Începe anul școlar 2021-2022. La Iași, 20 de școli nu au autorizație sanitară de funcționare

0
371

Situația noului an școlar 2021-2022 a fost prezentată și analizată ieri de conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași in cadrul unei conferinte de presa. Astfel, prof. Luciana Antoci, inspector școlar general al  ISJ Iași a detaliat situația din învățământ la nivelul de județ, date referitoare la numărul de unități școlare ce vor fi deschise, dar și cele pentru care încă se așteaptă eliberarea autorizațiilor sanitare. De asemenea, conducerea ISJ Iași a prezentat și date referitoare la situația vaccinărilor anti-Covid din școlile ce vor fi deschise în localitățile din județ.

Noul an şcolar va începe de luni pentru un număr de peste 140.000 de persoane, elevi, profesori, cadre didactice auxiliare şi personal nedidactic. Astfel, potrivit reprezentanţilor ISJ Iaşi, numărul de elevi se apropie de 130.000, aici fiind incluşi şi preşcolarii. În ceea ce priveşte numărul de angajaţi, potrivit şefei ISJ, numărul acestora depăşeşte cu puţin 12.000, dintre care aproape 9.000 sunt cadre didactice, iar 3.000 fac parte din rândul personalului administrativ sau din zona de îngrijire.

Totodata, echipe de inspectori şcolari au verificat toate şcolile din judeţ la finalul lunii august şi începutul lunii septembrie, reprezentanţii ISJ Iaşi menţionând că situaţia este una bună, cu excepţia câtorva cazuri excepţionale. Astfel, 32 de clădiri care au fost reabilitate şi se vor deschide la începutul acestui an şcolar.

„Un lucru îmbucurător este că acestea se situează în zona de maxim interes şi de maximă necesitate pentru înscrierea la grădiniţă şi la şcoală. Cu alte cuvinte, sunt şcoli şi grădiniţe noi, în primul rând situate în zona metropolitană. Vorbim despre şcoli şi grădiniţe în comuna Ciurea, la Valea Lupului, la Podu Iloaiei. Cu alte cuvinte, unităţi de învăţământ care reuşesc să absoarbă preşcolari şi şcolari de vârstă mică şi mijlocie, astfel încât să putem răspunde nevoii părinţilor de a-şi înscrie copiii în grădiniţele şi în şcolile care sunt mai apropiate de domiciliu”, a precizat prof. Luciana Antoci, inspectorul general al ISJ Iasi.

„A scăzut numărul școlilor sensibile, cu clădiri care nu au autorizație sanitară de funcționare. Sunt aproximativ 20 de astfel de școli pentru care nu există autorizație. Un număr semnificativ de unități de învățământ au întrerupt această autorizație, condiționați fiind directorii de începerea unor proiecte, a unor investiții importante în școlii. Sunt situații în care nu există documente importante pentru un asemenea proces. Până nu există o soluționare în instanță, autoritatea locală nu poate obține demersurile pentru autorizație”, a menționat prof. Luciana Antoci.

Deasemenea, exista și alte aspecte legate in special de lipsa investitiilor in scoli din județ.

„Sunt circa 20 de unități de învățământ pentru care nu există proiecte de reabilitare, unde autoritatea publică locală nu a reușit să obțină investiții pentru a rezolva problema. Sunt cazuri izolate, cu grupuri sanitare exterioare, chiar dacă sunt modernizate. Sunt și situații cu grupuri sanitare la interior, care însă nu sunt racordate la apă curentă”, a mai transmis prof. Luciana Antoci.

În privinta vaccinarilor, s-a  menționat  faptul că circa 55 la sută dintre angajații din sistemul de învățământ din Iasi s-au vaccinat împotriva Covid-19.

„Începe anul școlar în context pandemic. La Iași, 55 la sută dintre angajații din sistem sunt vaccinați în acest moment cu schemă completă. Vorbim despre un procent sensibil mai mare, peste 56 la sută, în cazul cadrelor didactice. Pentru personalul auxiliar este un procent sub media națională, 60 – 61 la sută. Ne dorim ca încă de la începutul intervalului de cursuri să trimitem echipe mobile în școli. Vor ajunge echipe mobile în toate unitățile, dispuse să vaccineze elevii de peste 12 ani, cu acordul părinților, dar și pe cei angajați în școală”,a mai spus prof. Luciana Antoci.

În ceea ce priveşte ceremoniile de deschidere la care vor participa reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Iasi, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale, prima festivitate este cea de la Şcoala Gimnazială „D.A Sturdza”, din cartierul Frumoasa, evenimentele urmând să aibă loc de la ora 9,00. De la ora 10.15, echipa ISJ Iaşi va fi prezentă la Grădiniţa PP 20 din Tătăraşi, urmând ca mai apoi să viziteze două şcoli din Paşcani: Şcoala Gimnazială Specială şi Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea”.

Toate manifestările inceperii anului scolar vor avea loc în aer liber, în curtea şcolii şi  nu vor depăşi o oră şi jumătate ca durată. De asemenea, toate şcolile din judeţ vor începe fizic orele, nefiind nicio localitate care să depăşească 6 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Anul şcolar începe  şi cu alte noutăţi: 4 şcoli desfiinţate juridic din lipsă de elevi, sute de elevi veniţi din afara ţării.

 

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here