Foto/Video: „Spune NU cerșetoriei!”

0
648
În perioada 25 august – 16 septembrie 2021, Primăria municipiului Iași va desfășura o campanie care are ca scop diminuarea fenomenului cerșetoriei pe teritoriul orasului.
Desfășurată prin intermediul Direcției de Asistență Socială sub denumirea „SPUNE NU CERȘETORIEI!”, aceasta campanie va urmări identificarea persoanelor care cerșesc, evaluarea situaţiei acestora şi informarea lor cu privire la serviciile și beneficiile de asistență socială pe care le pot accesa la nivel local, precum și conștientizarea şi responsabilizarea cetățenilor privind consecințele încurajării cerșetoriei.
Parteneri în cadrul acestui proiect sunt Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Poliția Locală Iași și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale.
Foto:Mădălin Tăranu-IPJ Iași
„Cerșetoria, însoțită de marginalizarea socială, dar și de abandon școlar sunt probleme pe care le urmăresc cu maximă atenție în activitatea mea de primar. Combaterea acestor flageluri este deosebit de importantă pentru comunitatea ieșeană pentru că acestea au consecințe nocive și pe termen lung. Criza economică și socială generată de pandemia de COVID – 19 a accentuat prezența cerșetorilor la Iași. Trebuie să intervenim repede și cu toate mijloacele! Nu vorbim despre combaterea altruismului și a grijii pe care un om trebuie să o aibă pentru cel de alături, dar nici nu putem lăsa ca acest fenomen să devină necontrolabil!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Foto: Luminita Munteanu-director DAS Iași
Cifre îngrijorătoare:
Amploarea pe care fenomenul de cerșetorie o manifestă la Iași este redată statistic de către reprezentanții Poliției Locale prin cifre relevante.
Spre exemplu, în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 iulie 2021 au fost constatate 677 de cazuri de cerșetorie și persoane fără adăpost.
La nivelul Dispeceratului Poliției Locale Iași s-au înregistrat un număr de 262 sesizări pe linie de cerșetorie și prezența persoanelor fără adăpost, iar prin aplicația City Report au fost înregistrate un număr de 115 sesizări având aceleași subiect, în total 377 de cazuri.
În același interval de referință polițiștii locali au întocmit 19.290 procese verbale de constatare a contravenției, 677 (3,509%) fiind întocmite în materie de apelare în mod repetat la mila publicului (conform Legii nr. 61/1991) pe raza municipiului Iași. Diferența (300) existentă între numărul total de constatări (677) și numărul sesizărilor (377) reprezintă activitatea de constatare a contravențiilor din oficiu a polițiștilor locali.
Din totalul de 206 de contravenienți sancționați pentru cerșetorie, 25 sunt din municipiul Iași, nu mai puțin de 181 provenind din alte localități: Ciurea, Girov, Dancu, Holboca, Piatra Neamț, Dolhasca, Botoșani, Belcești, Bivolari, Podu Iloaiei, Tg. Frumos, Războieni, Comarna, Voinești, Stolniceni Prăjescu, Pașcani, Ceplenița ș.a.
De remarcat este faptul că în rândul cerșetorilor identificați de polițiști se află și 6 minori cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Lor li se alătură 200 de adulți (80 de femei și 120 de bărbați).
Foto: Niculina Karacsony-director adj DGASPC Iași
Grav este și aspectul penal al exploatării fenomenului cerșetoriei. În context, polițiștii locali ieșeni au sesizat organele competente pentru efectuarea de cercetări în șase cazuri penale: un caz de înșelăciune și cinci cazuri pentru săvârșirea faptei de exploatarea cerșetoriei, ambele infracțiuni pedepsite de către Codul penal.
„Ghicitoarea”, „Fetița cu iconițe”, „Copilul cu fluierul și câinele” sunt doar o parte din tipologiile de cerșetori care acționează pe raza municipiului Iași. Seria de personaje identificate de Poliția Locală este completată de „Cerșetorii exploatați – minori” sau „Persoane cu dizabilități”, „Femeia însoțită de copii alungată de partener”, „Bătrânul neajutorat”, „Ștergătorul de parbrize”, „Tânărul abandonat de părinți” (cerșetor ocazional), „Reprezentanți ai fundațiilor sau a lăcașelor de cult”, „Cetele de colindători” (în mijloacele de transport în comun).
