mai 2020. De asemenea, până pe 24 iulie 2020, Primăria Municipiului Iași a primit o ofertă în cadrul unei licitații organizate pentru încredințarea lucrărilor aferente. Procedura de achiziție publică are o prevedere bugetară maximă de 12.554.467 lei, fără TVA (14.939.815,73 lei, cu TVA) și a atras oferta firmei Elit Construct SRL din Vaslui. Firma a trecut de etapa infrastructurii, începând deja ridicarea pe verticală a clădirii.
 Alte măsuri
La fel ca în anii trecuți, municipalitatea va organiza echipe mixte pentru fiecare școală. Astfel, reprezentanți ai Direcției Tehnice din cadrul Primăriei, Servicii Publice SA, Salubris SA și Citadin SA vor avea grijă de zonele din jurul unităților de învățământ (iluminat public, căi de acces, arbori, curățenie etc.). Direcția de Asistență Socială (DAS) Iași va verifica cele 117 cabinete medicale și stomatologice (181 cadre medicale) școlare și universitare din subordine. Totodată, pentru al cincilea an consecutiv, împreună cu Compania de Transport Public, municipalitatea va pune la dispoziția elevilor și studenților un număr de curse speciale destinate exclusiv lor. Ca și anii trecuți, și Poliția Locală se va mobiliza la maximum pentru a asigura activitatea școlară în bună condiții, atât în ceea ce privește siguranța elevilor în preajma unităților școlare, fluidizarea circulației în zonele acestora, dar și prevenirea unor fenomene grave, precum actele de tâlhărie, huliganism sau consumul de droguri.
Primarul Mihai Chirica a făcut referire și la măștile de protecție pe care municipalitatea le va pune la dispoziție elevilor.
 „Școala va începe din nou cu restricții, mă refer în principal la purtarea măștii de protecție. Suntem pregătiți să sprijinim unitățile școlare pentru ca noul an școlar să se desfășoare în condiții cât mai apropiate de normalitate. În prezent sunt în stoc 422.000 de măscuțe pentru învățământul primar, iar pentru cele gimnazial și liceal 317.000 de măscuțe. Toate aceste măști fac parte din lotul de 1,5 milioane de măști pe care le-am achiziționat anul trecut. În funcție de cerințe, suntem pregătiți să mai cumpărăm câte vor fi nevoie”, a spus Mihai Chirica.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here