Blestemul COVID: Chiar credeați că se va deschide astăzi Spitalul Mobil de la Lețcani?

0
679
UPDATE 13.10.2021: Spitalul mobil de la Lețcani a început să primească din nou pacienți, după ce redeschiderea a fost amânată din cauza unor probleme cu instalația de oxigen. Primii 5 pacienți au fost transferați azi-noapte de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

Este vorba despre pacienţi cu forme medii ale COVID, care nu necesită suport mare de oxigen și pot beneficia de oxigenoterapie cu ajutorul concentratoarelor.

„Primii cinci pacienți au plecat din UPU spre Boli Infecțioase pentru a fi internați la secția exterioară Leţcani. Sunt pacienți cu oxigen pe masca, cu forme medii”, a declarat dr.Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi.

După finalizarea montării, umplerii şi verificării bunei funcţionalităţi a stocatorului de oxigen, la spitalul de la Letcani vor îngriji şi pacienţi în terapie intensivă.

„Începând din noaptea aceasta vom interna şi îngriji pacienţi în cadrul Secţiei Exterioare Leţcani. Vor fi îngrijiţi doar pacienţi cu forme medii COVID19 care nu necesită suport mare de oxigen şi pot beneficia de oxigenoterapie cu ajutorul concentratoarelor. După finalizarea montării, umplerii şi verificării bunei funcţionalităţi a stocatorului de oxigen, vom putea îngriji şi pacienţi în terapie intensivă. Pacienţii vor trece prin triajul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi, vor fi evaluaţi, consultaţi şi vor fi direcţionaţi spre Spitalul Modular. Am operaţionalizat 2 saloane, în total 20 pacienţi.

Dorindu-ne ca pacienţii internaţi la Leţcani să beneficieze de îngrijire specializată conform standardelor spitalului de boli infecţioase, am detaşat 2 medici infecţionişti( unul fiind şeful secţiei boli infecţioase), 1 medic specialist AŢI( şef secţie) şi 2 asistente şefe( una pentru sectorul boli infecţioase şi una pentru secţia de terapie intensivă), toţi cu experienţă şi expertiza în tratarea pacienţilor COVID 19 ”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

—————————————————————————————————————–
Redeschiderea spitalului modular ATI de la Lețcani se anunțase a se întâmpla astăzi, dar în ultim moment s-a amânat fiindcă instalația de oxigen nu funcționează. Nu este prima dată când valorosul spital, valoros că doar a  a costat 13 milioane de euro, are o astfel de problemă.

Deschiderea spitalului modular de la Lețcani va fi întârziată, din cauza lipsei unei soluții pentru oxigen, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

„La unitatea de la Lețcani se fac în continuare eforturi pt a fi deschisă. Problema este că nu avem o soluție alternativă pentru oxigen. Deoarece nu a fost instalat încă stocatorul de oxigen. Iar o soluție cu tuburi nu este posibilă pentru că nu sunt suficiente tuburi dat fiind consumul imens de oxigen în toate spitalele care tratează pacienți Covid. În funcție de viteză cu care firma va instala stocatorul vom avea și o altă alternativă pt terapie cu oxigen și se vor putea internă primii pacienți”, a precizat Vasile Cepoi.

Șeful DSP Iași spune că mați dimineață, în aplicație, toate locurile erau ocupate.

„Erau și locuri suplimentare pe tărgi, deci pacienți care stăteau în ATI pe tărgi, peste numărul de locuri normal care există în secție. La unitatea de primire urgențe de asemenea toate locurile cu oxigen sunt ocupate”, a declarat directorul DSP.

Autoritățile anunțau deschiderea spitalului modular de la Lețcani, județul Iași încă din weekendul care a trecut. Unitatea trebuia să aibă conducere militară, dar și medici civili, a anunțat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„E o situatie disperata la nivelul tuturor zonelor care ingrijesc Covid pentru ca numarul pacientilor in stare grava e foarte mare. Numarul paturilor disponibile care pot asigura oxigen e limitat. Activitatea de manageriere a paturilor libere e foarte grea, activitatea servicului de ambulanta e ingreunata. Pentru garda de azi, paturile inseamna o gura de aer. Au trecut prin mana noastra, in cele cateva ore de noapte, 30 de pacienti, 20 i-am internat in diverse zone, pentru alte doua persoane asteptam sa se faca externari pentru a le trata in paturi libere. La serviciul de la UPU de la Spitalul „Sfantul Spiridon” s-au primit permanent noaptea trecuta pacienti”, a declarat dr. Carmen Dorobat, fost manager la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parscheva”, din Iași.

 


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here