Foto: Liviu Zanfirescu-director gen Poliția Locală Iași
Cum se va desfășura campania
Prima activitate programată va fi de identificare, evaluare și informare a persoanelor care practică cerșetoria. Aceasta se va desfășura în perioada 30 august – 3 septembrie, în zonele cu risc ridicat de apariție a cerșetoriei (Mitropolie, Gară, Podu Roș etc.).
Concret, mai multe echipe mixte (doi reprezentanți ai DAS, un reprezentant al Poliției Județului Iași, un reprezentant al Poliției Locale Iași şi un reprezentant ai DGASPC) se vor deplasa în zonele menționate și vor realiza următoarele activităţi, în baza competenţelor legale:
1. Identificarea persoanelor care cerşesc;
2. Evaluarea situaţiei socio-materiale a persoanelor care cerşesc şi includerea acestora în programele sociale derulate în Municipiul Iaşi;
3. Declanșarea procedurii de evaluare inițială și asigurarea intervenției primare în conformitate cu metodologia managementului de caz, în situația minorilor care practică cerșetoria;
4. Preluarea în regim de urgenţă a copiilor identificaţi la cerşit neînsoţiţi de un adult şi care au domiciliul în alte localităţi din Judeţul Iaşi sau în alte judeţe;
5. Întocmirea documentației necesară tip PIN în cazul găsirii unor persoane a căror identitate nu poate fi stabilită și efectuarea activităților specifice pentru stabilirea datelor de stare civilă. În cazul în care aceste date nu pot fi stabilite, va fi oferit sprijin în vederea inițierii atribuirii identității pe cale judecătorească;
6. Informarea persoanelor evaluate despre serviciile și beneficiile de asistență socială pe care le pot accesa la nivel local:
o găzduire, servicii de consiliere și inserție/reinserție socială adresate persoanelor fără adăpost prin Centrul Social de Urgență pentru Recuperare și Integrare „C. A. Rosetti”;
o găzduire, servicii de consiliere și sprijin pentru integrare/reintegrare socio-profesională a tinerilor, cu vârsta între 18 și 26 de ani, proveniți din centrele de plasament, prin Centrul Social cu Destinație Multifuncțională „Bucuria”;
o servicii specializate (găzduire, îngrijire medicală, consiliere vocațională și îmbunătățirea calității vieții), în regim rezidențial, persoanelor adulte, cu sau fără copii, victime ale violenței domestice;
o două mese zilnic, în limita alocației de hrană prevăzută de reglementările legale, prin Cantina Socială;
o îndrumare, facilitare și însoțire a persoanelor bolnave la controale de specialitate în unitățile medicale din Municipiul Iași;
o beneficii, facilități, gratuități, în conformitate cu prevederile legale:
o alocația de susținere a familiei;
o venitul minim garantat;
o ajutoare pentru încălzirea locuinței;
o indemnizații pentru persoanele cu handicap grav;
o alocația de stat pentru copilul cu dizabilități;
o stimulent educațional – tichete de grădiniță;
o tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional;
o gratuitate lapte praf;
o ajutoare de urgență în bani sau natură.
În a doua etapă, în perioada 3 – 10 septembrie echipele mixte vor merge în zonele intens circulate ale orașului pentru a discuta cu cetățenii și a le înmâna materiale informative. Totodată, cetățenii vor fi încurajați să ajute persoanele vulnerabile prin alte modalități, respectiv donații de rechizite, alimente neperisabile și lucruri reutilizabile (îmbrăcăminte, încălțăminte, obiecte de uz casnic, lenjerie etc.), precum și participarea la evenimente de strângere de fonduri etc.
În final, pe 16 septembrie va avea loc închiderea campaniei și inițierea de propuneri legislative și de alte acțiuni.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here