UPDATE: Organizatorii spun că nu anulează marșul. Primăria Iași nu a aprobat marșul LGBTQ+

0
2714

UPDATE 01.10.2021: Organizatorii anuntă că Marșul Iași Pride va avea loc astăzi, 1 octombrie, începând cu ora 17:00 și are ca punct de start Casa de Cultură a Studenților din Iași.

“Evenimentul este organizat de Asociația Rise OUT în baza dreptului fundamental la liberă întrunire și asociere, pe care comunitatea LGBTQ și-l exercită sub protecția Constituției României. Rise OUT, în calitate de organizator, a depus toate eforturile pentru cooperarea cu Primăria Municipiului Iași, și a primit incluziv un aviz favorabil în cadrul Comisiei de Avizare a adunărilor Publice a primăriei. În baza acestui aviz, Poliția și Jandarmeria Iași au fost notificate, s-au întâlnit cu organizatorii și au confirmat că vor asigura protecția participanților la eveniment. Refuzul Primarului Mihai Chirica de a semna protocolul de organizare a Iași Pride este ilegal. Fapta acestuia constituie un abuz în serviciu motivat de discriminare pe criteriul orientare sexuală, faptă pedepsită de articolul 297 alineatul 2 al Codului Penal. Asociația Rise OUT, cu sprijinul Asociație ACCEPT, va depune astăzi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Marșul Iași Pride se va desfășura astăzi, conform noilor reglementări în vigoare legate de situația pandemiei COVID-19, cu un număr maxim de 100 de persoane, pe traseul Casa de Cultură a Studenților Iași – Bulevardul Independenței – Str. Elena Doamna – Str. Anastasie Panu – Piața Palatului Culturii.

Participanții sunt rugați să completeze formularul online pentru participarea la eveniment și să respecte măsurile de igienă și distanțare fizică pe toată durata evenimentului.

Cu gânduri bune, Cosmin Grădinariu
Rise OUT

———————————————————————————————-

Vineri, 1 septembrie 2021, în municipiul Iași fusese anunțată o manifestație a comunității LGBTQ+. În contextul religios, ținând cont că în aceeași zi este o sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși, primarul Mihai Chirica a anunțat că aprobarea acestui eveniment va fi reanalizată după Sărbătorile Iașului.

“Respectăm Constituția României și prevederile europene referitoare la drepturile și libertățile tuturor cetățenilor.
Respectăm solicitările Asociației Rise Out, dar și miile de mesaje și solicitări ale ieșenilor care nu sunt de acord cu mișcarea LGBTQ.
Până la această oră, Primarul Municipiului Iași nu a aprobat un marș LGBTQ pentru ziua de 1 octombrie.
Astăzi, începând cu orele 14:00, a fost din nou solicitată cererea, în condițiile trecerii Municipiului Iași în scenariul roșu pandemic.
Primarul Iașului a cerut să fie evitat orice amestec nepotrivit în viața spirituală a orașului în zona Ștefan cel Mare și Sfânt atât din motive de pandemie, cât și datorită profilului populației și numeroaselor alerte venite din partea unor cetățeni care se împotrivesc acestor manifestări.
Având în vedere faptul că pe 1 octombrie este o manifestare religioasă importantă ortodoxă, pentru a evita orice posibil incident, Primarul Municipiului Iași consideră că organizarea unui marș LGBTQ nu este potrivit, nu va semna aprobarea unui asemenea marș și va reanaliza acest subiect după Sărbătorile Iașului”, se arată în mesajul transmis de Primăria Municipiului Iași.

Ce cred cei de la Rise Out?

„Vă aducem la cunoștință faptul că Marșul Iași Pride 2021 a primit aprobare din partea autorităților locale, iar ceea ce se întâmplă în această comunicare din partea Primăria Municipiului Iași, cu nici 24 de ore înainte de evenimentul nostru, este o denigrare la adresa noastră ca organizatori și ca persoane LGBTQ. Mai mult, este o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”, au specificat membrii Rise Out.

 

Mesajul Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei despre marşul LGBTQ

Ierarhii din Mitropolia Moldovei și Bucovinei au transmis un punct de vedere vizavi de evenimentul care era anunțat mâine în Iași.

„În fața păcatului, răspunsul este pocăința.

Am luat act cu adâncă durere că în ziua Acoperământului Maicii Domnului, prima zi a lui octombrie, lună consacrată Sfintei Cuvioase Parascheva, se propagă pe străzile Iașului chipul păcatului contra firii, care dorește a fi acceptat drept normalitate, ceva firesc și de urmat.

Constatăm cu îngrijorare că ne ducem tot mai jos prin subminarea fundamentului familiei, îndreptându-ne cu pași rapizi spre pericolul disoluției.
Responsabilitatea nu aparține doar celor cuprinși de această patimă. În viaţa multora dintre noi credința nu este cunoscută, trăită și mărturisită întru totul în adevăr, dragoste și jertfă, așa cum s-ar cuveni să fie. Dumnezeu nu Se află continuu în centrul vieții noastre. Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți nu ne mai sunt singurul izvor de inspirație în viața pe care o trăim și în deciziile pe care le luăm. Duhul lumii ne înstrăinează tot mai mult de gândul lui Hristos Cel Răstignit. De aceea, se întâmplă ceea ce se întâmplă.

Îl rugăm pe Dumnezeu să nu ne pedepsească după faptele noastre, ci să Se arate spre noi cu milostivire şi iertare. Îi adresăm rugăciune stăruitoare, să-i întoarcă pe calea cea adevărată pe cei care s-au îndepărtat de valorile familiei și ale iubirii curate, iar nouă, tuturor, să ne dăruiască duh de pocăință, în post și în rugăciune.
Îi îndemnăm și pe credincioși ca mâine, 1 octombrie, să participe la Sfânta Liturghie, să-și plece genunchii la rugăciune, prin citirea Psaltirii și Acatistului Acoperământului Maicii Domnului, iar pentru cei care pot, să fie și zi de ajunare până după asfințitul soarelui.

Dumnezeu să ne aibă în pază pe toți!”, au transmis ierarhii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here